Slik får du opplevd Norge på et budsjett for unge

Magnhild Westerhus (26) har feriert mye i norsk natur. Her er hennes tips til deg som skal ta norgesferien utendørs i sommer.

FJELLTUR I NORD: Sammen med venner fra forskjellige steder i landet reiser Magnhild Westerhus (26) ofte til Lofoten. Her fra Vågakallen i Henningsvær. Foto: Privat
Lesetid 5 min lesetid
Publisert 12. mai 2020
Artikkelen er flere år gammel

I sommer blir telt, stormkjøkken og hengekøye realiteten for mange nordmenn. Det kan by på spennende turterreng, frihetsfølelse og idylliske begivenheter – men en vellykket opplevelse krever en god del planlegging.

- Solværsdagene er hva man ser i sosiale medier, men norgesferie byr også på regnværsdager, kalde netter og myggstikk. Derfor er det viktig å planlegge godt før man legger ut på tur, sier Magnhild.

Bli med i trekningen av et reisegavekort på 10.000 kroner. Hver uke trekker DNB én vinner!

-Landet vårt har så mye fint å by på

Magnhild Westerhus fra Steinkjer har alltid vært glad i naturen, men fikk fart på turgleden da hun studerte i Oslo og ble kjent med folk fra hele landet.

- Norgesferie har vært en selvfølge i 8–9 år nå, landet vårt har jo så mye fint å by på! Sommeren for seks år siden bestemte vi oss for å møtes i Lofoten, da en i vennegjengen kommer derfra. Siden det har vi vært Lofoten-frelst, forteller Magnhild.

Bruk nettverket ditt og snakk med de lokale!
Magnhild Westerhus
MORGENSTUND I INNDERDALEN: Renndølsetra er perfekt for camping hvis man vil bestige Innerdalstårnet (i bakgrunnen). Her finnes det også DNT-hytte. Foto: Privat

- Et tips er å besøke venner der de kommer fra. Bruk nettverket ditt, og kjenner du ingen fra et sted du ønsker å dra, så slå av en prat med noen lokale! Slik får man unike tips til turer, spisesteder og ting man kan gjøre – annet enn typiske «turistfeller», sier Magnhild.

Ikke la værmeldingen avgjøre turen

- Er man fleksibel på hvor veien skal gå, er det definitivt gøy å følge værmeldingen dit solen skinner. Men som regel kan man ikke stole helt på værmeldingen i Norge, sier Magnhild.

Utstyret avgjør om turen blir en suksess. Selv sover Magnhild aller helst i hengekøye.

- Å sove utendørs kan fort bli kaldt, så her trumfer komfort og kvalitet alt. Sørg for å ha skikkelig turutstyr som holder deg varm, som et godt liggeunderlag og tarp hvis det blir regn eller sol tidlig om morgenen, tipser Magnhild.

Man kan oppleve mye på en langhelg!
Magnhild Westerhus

Dette bør du pakke med deg

Hvordan man reiser har mye å si for utstyret man kan ta med seg på tur. Transportmiddel, værmelding og budsjett er tre viktige faktorer.

- Først og fremst, fokuser på kvalitet fremfor «Instagramvennlighet». Har man tilgang på bil gir det større fleksibilitet, og man har plass til utstyr for all slags vær og terreng, sier Magnhild og legger frem en utstyrsliste.

  • Tursekk som sitter godt og har god plass. Eventuelt en lett dagstursekk.
  • Klær: Gode sko, solbriller og klær for all slags vær. Ta med ullundertøy, ullgenser og ytterklær som tåler regn og vind. 
  • Overnatting i telt: Et godt liggeunderlag og sovepose.
  • Overnatting i hengekøye: Liggeunderlag, tarp, myggnetting og sovepose. 
  • Mat (uten bil): Vannflaske som tåler varmt vann, kopp, bestikk og stormkjøkken, samt et par planlagte måltider.
  • Mat (med bil): En eske eller boks som «kjøkken» fylt med stormkjøkken, bestikk og alt man trenger for å gjøre matlaging på veien enklere (f.eks. stekespade, aluminiumsfolie, oppvaskmiddel og plastposer). Økonomisk lønner det seg nok å ta en stor mathandel, men det er også fint å støtte de lokale matbutikkene!
  • Hygiene og pleie: Solkrem, tannbørste og tannkrem, såpe og våtservietter er "must haves" på tur. 

- Har du ikke alt du trenger av utstyr anbefaler jeg å låne av familie og venner, før du investerer i det selv. Bruktmarkedet har også mye bra til en billig penge, tipser Magnhild.

