Hva er AFP og hvor mye sparer Folketrygden? Når Kari og Ola Nordmann blir bedt om å gi seg selv terningkast på sine egne pensjonskunnskaper, blir det bunnkarakter, i følge tidligere undersøkelser gjennomført av Ipsos MMI for DNB.
42 prosent av mennene gir seg selv terningkast én eller to, mens 50 prosent av kvinnene gjør det samme.
Pensjonen du skal leve av består av pensjonsopptjening fra Folketrygden, arbeidsgiver og egen sparing.
– Tenk gjennom hvordan du har lyst til å leve som pensjonist. Har du noen drømmer du vil oppfylle, vil du bo i utlandet om vinteren, dra på cruise eller kjøpe båt? Kanskje er du gift med en som er eldre enn deg og dere har lyst til å pensjonere dere sammen. Dette koster penger. Det er derfor viktig at du setter deg inn i hva du kan forvente av Folketrygden og arbeidsgiver, slik at du eventuelt kan fylle på med egen sparing, sier pensjonsekspert i DNB, Stian Revheim.
– Det at pensjon er så komplisert har etter hvert festet seg. Alle sier det er vanskelig, derfor har det blitt en allmenn oppfatning. Men, tro det eller ei, pensjonsreformen er mye enklere enn det gamle pensjonssystemet, sier han.
Er du født i 1963 eller senere gjelder kun dagens regler. Da settes det av 18,1 prosent hvert år av det du tjener opptil 7,1 ganger folketrygdens grunnbeløp (1 G er 96.883 kroner per mai 2018, G-beløpet justeres årlig. ) i en «pengesekk» fra du er 13 til 75 år. Og når du bestemmer deg for å gå av med pensjon blir denne pengesekken delt på det antall år som staten forventer at ditt årskull skal leve.
Jo lengre det er til du blir pensjonist, jo lavere pensjonsutbetaling vil du motta, rett og slett fordi vi blir sunnere og lever lenger
– Forventet levealder øker stadig, noe som betyr at pengesekken blir delt på et høyere tall for hvert år som går. Jo lengre det er til du blir pensjonist, jo lavere pensjonsutbetaling vil du motta, rett og slett fordi vi blir sunnere og lever lenger, sier Revheim.
Prinsippet er altså enkelt: Jo flere år du har vært i arbeid, og jo lenger du venter med å ta ut pensjon, desto høyere livsvarig pensjon får du.
– Så er det pensjonen fra arbeidsgiver som kommer på toppen av det du får fra Folketrygden. Det finnes flere ulike pensjonsordninger fra arbeidsgiver. De to vanligste er ytelsesordning, hvor du får en prosentvis andel av lønn, gjerne 66 prosent, og innskuddspensjon, hvor arbeidsgiver, på samme måte som folketrygden, sparer en prosentandel av lønnen din til pensjon.
– Alle offentlig ansatte er omfattet av ytelsesordning i dag. Men denne er i endring og vil fra 2020 erstattes av ny ordning. I privat sektor er det rundt en million nordmenn som er omfattet av en innskuddsordning. Gjelder det deg bør du være ekstra våken. Du har nemlig ansvaret for hvordan pengene dine er plassert, avslutter DNBs pensjonsekspert, Stian Revheim (bildet).