Pensjonssparing

Spareplanen som gjør deg til millionær som pensjonist

- Det skal mindre til enn du tror, sier Silje Sandmæl, forbrukerøkonom i DNB.

START TIDLIG: - Starter du tidlig nok, kan du bli millionær som pensjonist, sier Sandmæl.
Lesetid 3 min lesetid
Publisert 21. okt 2020
Artikkelen er flere år gammel

Her er spareplanen som gir deg en million på bok til den dagen du slutter å jobbe.

– Den vanligste feilen man gjør er å ikke starte pensjonssparing tidlig nok. Mange starter ikke å tenke på pensjonssparing før i 50-årene, og da kan det være for sent. Da må du ta et langt større jafs av økonomien, istedenfor for å spare «brødsmuler» gjennom hele arbeidslivet, sier forbrukerøkonom i DNB, Silje Sandmæl.

Det er mye du kan gjøre selv for å rigge deg for et godt liv som pensjonist.

Starter du sparingen tidlig nok blir du millionær som pensjonist
Silje Sandmæl

Spar etter evne – det er lenge til du blir pensjonist

– Med penger gjelder det å prioritere riktig. Mange unge har en stram økonomi, og da er det ikke rom for å sette av store summer til pensjon. Det som bør stå øverst på listen er å kunne betale for de helt nødvendige tingene, og etter hvert kunne klare å kjøpe seg en bolig, sier Sandmæl. Selv startet hun med aksjesparing som ganske ung, som var målrettet til pensjonisttilværelsen.

– Man kan starte tidlig i 20-årene med bare noen hundrelapper i måneden, og så øke etter hvert. Når du er ferdig med etableringsfasen, vil du mest sannsynlig ha mulighet til å spare litt større summer. Starter du tidlig nok, kan du bli millionær som pensjonist, sier Sandmæl.

Du har sannsynligvis ikke råd til å la være å ta risiko

Pensjonen du skal leve av består av tre deler. En del sparer folketrygden for deg, en del er sparing som arbeidsgiveren din setter av, og til slutt kommer egen sparing som du selv må sette av.

Den delen du selv er ansvarlig for vil bli viktigere i fremtiden.

– Dagens unge vil få mye mindre enn de eldre gjør i dag, fordi det er forventet at dagens unge vil leve lenger. Ikke alle har like gode pensjonsavtaler gjennom arbeidsgiveren sin, og da blir det ekstra viktig å spare selv, forklarer hun.

Fordi pensjonisttilværelsen er mange år unna , bør du spare i aksjefond. Det er det klart mest lønnsomme alternativet.

Veien til millionærstatus

Sparemålet er én million kroner til pensjonisttilværelsen. Her er regnestykket som viser hvor mye du må spare for å bli millionær ved pensjonsalder.

De første 10 årene: Spar 200 kroner i måneden.
Etter 10 år sitter du da igjen med 32.662 kroner.

De neste 10 årene: Spar 500 kroner i måneden.
Etter 20 år sitter du til sammen igjen med 140.216 kroner.

De siste 20 årene: Spar 1.300 kroner i måneden.

Etter 40 år vil du til sammen ha spart opp 1.042.146 kroner.

Forutsetninger: Pengene spares i aksjefond med en avkastning på 6 % per år, og sparehorisonten er 40 år. Merk at ingen aksjefond gir garantert avkastning og at denne kan variere. Skatt og inflasjon er det ikke tatt hensyn til. Husk også at historisk avkastning aldri er noen garanti for framtidig avkastning. Framtidig avkastning vil blant annet avhenge av markedsutvikling, dyktighet, risiko, samt kostnader ved kjøp, vedlikehold og salg. Avkastningen kan også bli negativ.

Opprett en spareavtale

Sparing skal være enkelt og med en fast spareavtale går det penger til deg selv som pensjonist hver måned – uten at du merker det.

– Jeg anbefaler alle å bruke en spare-app for å få oversikt og følge med på utviklingen. I Spare samles all sparingen din på ett sted og du kan enkelt starte fondssparing.

– Det er mange måter å spare i aksjemarkedet på, det kan være gjennom et aksjefond, indeksfond, enkeltaksjer eller en aksjesparekonto, investeringskonto eller IPS - individuell pensjonskonto. Det kan være lurt å snakke med en rådgiver slik at du får den beste løsningen tilpasset deg og dine behov.

Merk: Innholdet i denne artikkelen er ikke ment verken som investeringsråd eller anbefalinger. Har du noen spørsmål om investeringer, bør du kontakte en finansrådgiver som kjenner deg og din situasjon. Husk også at historisk avkastning aldri er noen garanti for framtidig avkastning. Framtidig avkastning vil blant annet avhenge av markedsutvikling, dyktighet, risiko, samt kostnader ved kjøp, vedlikehold og salg. Avkastningen kan også bli negativ.