Det sier finansrådgiver i DNB Silje Moslet Gulbrandsen.
Hun presiserer at en viktig suksessfaktor er å ikke gi ekstra når det blir tomt.
– Hele vitsen med å gi lommepenger kun en gang i uken eller en gang i måneden er jo å lære barna at de ikke må bruke opp alle pengene med en gang, og at det er lurt å spare litt også.
Åtte tips til foreldre
Gulbrandsen gir åtte tips til hvordan lære barna sunt pengevett:
- Snakk med barna om penger og økonomi allerede i en ung alder. Gi dem en forståelse av hva penger er, at de må tjenes før de kan brukes eller spares.
- Gi barna en ukentlig eller månedlig sum penger som de kan disponere selv. Dette vil lære dem å forvalte og prioritere pengene sine.
- Beløpet de får i lommepenger bør tilpasses alder, oppgavene de utfører og utgiftene de får ansvar for.
- Involver barna i familieøkonomien, og ta dem med på diskusjoner om pengebruk. Hvis dere må forsake noe for å få råd til noe annet, la dem få vite det. Det vil gi dem erfaring i å ta gode privatøkonomiske beslutninger.
- Lær barna at de må tjene og spare penger til noe de ønsker seg. Hvis barn stadig får penger når de trenger det, kan de tro at pengene kommer fra en utømmelig kilde.
- Opprett en sparekonto og eventuelt en aksjesparekonto for barna, og oppmuntre dem til å sette av en del av lommepengene sine til sparing. Dette vil lære dem verdien av å spare og planlegge for fremtiden.
- Snakk om verdier og prioriteringer, hva som er viktig for barna å bruke pengene sine på. Oppmuntre dem til å reflektere over hvordan de kan bruke pengene sine på en meningsfull måte.
- Hjelp de litt eldre barna med å sette opp budsjett for beløpet de har til rådighet, slik at du kan lure inn noen gode sparetips. For eksempel at det lønner seg å ta med matpakke fremfor å kjøpe lunsj.
Relaterte artikler:
Slik oppretter du Vipps til barn under 15 år
Slik bestiller du kort til barn mellom 6 og 12 år
Slik bestiller du ungdomskort til barn over 13 år
Slik sparer du til barna