Har du noen ganger irritert deg over partnerens pengebruk? En god og rettferdig parøkonomi er løsningen.
Mange irriterer seg over partnerens pengebruk. En tidligere undersøkelse gjennomført av Ipsos for DNB viser at halvparten av alle par av og til krangler om penger.
- Det er mange irritasjoner som kunne vært unngått hvis dere sørger for å ha en rettferdig parøkonomi fra dag én, sier forbrukerøkonom i DNB, Silje Sandmæl.
I stedet for å snakke om det, ender mange opp med å lyve for å unngå diskusjoner
I stedet for å snakke om økonomi, ender mange opp med å lyve for å unngå diskusjoner, påpeker Sandmæl.
- Mange par lever fortsatt i to forskjellige verdener når det kommer til penger og pengebruk. Slutt med det. Dere må begge ta ansvar for at det er penger på kontoene når felles regninger skal betales, sier hun.
Følgende scenarioer tror hun mange vil kjenne seg igjen i:
Undersøkelser viser at kvinner og menn bruker og sparer penger veldig ulikt. Men, at penger kan føre til konflikt vil nok uansett gjelde de fleste par, uavhengig av kjønn.
Mens mannen tar seg av lån, investeringer og forsikringer, er kvinnen shoppingansvarlig. Hun tar seg av innkjøp av mat og drikke, interiør, gaver til felles kjente og klær til barna.
- Dette er et av momentene som kan føre til irritasjoner, sier Silje.
For mens den ene tømmer kontoen sin hver måned, har den andre kanskje penger igjen. Skjevhetene i pengebruken bør derfor rettes opp.
Skaff dere hvert deres kort til en felles konto
Sandmæl mener at løsningen på dette ikke trenger å være vanskelig:
Hun foreslår å opprette en felles konto til fellesutgiftene som regninger, mat, bensin, boutgifter, gaver til barna og felles kjente.
- Skaff dere hvert deres kort til kontoen. Og for å vite hvor mye som skal settes inn på kontoen, lag et budsjett.
Forbrukerøkonom anbefaler at beløpet som hver enkelt setter inn, står i forhold til vedkommendes inntekt.
- Fordelen med dette er at dere sammen setter av penger til regninger og nødvendig forbruk. I tillegg kan dere ha hver deres konto til personlig forbruk, som dere kan bruke med god samvittighet uten å tenke på hva den andre vil si.
Hun oppfordrer også til å opprette felles sparekontoer til ferier og andre sparemål. Hvis dere er samboere, men ikke gift, kan det være greit at dere i tillegg har hver deres egen sparekonto.
Skriv samboerkontrakt mens dere fortsatt er forelsket
Det er ikke like nødvendig for gifte siden felles sparepenger uansett skal deles likt ved en eventuell skilsmisse.
- Skal noe holdes utenfor, må det en ektepakt til, forklarer Silje.
Hun oppfordrer samboere også til å skrive samboerkontrakt, testament og tegne livsforsikring.
Uten samboerkontrakt kan det bli mye krangling ved et brudd på hva som er mitt og ditt.
- Skriv derfor samboerkontrakten mens dere ennå er forelsket og gode venner, og oppdater den gjerne en gang i året, råder Sandmæl.
Testament og livsforsikring er også viktig, forklarer Sandmæl, særlig hvis dere kjøper en bolig sammen og ønsker at den andre skal sitte igjen med boligen hvis noe skulle skje.
Sandmæl forteller at samboere uten felles barn (eller som venter felles barn) arver ingenting av hverandre uten testament. Da er det «svigerforeldrene» som arver. Som gift uten felles barn (eller som venter felles barn) arver man kun halvparten, minimum 6G (668.862 kr for 2022).
• Ta felles økonomiske avgjørelser
• Opprett en konto til felles utgifter
• Lag et budsjett
• Ha en konto hver til personlig bruk
• Spar til et felles sparemål