Så mye koster bilen din

Alle disse summene må med i beregningen når du skal kjøpe bil.

MANGE UTGIFTER: Tidligere DNB Ung-ambassadør Levi har gått gjennom hva bilen egentlig koster han. Foto: Stig B. Fiksdal
Lesetid 3 min lesetid
Publisert 16. mai 2023
Artikkelen er flere år gammel

Bil er ikke billig, og å investere i bil ender sjelden med fortjeneste. Dette er både fordi bilens verdi går raskt ned etter kjøp, men også på grunn av alle tilleggssummene man må regne med ved et bilkjøp. Det er ikke bare prisen på selve bilen som spiller en rolle. 

Tidligere ambassadør i DNB Ung, Levi Try, har fått kjenne på kroppen hvor mye det faktisk koster å ha bil.

– Parkering, drivstoff, forsikring, vedlikehold, bompenger, skifte dekk og EU-kontroll. Dette er utgifter du ikke slipper unna! Så husk det før du kjøper en tilsynelatende billig bil, sier Try.

DYRT: Parkering blir dyrt dersom du ikke kan parkere, sier Levi. I videoen lenger ned viser han fram en parkeringsbot han har fått. Foto: Stig B. Fiksdal

Du må ha forsikring

Du er lovpålagt å ha forsikring på bilen din, og om du ikke råd til forsikringen har du i grunn ikke råd til bilen heller. 

Therese Hofstad-Nielsen, skadeforebygger i Fremtind, sier at du har mye å tjene og lite å tape ved å skaffe deg en god forsikring på bilen din.

– Bilforsikring er lovpålagt. Den økonomiske delen av det er naturlig nok viktig, men med bilforsikring får du mer enn bare økonomisk hjelp. Forsikringsselskapene hjelper deg med alt som må ordnes etter et trafikkuhell. Det være seg å finne gode og godkjente verksteder, hjelp fra redningsselskaper og leiebil om du trenger det. 

Velg bilforsikring her

PÅBUDT: En ansvarsforsikring er påbudt, men Hofstad-Nielsen sier at det lønner seg å ha en god forsikring på bilen sin. Foto: Fremtind

Fremtind, forsikringsselskapet til DNB, tilbyr fire forskjellige typer dekning for bilforsikring. 

  • Ansvarsforsikring: Det er påbudt å ha en ansvarsforsikring på bilen. Denne dekker skade på personer og andres eiendeler, men dekker ikke skade på egen bil. Har du ikke ansvarsforsikring risikerer du å bli personlig ansvarlig for skadene du forårsaker.
  • Minikasko: Minikasko kan være et godt og litt rimeligere alternativ, spesielt om bilen er av eldre årgang eller er av lav verdi. I tillegg til å dekke skade på andres bil, får du med en minikasko dekket skade på egen bil ved tyveri eller brann, og glasskader og veihjelp.
  • Kasko: Kasko og toppkasko dekker skade på egen bil ved utforkjøring, hærverk og kollisjon når du selv har skyld i tillegg til det en minikasko dekker. Videre får du andre fordeler, som at hvis du totalskader en leaset bil får du tilbake resterende startleie som kan brukes til å lease ny bil.
  • Toppkasko: Toppkasko er Fremtinds beste bilforsikring. På toppen av det som dekkes av en Kasko, vil også skader på motor og gir dekkes, og andre dekninger utvides. For eksempel utvides leiebil fra 15 til 45 dager og glassdekningen inkluderer glasstak.

Hva koster det?

Pris på bilforsikring avhenger av mange faktorer, men på generelt grunnlag koster det mer desto lengre du kjører og desto større, dyrere og/eller raskere bil du har. Bonus har også stor betydning for prisen på forsikringen, men Fremtind tilbyr 60 % startbonus som gjør at det tar kortere tid å komme seg opp til full bonus. 

– Dessverre er det likevel sånn at unge sjåfører er overrepresentert i ulykkesstatistikken og må dermed betale mer for sin bilforsikring enn eldre sjåfører, sier skadeforebyggeren.

KJIPE PENGER: Her har Levi en gammel bil med minikasko. Det betyr at han selv må dekke visse skader på sin egen bil, selv om det ikke er hans skyld. Foto: Stig B. Fiksdal

Du tjener sjelden penger på bil

Dersom du kjøper en ny bil må du regne med at verdien ved videresalg synker med 5 % allerede idet du kjører ut av bilforhandleren. 

– Altså vil en ny bil som er verdt 500.000 kroner miste 25.000 kroner momentant, hvis den er registrert og brukt.

Det sier Geir Andreas Wangsmo, i Rødboka.no, som er en side for data og verdivurdering av kjøretøy.

– Tradisjonelt sett har nybilers verdier omtrent halvert seg etter 5 år. De mer populære merkene hadde kanskje en halveringstid på 6–7 år, mens de mindre populære halverte sin verdi på 3–4 år. Alt er avhengig av kilometerstand og tilstand selvfølgelig, legger han til.

En bil er som sagt sjelden en god investering når det gjelder penger, men kan likevel være lønnsomt for mange.

– Bilen kan være en grei investering dersom den gjør at man får gjort jobben sin eller effektivisert familielivet. Men da bør man velge bil som dekker behovet – verken mer eller mindre, avslutter Wangsmo.