Du vil få mye glede – og mange faste kostnader du ikke hadde før.
– Ja, de er kjempesøte og bidrar til masse glede, men det koster også mye penger å skaffe seg hund.
Det sier Anniken Cappelen Søvik, finansrådgiver i DNB.
Hun har gjort et grovt regnestykke på hvor mye en hund vil koste deg.
– Du vil få flere faste utgifter ved å skaffe deg en firebeint venn. Derfor bør du absolutt legge inn dette i budsjettet ditt før du bestemmer deg for å skaffe deg hund, råder Søvik om.
Prisen vil jo selvfølgelig variere ut ifra hvilken hund du skaffer deg og hva du kjøper av utstyr, presiserer hun.
Skal hunden være med på båttur, bør den ha egen redningsvest som på bildene under.
– Det første året da du både kjøper hunden og har en del engangsutgifter med vaksiner og annet utstyr, kan du regne med at den vil koste deg fra 30.000–50.000 kroner, sier Søvik.
I tillegg er det noe utstyr du kjøper når valpen er liten, og som du gjerne må kjøpe igjen når valpen har blitt voksen.
– I tillegg må du beregne å bruke litt penger på kennel hvert år dersom du ikke har venner eller familie som kan passe hunden. Du kan beregne i gjennomsnitt rundt 300 kroner per døgn. Er du på ferie i én uke blir det minst 2.500 kroner.
Forsikring: 300–700 kroner
Mat: 300–700 kroner
Diverse utstyr: godbiter, bæsjeposer og andre ting du trenger jevnlig: 200 kroner
Dyrlege: 300 kroner (hvis du i gjennomsnitt bruker 3.600 kroner på dyrlege i året)
– Du kan regne med å bruke rundt en tusenlapp i måneden på faste utgifter, og rundt 12.000–14.000 kroner i året, sier Søvik.
Hun legger til:
– Jeg anbefaler også å spare opp en liten buffer som er øremerket hunden slik at du har litt penger liggende dersom hunden blir veldig syk, må operere eller lignende. Dette gjelder også om du har forsikring, forklarer Søvik.
– Jeg anbefaler alle å forsikre dyrene sine. Ved å forsikre hunden får du bedre mulighet til å ta ekstra godt vare på den dersom den skader seg eller blir syk. Forsikringen utløser også erstatning om hunden dør, må avlives eller blir borte, forklarer finansrådgiveren.
Søvik sitt beste råd til deg som vurderer hund, er å tenke over om du har tid til det. Hunden må prioriteres i hverdagen og ansvaret er stort. Er det barna som ønsker seg hund, lover de ofte at de skal gå turer og ta vare på hunden.
– Mitt råd er å kjøre et prøveprosjekt over en lengre periode hvor barna går tur med foreldrene hver morgen og ettermiddag. Da får dere testet ut om barna virkelig ønsker seg en firbeint venn. Det går også an å låne hunden til venner eller familie for å teste en periode, foreslår hun.
Finansrådgiveren har ikke hund selv, men har flere venner som har det.
– Mange av dem er kostnadsbevisste, men de laget ikke noe budsjett i forbindelse med hundekjøpet. De lærte derimot raskt at pengene flyr når du har en firbeint venn, avslutter hun.
Lyst til å bli bedre kjent med fotomodellen i saken, Molte? Sjekk ut Instagrammen hennes @molte_the_cobber.