I år er siste mulighet til å få både god rente og 20 prosent skattefradrag på inntil 27.500 kroner på BSU-konto.
Planlegger du å sette inn penger på BSU-konto i år, vær oppmerksom på at du må gjøre det innen fredag 30. desember klokken 14.30.
Neste år reduseres skattefradraget på BSU (boligsparing for ungdom) til 10 prosent. Det ble bestemt i budsjettforliket mellom regjeringen og Sosialistisk venstreparti (SV) ultimo november 2022.
Ellers ble BSU-reglene sist justert av myndighetene 1. januar 2021, slik:
DNBs forbrukerøkonom, Silje Sandmæl, omtaler BSU som Norges kanskje beste spareordning for unge under 34 år:
Sandmæl anbefaler unge å opprette BSU-sparing så fort de har fått skattbar inntekt.
– Du må betale skatt for å få skattefradrag, og du får ikke full uttelling av skattefradraget på 20 prosent før du har en årsinntekt på cirka 87.000 kroner, gjør hun oppmerksom på.
Dette er BSU - Start BSU-sparing her
Ta denne testen og få tilpassede økonomiske råd basert på egen økonomi og personlighet
Myndighetene har satt følgede forbehold om hva BSU-sparingen kan brukes til:
Silje Sandmæls anbefaler følgende fem steg for å få full BSU-konto:
– For å kunne spare mer må du kartlegge hva du bruker pengene dine på. På den måten får du full oversikt over hva pengene dine faktisk går til og hvor det er mulig å kutte.
– Tjenesten "pengebruk" i mobilbanken gir deg oversikt over alt fra hvor mye du bruker på polvarer og mat til shopping, strøm, bolig. Og sist, men ikke minst; alle abonnementene dine!
– Nå som du vet hva pengene din går til, er tiden inne for å bestemme hva du faktisk ønsker å bruke pengene dine på. Er kjøpekaffen verdt de ekstra tusenlappene i måneden? Hva med abonnementene dine, bruker du alle? Stokk om på økonomien din, og sorter den slik du ønsker.
– Det kan også være mye å spare ved å bytte leverandører. Få oversikt over alle de faste utgiftene dine som strøm, lån, forsikring, mobilregning og så videre. Bruk nettet til å sjekke ut om du kan få et bedre tilbud et annet sted.
– Etter å ha stokket om på økonomien din og frigjort pengene du trenger er tiden inne for å sette opp et budsjett. Kontroll er nøkkelen til å kunne spare, og det får du gjennom oversikt. I budsjettet skriver du opp inntekten din og utgiftene du sitter igjen med fra steg to. Bruk gjerne budsjettfunksjonen i mobilbanken.
– Husk å sette opp en egen post i budsjettet til sparing. Her skriver du opp pengene du har frigjort fra forbruket ditt.
– Sparepotensialet er som regel desidert størst på mat. De fleste handler ofte og uten handleliste. Du kan spare mye penger med en matplan og en handleliste.
– Bestem hva dere skal spise den kommende uken og storhandle på for eksempel mandagen. Med en handleliste unngår du impulskjøp og kjøp av ting du allerede har liggende i skuffen. Det er også mye penger å spare ved å velge rimeligere produkter.
– Et konkret sparemål gjør det mer motiverende å bruke mindre penger. Boligsparingen burde være førsteprioritet.
– Når det gjelder andre mer kortsiktige sparemål som en ny jakke eller en ferietur kan du laste ned appen «Spare» og opprette målene dine. I appen kan du velge mellom ulike sparemetoder for å enklere kunne nå målet ditt. Her anbefaler jeg en variasjon av å spare hver gang du drar kortet og ha et fast månedlig trekk.