#huninvesterer

Siri Kalvig forvalter snart 3,3 milliarder kroner

Mange av damene i Stavanger tenker sannsynligvis ikke lenger «mann» når de hører ordet investor.

LEDER NYSNØ KLIMAINVESTERINGER: Siri Kalvig har gjort en spennende reise fra hun som ung meterologistudent ble TV2s værdame og kjendis. Foto: DNB
Lesetid 4 min lesetid
Publisert 28. okt 2021
Artikkelen er flere år gammel

For værgründer og klimainvestoren var et av trekkplastrene da det første av DNBs 14 #huninvesterer-seminarer ble arrangert for full sal i Stavanger konserthus nylig.

I åpningstalen sa banksjef Stina Månestråle Hopsdal at det fortsatt er slik at de fleste tenker "mann" når de hører ordet investor. Nå har nok Siri Kalvig bidratt til å endre dette bildet.

Les om #huninvesterer-seminarene her

FULLT: Billettene til DNBs #huninvesterer-seminar i Stavanger konserthus ble fort utsolgt. Foto: DNB

Spennende investor og forbilde

Kalvig har gjort en imponerende reise fra hun som ung meteorologistudent ble TV 2s værdame, til at hun nå har doktorgrad i havvind og leder Nysnø Klimainvesteringer, et 100 prosent statlig eid investeringsselskap. Dermed representerer hun kanskje et av de mest spennende investeringsinitiativene i landet akkurat nå. 

Respons på Parisavtalen

Selskapet ble opprettet for tre år siden som en respons på Paris- avtalen, ifølge Kalvig, for å lete etter lønnsomme private initiativer som kan bidra til mindre CO₂-utslipp.  

- Oppdraget handler om å investere i alt som bringer oss til et lavutslippsamfunn, men det må være privateide selskaper eller fond som opererer i eller ut fra Norge, forklarte hun.

Det er ikke noe motsetning mellom å investere i noe som er bra for verden og lønnsomhet
Siri Kalvig
PRIORITERER BEINHARDT: Kalvig presiserte at Nysnø gjør beinharde prioriteringer. De går ikke inn i noe som de ikke tror vi bli lønnsomt. Foto: DNB

Nysnø har allerede investert i 75 selskaper

Så langt har Nysnø investert i grid-løsninger, blå hydrogen, maritim transport, batteriteknologi og bildelingsplattformer. Det er snakk om totalt 75 selskaper inkludert indirekte investeringer, det vil si investeringer gjennom fond.

Av selskapene de har investert i trakk hun fram Otovo, det eneste børsnoterte, og Norsun.

- Otovo lager markedsplass for elektroinstallatører og tak. Det vil si at de matcher den billigste installasjonen med tak i hele Europa. Det handler om solenergi, men også om digitalisering og software. Norsun har en fabrikk i Sognefjorden der de utvikler wafere (silisiumskiver – red. kom.), som er en del av moderne solcellepaneler. Fordi vi har så mye vannkraft i Norge kan de utvikle rene solcellepaneler med  laveste co₂-avtrykket, forklarer investoren.  

Diversifisert portefølje

Kalvig mener at Nysnø så langt har hatt god fart. De har investert i ganske mye forskjellig og er opptatt av å minimere risikoen.

- Vi må derfor prøve å få til en diversifisert portefølje. Men i utgangspunktet kan vi investere i alt som bidrar til å redusere CO₂-utslipp.

Lønnsomme investeringer

Hun presiserte at de gjør beinharde prioriteringer. De går ikke inni noe som de ikke tror vi bli lønnsomt.

- Det er ikke noe motsetning mellom å investere i noe som er bra for verden og lønnsomhet. Hvis noen har funnet ut hvordan de kan bidra til å løse de største problemene i verden, så vil det som regel bli lønnsomt. Har du fokus på bærekraft og klimagassreduserende teknologier, så vil investeringene etter hvert lønne seg, tror hun.

UNIKE JOBBER: Kalvig har så langt aldri hatt en jobb som noen har hatt før henne. Foto: DNB

Men hun tar ett forbehold:

- Teamene må også være gode. Det er det aller viktigste når vi vurderer investeringer. Vi kan tro på forretningsideen, men menneskene bak betyr alt for om et selskap vil lykkes eller ikke, erfarer hun.

3,3 milliarder i forvaltningskapital

Hun fortalte at hvis forslaget til statsbudsjett går igjennom, vil Nysnø få 3,3 milliarder kroner i forvaltningskapital.

- Det er altså en annen skala på denne investeringsjobben enn det jeg har gjort tidligere, fastslo Kalvig. 

Jeg har vært flink til å selge meg selv og til å ta mulighetene som har bydd seg
Siri Kalvig

Selvlært gründer og investor

Hun er ikke fremmed med å gjøre investeringer. Erfaringene hun gjorde seg som værdame førte til at hun som 21-åring startet Storm Weather Center, men hun eide bare 9 prosent av aksjene selv. Nå er hun 50 år – og klokere.

- Det var altfor lite. Jeg burde har vært tøffere i forhandlingene, for selskapet vokste seg stort og ble solgt for hele 3,6 milliarder kroner!

Da hun solgte seg ut eide hun aksjene først privat. Det var ikke lurt , fant hun ut.

Lærdommen førte til at hun i startet investeringsselskapet OrkanInvest. Dette var i 2009, og hun tok da et valg om at dette selskapet skulle gjøre kun «grønne investeringer» og kun i Rogaland. Parallelt med dette tok hun doktorgrad i havvind på Universitetet i Stavanger.

- Alle disse investeringene har gått bra, opplyste hun fornøyd. Som leder for Nysnø kan hun ikke lenger gjøre slike private investeringer.

Få full oversikt over dine fond, aksjer, pensjon, sparemål og kontoer på ett og samme sted, last ned appen Spare

Kalvig foreslo seg selv til å lede Nysnø

Kalvig deltok i dugnaden som førte til at Nysnø ble etablert i Stavanger og ikke i Oslo, Trondheim eller Bergen.

Da tenkte hun ikke på at hun skulle komme til å lede selskapet.

- Jeg tenkte først at dette var jobb for en erfaren økonom.

Kalvig har ikke økonomiutdannelse, men har lært mye av egne erfaringer. Etter å ha fått god støtte fra venner og familie, fant hun ut at lederjobben i Nysnø burde bli hennes.

Det ble den.