Tenk deg at du går ned 300 000 kroner i lønn fra i morgen, sier Silje Sandmæl. – Og at du skal beholde denne lønnen de neste 20 årene…
Utallige undersøkelser viser at nordmenn ikke har tatt innover seg at de må spare til egen pensjon dersom de skal kunne leve som før, sier forbrukerøkonom Silje Sandmæl i DNB.
For de fleste av oss ligger pensjonisttilværelsen langt fram. Så langt fram at den bare blir til en liten prikk i horisonten. – Det ordner seg sikkert, tenker du kanskje. Den tid den sorg.
Andre tenker at pensjonen fra det offentlige sikkert kommer til å holde. De har ikke satt seg inn i hverken hva de vil få eller hvor mye de vil trenge.
De fleste av oss skal kanskje leve 20-30 år som pensjonist. Og det kommer til å koste mye.
Nettopp vanskene vi har med å forestille oss, og erkjenne hvor lenge vi faktisk skal være pensjonister er en utfordring, sier Silje Sandmæl.
– Det krever både bevisstgjøring og praktiske forberedelser. For det koster penger å gjøre alt vi vanligvis har gjort. Pluss litt til.
Vi får jo bedre tid til å gå på kafe, reise, gå på konserter, nyte, ha det gøy!
– Jeg vil derfor påstå at altfor mange, takket være et litt uheldig psykologisk fenomen, ikke er i stand til å ta de beslutningene de burde. Fordi vi ikke klarer å se så langt fremover står vi som strutsen med hodet i sanden.
Du har sikkert erfart det før, plutselig erkjenner du for deg selv at du har blitt en del eldre. Årets russ ser ut som småbarn! Har jeg vært så ung? Plutselig er femtenåringen du en gang var en stresset 24-åring med jobb og studier. Så tar livet fart og du sitter der med familie, stort boliglån og tidsklemme. – Årene raser bare på.
Når du blir 50 nærmer det seg plutselig veldig. Og da våkner du.
Det ser vi på statistikken: Nordmenn begynner stort sett å spare til pensjon når de er noenogfemti år. I motsetning til svenskene for eksempel, som begynner når de får sin første jobb, innser ikke nordmenn flest hva som trengs før det omtrent er for sent. Og da har du to valg: Gå ned i levestandard, eller velge å spare med høy risiko i håp om at høy avkastning redder deg?
Det er alltid smart å være informert og å ha oversikt, sier forbrukerøkonomen. Og jo tidligere du får oversikt, jo bedre.
Mitt råd er å kontakte banken din og snakke med en finansrådgiver. En rådgiver vil hjelpe deg å få oversikt, og å sette opp en spareavtale om du trenger det.
Hvis du ikke ønsker det finnes det mange verktøy på nettet du kan benytte. Tenk gjennom hvordan du vil leve som pensjonist, se det opp mot det du har i dag og finn ut cirka hva du vil få ved å bruke en pensjonskalkulator.
Så fort du har avklart hva du kommer til å mangle av penger (forventet årsinntekt som pensjonist x antall år), så kan du lage en plan for å spare opp det resterende.
Den gode nyheten er at om du starter tidlig så skal det ikke store månedlige beløp til for å nå målet.
Sjekk ulike spareformer og tenk gjennom om du skal våge å ta litt risiko for å nå målet ditt. Husk at ved sparing over 20-30 år blir selv sparing i aksjefond forsvinnende liten.