PADLEGLEDE: - Padling er supert over hele landet, i sjø, fjorder og vann. Slik man får utforsket nærområdet fra en annen vinkel, sier Magnhild. Foto: Privat

I sommer pakker Magnhild med seg kajakken på biltaket, og kjører strake veien nordover.

- Vi kjører fra Trondheim til Steigen, og videre derfra til Narvik. Det blir vi et par dager før turen går ut til Lofoten. Fjellturer og aktiviteter underveis blir bestemt ut fra vær og humør, sier Magnhild.

Ferden går sammen med kjæresten i år, men Magnhild ender som regel opp med å møte folk på veien og bli en større gjeng på deler av turene sine.

Ikke vær redd for å dele ut et smil!
Magnhild Westerhus

- Ikke vær redd for å dele ut et smil eller to ekstra! På norgesferie er de fleste åpen for å snakke med fremmede. Sleng deg med på en tur hvis du får muligheten, eller spander litt mat eller drikke, tipser Magnhild.

CAMPINGIDYLL: - På stranden i Uttakleiv er det gode muligheter for å bli venner med sauer og andre campere – for dem er det mange av. Foto: Privat

Unngå dyre summer og irritasjon

For å spare penger på transport reiser Magnhild gjerne sammen med flere, for å slippe å betale drivstoff, bompenger og fergetransport alene.

- Det er smart å ta med seg utstyr til å lage måltider selv, for skal man spise på bensinstasjoner og restauranter hele veien blir det dyrt, sier Magnhild.

Hun lager aller helst taco, forskjellige gryter eller kanelboller på stormkjøkken. 

Overnatting utendørs er gratis, men er ikke noe for alle.

- Vil du sove inne anbefaler jeg DNT-hytte på fjelltur og Airbnb på roadtrip. Bestill god tid i forveien for å spare penger. Å bo hos folk man kjenner rundt om i landet er ikke dumt det heller, sier Magnhild.  

MIDDAG MED UTSIKT: Magnhild har fyrt opp stormkjøkkenet etter en dag med surfing på Unstad. Foto: Privat
Ingen deler at de drukner i regn på sosiale medier
Magnhild Westerhus

En kald og bløt natt

Når ting ikke går helt etter planen kan turen by på litt irritasjon og dårligere ferieminner.

- Husk at været i Norge er ustabilt, og selv om man ser idylliske solværsdager på sosiale medier, er det også realistisk å drukne i regn og være bløt helt inn til undertøyet. Tenk mer på praktiske ting enn hva som gjør seg bra på bilder, sier Magnhild.

En gang gikk ikke turen helt som planlag – selv for henne.

- En gang glemte jeg å pakke med fyrstikker. Det oppdaget vi ikke før vi var fremme i Innderdalen klokken ett på natta. Da hadde vi gått flere timer med tung sekk, hadde satt opp telt og var skrubbsultne. Vi måtte gå tilbake en kilometer tilbake og fant heldigvis noen våkne mennesker i en DNT-hytta som vi fikk fyrstikker av. Det ble en kald og bløt natt, sier Magnhild og ler.

PÅ TOPP: - Klatring på Bladet ved Mohns topp er å anbefale for den som er litt adrenalinjunkie som meg, sier Magnhild. Foto: Privat

Disse stedene anbefaler Magnhild å besøke

Magnhild har feriert i Norge helt fra Lyngdal i sør til Senja i Nord.

- For dem som liker ferie og overnatting i en større by, anbefaler jeg definitivt Ålesund. Byen er utrolig sjarmerende og nærområdet kryr av vakre fjell i ulike størrelser. Terrenget byr på alt fra bratte klatreturer til enklere turløyper for enhver, forteller Magnhild.

For en rå opplevelse og utsikt anbefaler Magnhild fjelltur på Slogen eller Mohns topp i Ørsta på Vestlandet. Vågakallen i Lofoten står også svært høyt på listen. 

- For bra camping anbefaler jeg Bøsanden på Engeløya i Steigen, eller Henningsvær eller Uttakleiv i Lofoten. Der får man også opplevd noen av de fineste solnedgangene og soloppgangene. Og ikke minst midnattssolen som er helt syk, med da må du reise før midten av juli, sier Magnhild.

Manghild anbefaler å kjøre Helgelandskysten og videre til Lofoten, så blir turen vakker uansett.

- Om du ikke har så god tid er E6 – «strakaste  veien» – også et alternativ. Og ikke glem å stoppe i hjembyen min Steinkjer for en is på veien oppover, da, legger Magnhild til og ler.