- Penger er ikke bare frihet, men også makt til å bestemme over eget liv, sier Ingjerd Blekeli Spiten, konserndirektør for personmarked i DNB.
Kvinner er for første gang i historien i klart flertall blant nye fondskunder i DNB. Interessen for sparing og investering har skutt i været etter #huninvesterer satte kapitalgapet på dagsordenen. De siste seks månedene har antall nye kvinnelige fondseiere i DNB økt med hele 96 %, sammenlignet med samme periode i 2018 og 2019.
- Å sette lys på økonomiske forskjeller mellom kvinner og menn har virkelig trigget til handling. Vi har sett at kvinner ofte sparer til ferie, interiør og forbruksvarer, mens menn sparer til pensjon og andre store, varige verdier. Vi har klart å løfte fram våre skjevheter gjennom #huninvesterer, og gjort kvinner mer bevisste på hva de faktisk sparer til. Det handler om å ha penger til en trygg fremtid, derfor er det viktig å ikke bare ta steget fra sparekonto til fondskonto, men også tenke på alt fra samboerkontrakt til pensjon, understreker Spiten.
Vesentlig flere kvinner beveger seg ett trinn opp sparetrappa, og arrangementer som «aksjekaffe», jentekvelder og seminarer om investering er mer populært enn aldri før. Økonomi er et tema kvinner nå tør å snakke mer om, og vi ser stadig nye hobbysparere som deler kunnskap og inspirerer andre i sosiale medier.
Kom i gang du også. Ta fondsveilederen her.
Ingjerd er selv opptatt av sparing, og har satt økonomi på agendaen i sin egen venninnegjeng. Selv har hun invitert mange venninner til DNB for å lære mer om alt fra samboerkontrakt til aksjemarkedet.
- Å dra fram samboerkontrakt i parforholdet kan oppleves som litt ubehagelig, men det er av enorm betydning for egen økonomisk trygghet, sier hun.
En annen kvinne som er smittet av spare- og investeringsbasillen, er Anne Berit Grostad (33), som deler sparereisen sin på Instagramkontoen @spareglede.
- Jeg følte meg sparsom, men nettbanken gjenspeilet ikke det samme. Derfor gikk jeg virkelig inn for å lykkes med sparemålene mine, og nå behersker jeg økonomi som aldri før. Aksjemarkedet er heller ingen ukjent verden for meg lenger, forteller Grostad.
Grostad jobber som lærer i ungdomsskole og studerer master i psykisk helse på deltid. Økonomi har blitt hennes store hobby, noe hun slettes ikke er alene om.
- Det finnes utrolig mange hobbysparere på Instagram, hvor man kan hente inspirasjon og dele erfaring. Etter #huninvesterer merker jeg også at økonomi er blitt et mer komfortabelt samtaleemne for flere. De aller fleste vil jo beherske økonomi og lykkes med sparing, sier Grostad.
Vi har mer å snakke om nå
- Etter at kvinnelig investering ble satt på dagsordenen merket jeg at et fellesskap ble skapt. Det er noe helt annet å snakke om økonomi med venner og kolleger nå. Temaet føles ikke lenger så nakent, og man må ikke blottlegge egen lommebok for å snakke om penger. Vi har mer å snakke om nå! Investering er ikke bare noe mannen i huset skal ta seg av, og jeg har fått mange fine samtaler ut av dette, sier Grostad.
Anne Berit Grostad sjonglerer flere sparemål med ulik tidshorisont, som er alt fra til ferie, barnas sparekontoer, bufferkonto, pensjon og store kommende utgifter. Hun bruker flere metoder for å nå sparemålene.
Jeg måtte trene for å bli komfortabel med investering
- Til barnas konfirmasjon setter jeg av et fast, månedlig beløp i fond, slik at pengene vokser og totalsummen ikke skal føles som en enorm utgift. Jeg brukte også sommerferien på å lære mer om aksjer, ved å kjøpe og selge mens jeg hadde tid til å følge med på aksjemarkedet. Ved å trade og spekulere ble jeg også kjent med egen magefølelse og forhold til risiko! Jeg er egentlig en ganske stresset person, men måtte trene «stressmuskelen» for å bli komfortabel med investering. Aksjehandel er enormt spennende, men med en travel hverdag og lite tid til å følge med, er fond absolutt et tryggere investeringsalternativ, forteller Grostad.
Ønsker du å komme i gang med sparingen, men ikke vet hvor du skal hente pengene? Her løfter Anne Berit Grostad de utgiftspostene hun mener har best sparepotensial:
- Man merker så godt når pengene vokser på konto! Sitter man igjen med 4000 kroner mer på konto bare fordi man planla alle måltidene og spiste opp maten, så føles det veldig godt. Det kan man jo sette inn i globale indeksfond.
Spiten forteller at parforhold ofte er likestilt fram til man får barn – men så skjer det ofte at de tradisjonelle kjønnsrollene trer fram.
- #Huninvesterer handler om frihet på et større nivå. Parforhold ender ofte i brudd, og derfor er det viktig å ta bevisste valg både på vegne av paret, men også for seg selv. De fleste bør ha egne sparepenger, og ikke minst prioritere egen pensjon. 86 % av norske minstepensjonister er kvinner, og det synes jeg er vondt. Vi i DNB ønsker å endre denne situasjonen, og oppfordrer derfor til å tenke langsiktig, og eventuelt også opprette individuell pensjonssparing. I gode tider, så planlegg til vanskelige tider, selv om det kan være ubehagelig, sier Spiten.
Snakk om det i hjemmet
- Å ha god kunnskap om økonomi gir også en trygghet til barna. Snakk om det i hjemmet, vær obs på grensesetting og ta en prat med barna om sparepenger før de blir myndige, fortsetter hun.
- Jeg håper at vi i løpet av noen par år ser at kapitalgapet reduseres, og at vi kan klappe oss selv på skuldrene for å ha vært del av denne bevegelsen. Nå kommer Finans Norge med sin likestillingsplakat, som de har vært i dialog med finansministeren om. Vi har klart å sette søkelyset på at samfunnet har noen skjevheter som vi må rette opp, og det er jeg stolt over.
Ingjerd Blekeli Spiten ønsker at interessen blant kvinner fortsetter å øke og utvikle seg.
- Vi må fortsette å inspirere hverandre, og prøve oss fram! Vi ser jentegjenger som drar sammen på aksjekaffe og jentekveld, for å gjøre noe annerledes og lærerikt sammen. Mange starter sparingen i det små, og vi ser at Spareappen er et utrolig hjelpsomt verktøy for å komme i gang. Halvparten av våre nye fondskunder kommer gjennom den. Det er når man først kommer i gang, at sparing virkelig blir gøy, sier Spiten.