Fyller du opp BSU-kontoen før årsskiftet, får du 5.000 kroner skattelette. Her er oppskriften for hvordan du sparer smart til boligen.
Med høye og stigende boligpriser og egenkapitalkrav er det vanskelig å komme inn på boligmarkedet uten hjelp fra foreldre. Og ikke alle er like flinke til å spare til egen bolig på et tidlig stadie.
– Sparing på BSU er en gyllen mulighet for å kjøpe boligbilletten på egenhånd. Men, i følge tall fra DNB er det kun 1 av 3 unge i målgruppen som har en aktiv BSU-konto. Det tar jeg som et tegn på at noen kan trenge en liten dytt, sier forbrukerøkonom Silje Sandmæl.
Hun mener skolen og foreldrene må ta mer ansvar for at unge blir beviste på nytten ved å spare til egen bolig fra ung alder.
– Jeg forstår godt at unge synes det er langt mer attraktivt å spare til russetid enn bolig, men hvis de får vite konsekvensene tror jeg det er mange som tar en helomvending. Jeg har møtt mange angrende ungdom som ergrer seg over pengebruken sin. Hadde de bare visst, hadde de nok ikke sløst bort lommepenger og pengegaver – men heller spart til bolig, sier hun.
– Gi boligstøtte i gave
Svært mange ønsker seg pengestøtte til jul og bursdager, som ikke alltid brukes så fornuftig, mener Sandmæl.
– Så hvorfor ikke overføre et beløp til podens BSU konto i gave slik at du er med på å bidra boligdrømmen? Ikke gi en konvolutt med sedler som kan være fristende å bruke opp, sier hun.
Totalt kan du nå spare opp 300.000 kroner på BSU-kontoen. Dermed tar det 12 år å fylle opp BSU-kvoten – ettersom maksimalt årlig beløp er 25.000 kroner.
– Skal du spare er det viktig å ha en plan. Husk at det ikke bare er inngangsbilletten til boligmarkedet du får, men at du også får skattefordeler for hvert år du sparer. Setter du inn 25 000 kroner i år før nyttår, kan du få 5000 kroner i skattefradrag.
For å kunne dra nytte av skattefradraget på 5000 kroner må du ha en skattbar inntekt på nærmere 70 000 kroner, forklarer forbrukerøkonomen.
Siljes tips til BSU-plan:
– Få oversikt over forbruket ditt og skrell bort unødvendige utgifter
– Ha et budsjett så du vet hvor mye du kan sette av til sparing
– Ønsk deg penger til jul og bursdag
– Start med å spare i BSU så fort du har en skattbar inntekt
– Opprett en månedlig spareavtale i BSU