Hvor mye bør du gi i bryllupsgave?

– En bryllupsgave handler både om relasjon og egen økonomi, sier Silje Sandmæl.

USIKKERHET OM BRYLUPPSGAVE: – Mange spør meg om hva som er fasiten, men her er det flere faktorer å ta hensyn til, sier forbrukerøkonomen. Foto: Stig B. Fiksdal
Lesetid 3 min lesetid
Publisert 03. jul 2024
Artikkelen er flere år gammel

Bryllupssesongen er i full gang, og kanskje er du så heldig å ha blitt invitert for å feire to som skal inngå evig troskap. Men hvor mye skal du egentlig gi i gave til det lykkelige paret?

– Dette er et spørsmål jeg får stadig vekk, og her er det ikke noe enkelt svar. Her spiller det flere faktorer inn som økonomien din, hvilke kostnader bryllupet pålegger deg som gjest og relasjon, sier Silje Sandmæl, forbrukerøkonom i DNB. 

Tallenes tale

Ifølge en undersøkelse gjennomført på vegne av DNB i 2022, svarer 1 av 5 at de skal gi bryllupsgave. 

– Hvis du skal gi bryllupsgave til egne barn, svarer gjennomsnittet at de vil gi 13.042 kroner, sier Sandmæl. 

Bryllupsgave til barnebarn ligger på 9.500 kroner, og til nevøer og nieser ligger snittet på 2.600 kroner. 

– Det jeg kanskje får mest spørsmål om er hva man bør gi i gave til vennepar. Her svarer gjennomsnittet 1.227 kroner, sier Sandmæl. 

Les også: 12 tips til et perfekt og rimelig bryllup

I gjennomsnitt vil nordmenn gi 1.227 kroner til vennepar i bryllupsgave
Forbrukerøkonom Silje Sandmæl

Ingen «regel» for beløp for bryllupsgave

Forbrukerøkonomen mener imidlertid at det ikke finnes noen «regel» for hvor mye eller hvor lite du skal kjøpe gave for, selv om mange gjester kanskje tenker at gaven skal dekke prisen for middagen du får servert. 

– Vi er altfor opptatt av beløp, og gir gjerne heller litt mer enn vi i utgangspunktet hadde tenkt fordi vi er redde for å skuffe. Men, det er viktig å huske på at gode relasjoner ikke påvirkes av gavebeløp. 

Det trenger ikke koste så mye, det er tanken bak som teller
Forbrukerøkonom Silje Sandmæl

Forbrukerøkonomens råd er derfor å gi bryllupsgave ut fra hva lommeboken din tillater, og hva du selv ønsker å prioritere å bruke pengene dine på.

– Hva med å heller gi noe personlig, holde en fin tale eller gjøre noe stas for brudeparet. Det vil de nok sette mye mer pris på. I et bryllup fikk jeg alle gjestene til å lage en hilsen på et pizzabrett jeg lagde selv. Det pizzabrettet bruker de fortsatt, sier Sandmæl. 

GA PIZZABRETT MED HILSEN: Forbrukerøkonom Silje Sandmæl har god erfaring med å gi personlige bryllupsgaver. Foto: Stig B. Fiksdal

Hva kan du gi i bryllupsgave?

Mulighetene for å gi en lignende bryllupsgave er mange: Et personlig album med minnerike bilder, et stort puslespill eller memoryspill med bilde av brudeparet, håndklær eller tøfler med broderte navn på.

– Det trenger ikke å koste så mye, det er tanken bak som teller, sier Sandmæl.

Brudeparet har ansvar for å fjerne noe av gavepresset på gjestene
Forbrukerøkonom Silje Sandmæl

Opplevelser eller «gavekort» på barnevakt, er også noe hun tror mange par vil sette pris på.

– Og husk at når en gjeng går sammen for å spleise på en bryllupsgave, så går det på beløp per hode – single skal ikke betale like mye som par, minner hun om.

Brudeparet må hjelpe gjestene

Et bryllup kan fort bli dyrt, også for gjestene. Det er utdrikningslag, kjole og sko og kanskje en hotellovernatting. 

Sandmæl mener det er brudeparets ansvar å fjerne noe av presset på gjestene.

– Jeg synes brudeparet skal hjelpe gjestene til ikke å få dårlig samvittighet når det gjelder gave og hvor mye de skal gi for. Ha en gaveliste som passer enhver lommebok. Gifter du deg i utlandet eller slik at det koster mye for gjestene, kan det være fint å si at gjestene ikke trenger å kjøpe gave i det hele tatt.

– Hjelp dem til å forstå at dere ikke trenger gave, ellers kan budsjettet sprekke for mange, avslutter Sandmæl.