Har du gamle sedler og mynter liggende?

Mynthandler: - Sjekk verdien på dem

Sedler og mynter byttes jevnlig ut. Vær obs på at noen gamle sedler eller mynter kan ha en samleverdi.

HAR DU GAMLE PENGER? - Da er det alltid lurt å sjekke verdien før du veksler dem inn i Norges Bank mot et gebyr, sier mynthandler Håkon Finsland. Foto: Privat
Lesetid 3 min lesetid
Publisert 05. nov 2021
Artikkelen er flere år gammel

Det minner mynthandler Håkon Finsland om.

Finsland har samlet mynter siden han var 6 år, og startet i 1995 Kristiansand Mynthandel, som nå også har en avdeling i Sandnes. Femtitreåringen sitter også i styret i Norges mynthandlerforening.

- Har du gamle penger er det alltid lurt å sjekke med meg eller en annen mynthandler før du veksler dem inn i Norges Bank mot et gebyr, sier han.

50-øringer fra 1954 kan også være verdt å se etter
Håkon Finsland

Sedler får du vekslet inn gebyrfritt i Norges Bank 10 år etter at de er blitt ugyldige, deretter mot et gebyr. Av gamle mynter veksler Norges Bank kun inn 10-kroninger,  5-kroninger og 50-øringer. 

Dette ser mynthandleren etter

Om gamle sedler har ekstra verdi eller ikke, vurderer mynthandleren ut fra årstall, bokstav (såkalt litra) som angir seddelserie, kvalitet, feiltrykk, etterspørsel og sjeldenhetsgrad. Han nevner gamle 1000-lapper med bokstaven G fra fjerde utgave (1948 til 1976) som eksempel på en sjeldenhet.

- På grunn av en feil i produksjonen ble A-serien da erstattet med G-serien. Disse er verdt mangfoldige tusen kroner, men ekstremt vanskelige å få tak i, sier han. 

Erstatningssedler finnes blant sedler fra og med 3. utgave (1945). Disse er forskjellige fra de ordinære sedlene fra samme år fordi de er merket med følgende bokstav (litra):

  • 3. utg. bokstav Z
  • 4. utg. bokstav Z eller G
  • 5. utg. bokstav Z, X, Q eller H

Kong Oscar II

For koriositetens skyld legger han også til at det nylig ble solgt en gammel 1000-lapp med bilde av Kong Oscar ll for godt over 1 million kroner. Ifølge Norges Bank innledet Oscar II-serien rekken av moderne norske sedler, for første og eneste gang med kongens portrett på forsiden. Disse kom i omløp i tidsrommet 1877 til 1901.

- Dette er en såkalt 1. utgave og kom også i valørene 5, 10, 50, 100 og 500. Alle er svært dyre, opplyser Finsland.

Camilla Collet

Han nevner også 100-lapper med Z, som er erstatningssedler i 4. og 5. utgave. Hundrelappen med Camilla Collett er 6. utgave, og 1988-årgangen kom med vannmerket opp ned.

- Feilproduksjoner er alltid verdt å ta vare på. Både sedler og mynter. De kan bli mye verdt en dag, erfarer han. 

Finsland sier han kan liste opp utallige andre godbiter, deriblant den gule 10-kronerseddelen med bokstaven Z.

Har du et norgesglass med mynter?

Uansett om du har et norgesglass med gamle mynter eller finner eller arver en haug med gamle sedler, oppfordrer han deg til å ta dem med til en mynthandler.

- Da får vi sjekket om du har noe av verdi. I så fall kan du velge å selge dem til oss, selge dem på nettet eller veksle dem inn i Norges Bank. Det er opp til deg, sier han.

Verdifulle mynter

Av mynter med verdi nevner Finsland 5-øringen fra 1945 i jern. Og toøringene fra 1968, som kom ut kun i myntsett og totalt 3467 eksemplarer. Disse toøringene mener han har en verdi på 20.000 kroner og oppover.

- 50-øringer fra 1954 kan også være verdt å se etter. De kan være verdt 50 kroner i vanlig kvalitet og 10.000 kroner hvis den er ubrukt. Mynter i sølv har også en verdi utover pålydende, opplyser han.

Mynthandleren tar imot alt

Selv om du ikke har sedler eller mynter av en spesiell verdi, vil mynthandleren alltid betale deg litt for dem.

- For mynter betaler vi gjerne en kilopris. Du får da langt mindre enn pålydende, men det lønner seg kanskje fremfor å måtte betale gebyr for å få vekslet dem inn i Norges Bank hvis de tar imot, sier han.

Mynthandleren tar også imot gamle utenlandske sedler og mynter.