Marte Martine Stang fortsatte å spare i BSU etter at hun hadde kjøpt bolig. Men etter fylte 34 måtte hun finne på noe nytt.
BSU er boligsparing for unge opptil 34 år, som gir god rente og skattefradrag.
Marte kontaktet en rådgiver i banken for å høre hvordan hun skulle fortsette å spare etter at hun fylte 34 år. Siden boliglånet var innenfor en grei belåningsgrad, ble hun rådet til å opprette fond og fortsette den langsiktige delen av sparingen sin der.
Disse pengene skal ikke brukes på mange år ennå, så da tåler jeg at det svinger litt
- Jeg opprettet først tre fond, to med høy risikoprofil og et med lav. Men kuttet etter hvert ut det med lav risiko siden jeg bare var 33 år og dette er sparing til pensjon og til barna mine. Disse pengene skal ikke brukes på mange år ennå, så da tåler jeg at det svinger litt, mener hun.
Denne artikkelen er en del av DNB sin satsning for å tette pensjonsgapet mellom kvinner og menn. Kvinner får totalt sett 28 prosent mindre i pensjon enn menn.
Banksjef i DNB Sandvika i Bærum, Oda Brennås Rostad, oppfordrer flere unge til å gjøre som Marte.
- BSU er Norges kanskje beste spareordning. Men etter fylte 34 år får du verken BSU-rente eller skattefradrag lenger, og da må du finne andre måter å spare på. I dag gir myndighetene skattefradrag på BSU-sparing også etter første boligkjøp. Derfor har det vært lønnsomt å fortsette sparingen fram til fylte 34 år for dem som har kunnet det, sier hun.
I statsbudsjettet for 2021 ligger det imidlertid forslag om at muligheten til å få skattefradrag på BSU-sparing etter første boligkjøp skal fjernes fra 2022.
- Fond er et god alternativ for langsiktig sparing, for eksempel til pensjon, sier Rostad.
Marte bor på Slemmestad i Asker sammen med samboer og deres to barn, Niels på 2 og Nikolai på 4 år. Hun er utdannet sosionom og jobber som miljøterepaut i Asker kommune.
Siden jeg har et lavtlønnet yrke, må jeg spare til pensjon i tillegg til det jeg får fra arbeidsgiver og folketrygden
- Jeg setter inn et fast beløp på de to fondene hver måned, 500 til hver av barna og noe til pensjon. Siden jeg har et lavtlønnet yrke, må jeg spare til pensjon i tillegg til det jeg får fra arbeidsgiver og folketrygden, mener hun.
Sparingen skjer innenfor aksjesparekonto. Også barna har hver sin aksjesparekonto, men hun sparer til dem i sitt navn.
Har du sjekket hva du får i pensjon?
- Ja, i pensjonskassen til Asker kommune og i nettbanken til DNB. Men jeg synes utregning av pensjon er litt vanskelig. Jeg får likesom litt forskjellige svar avheng av hvor jeg sjekker.
Har du tenkt på når du ønsker å gå av med pensjon?
- Nei, det har jeg ikke begynt å tenke på ennå. Jeg er glad i å jobbe, så jeg ser ikke for meg at jeg vil slutte før jeg må. Men livet kan by på mange overraskelser og utfordringer. Min mor på 67 hadde planer om å jobbe lenger, men måtte gi seg på grunn av sykdom.
Miljøterapeuten sparer også på bankkonto – for å ha en buffer.
- Ja, jeg ønsker å ha noe penger lett tilgjengelig til uforutsette utgifter, oppussing og vedlikehold av boligen, ferie og lignende, og da er banksparing best. Derfor setter jeg inn penger på sparekonto når jeg har noe til overs.
For å sette sparemål og få oversikt over sparingen din, last ned Spareappen
Merk at historisk avkastning på sparing i aksjefond ikke er garanti for framtidig avkastning. Framtidig avkastning vil bl.a. avhenge av markedsutviklingen, forvalters dyktighet, verdipapirfondets risiko, samt kostnader ved tegning, forvaltning og innløsning. Avkastningen kan bli negativ som følge av kurstap.