Lyst på bolig? Så mye egenkapital må du ha

For å kunne låne penger i banken til bolig må du ha spart opp endel egenkapital først. -Her er det snakk om store summer som gjerne krever sparing over flere år, sier forbrukerøkonom i DNB, Silje Sandmæl.

Mange starter ikke med boligsparingen før de faktisk har lyst til å kjøpe. Da er det snakk om store summer som skal spares på kort tid, forteller forbrukerøkonom i DNB Silje Sandmæl. FOTO: STIG B. FIKSDAL
Lesetid 2 min lesetid
Publisert 20. jun 2018
Artikkelen er flere år gammel

Går du på visninger nå? Søk finansieringsbevis her, slik at du vet hvor mye du kan by. Du får svar raskt.

Med dagens høye boligpriser må man som ung spare enda mer for å kunne realisere boligdrømmen. I dag er det krav om 15 prosent av boligens pris i egenkapital, altså oppsparte midler, for at banken skal kunne låne deg resten.

Må spare flere tusenlapper i måneden.

Hva betyr dette i kroner og øre?

(Forutsetninger: dagens BSU-rente 3,20 prosent, skatt og inflasjon er ikke inkludert.)

Lurer du på hvor mye du kan få i lån? Søk digitalt her.

Mange starter for sent

I dag er det dessverre flere unge som dropper boligsparingen: Nær tre av ti i aldersgruppen 18-24 år sier at de ikke sparer til bolig, viser undersøkelse gjennomført av Respons Analyse for DNB.

Bedre å spare litt og litt.

Dette fører for mange til anger i etterkant. Nær halvparten av de unge i alderen 25-34 år sier at de angrer på at de ikke begynte å spare tidligere.

– Dessverre er det mange som ikke tenker på boligsparing før de skal ut og kjøpe, og da er det uoverkommelig store summer som skal spares på kort tid. Ta grep nå og få fart på sparingen. Det er bedre å spare litt og litt, det er større sannsynlighet for å lykkes hvis du sparer litt og litt enn om du skal impulsspare, sier Sandmæl.

Spar til bolig i BSU her.

Slik sparer du smart til bolig

Sandmæl har følgende oppskrift til hvordan du kan spare best mulig til din første bolig:

  • Egen boligsparekonto:BSU, boligsparing for unge, er den beste spareformen for deg under 34 år. Du får en god rente, samt et skattefradrag på 20 prosent på årets innskudd. Fyller du opp maksimalt årlig sparebeløp på 25.000 kroner får du altså hele 5.000 kroner i skattefradrag.
  • Spar fast: For å la det gå sport i sparingen bør du opprette en fast månedlig spareavtale i BSU der du bestemmer deg for hvor mye du skal sette over i måneden. Her er det bedre å starte i det små og heller øke beløpet etterhvert. Det er fort gjort å miste motivasjonen hvis du hele tiden må ta ut pengene igjen fordi du er blakk.
  • Fyll også på når du kan: Får du penger til bursdag eller jul bør du absolutt putte det du kan på BSU-kontoen.
  • Spare enda mer? Skulle du klare å fylle opp BSU-kontoen innen året er omme kan du spare videre i BSU start. Her vil du få samme gode rente, men du får ikke skattefradrag.