Redd for økte boliglånskostnader?

Kombilån gir forutsigbarhet og fleksibilitet

Sentralbanken anslår boliglånsrenter på rundt 3,2 prosent mot slutten av 2024. Betyr det at du bør binde renten nå?

VURDERER DU FASTRENTE? Vær klar over at du i så fall ikke trenger å binde renten på hele boliglånet. Du kan velge Kombilån. Foto: NTB scanpix
Lesetid 3 min lesetid
Publisert 29. sep 2021
Artikkelen er flere år gammel

Ikke nødvendigvis. Men vær klar over at du i så fall ikke trenger å binde renten på hele lånet. Du kan velge Kombilån. Det er et boliglån der du binder renten på en del av lånet i 3, 5 eller 10 år og har flytende rente på resten.

Kombilån velger du hvis du ønsker eller trenger mer forutsigbarhet, samtidig som du vil beholde fleksibiliteten til å kunne betale ekstra ned på den delen som har flytende rente.

Søk Kombilån her

TRENGER DU FORUTSIGBARHET? Silje Sandmæl er opptatt av at folk ikke skal binde renten fordi de tror de vil tjene på det. Foto: Stig B. Fiksdal

En forsikring mot høyere kostnader

Forbrukerøkonom i DNB, Silje Sandmæl, mener at fastrente bør ses på som en forsikring mot høyere boliglånskostnader.

- Ditt behov for en slik forsikring bør være avgjørende for om du velger å binde renten på hele eller en del av boliglånet, mener hun.

Forbrukerøkonomen anbefaler alle som trenger eller ønsker å forsikre seg mot høyere renteutgifter, å tenke gjennom hvorvidt de kan være tjent med å binde hele eller deler av boliglånet. 

- En slik forsikring kan spesielt mange unge ha behov for. De har ofte trang økonomi og trenger økonomisk forutsigbarhet, i hvert fall i noen år fremover, erfarer Sandmæl.  

Hvor mye av lånet du i så fall skal velge fastrente på og hvor lenge, kommer an på den enkeltes økonomiske situasjon og forventninger til fremtidig inntekt.

Sjekk bankens fastrentetilbud til unge her

Ingen vet hvor mye renten vil stige

Sandmæl er opptatt av at folk ikke skal binde renten fordi de tror de vil tjene på det.

- Den fremtidige flytende renten kan bli både lavere og høyere enn det du i dag binder renten på. Den flytende renten kan også bli lavere eller høyere enn det sentralbanken anslår nå, poengterer hun.

Sandmæl legger til at du heller ikke må se deg blind på dagens renteforskjell mellom flytende rente og fastrente.

- Selv om fastrentene er høyere enn den flytende renten, er det er behovet for forutsigbarhet som bør avgjør om du velger det eller ikke, presiserer hun.

Dette bør du vite om fastrentelån

Bankene har litt ulik praksis for fastrente. Ikke alle utbetaler gevinsten hvis du går ut på underkurs (*). Det gjør DNB dersom det er mer enn ett år siden du bandt renten. 

Slik fungerer fastrentelån i DNB:

  • Når du har valgt fastrente vet du akkurat hvor mye du skal betale hver måned i den valgte perioden, uansett hvordan renten endrer seg ellers i markedet. Det betyr at du ikke trenger å bekymre deg for renteøkninger i bindingsperioden, men du går også glipp av rentereduksjoner. 
  • Vær oppmerksom på at fastrenteprisene kan bli endret på kort varsel og at fastrenten bestemmes den dagen banken utbetaler lånet.
  • Du vil bli varslet hvis fastrenten øker mer enn 0,10 prosentpoeng fra avtalen er inngått til avtalen blir registrert hos oss.
  • Du kan flytte med deg fastrentelånet hvis du bytter bolig. Det er også mulig å bryte en fastrenteavtale, men vær klar over at dette kan føre til ekstra kostnader for deg. Du bør derfor sjekke dette med banken i forkant.
  • Går du ut på overkurs, må du betale: Dersom du ønsker å innfri et fastrentelån, eller betale ned ekstra, kan det medføre kostnader for deg. Hvis renten på nye fastrentelån er lavere enn renten på ditt fastrentelån, er differansen et tap for banken. I sammenligningen ser vi på nye fastrentelån med rentebindingstid som tilsvarer den gjenværende bindingstiden du har på lånet ditt. Bryter du fastrenteavtalen før rentebindingstiden er over, må du betale rentetapet. Det samme gjelder dersom du nedbetaler ekstra på fastrentelånet, eller endrer nedbetalingsplanen.
  • (*) Går du ut på underkurs, kan du få igjen penger: Dersom renten på nye fastrentelån er høyere enn renten på ditt fastrentelån, er differansen en rentegevinst. I sammenligningen ser vi på nye fastrentelån med rentebindingstid som tilsvarer den gjenværende bindingstiden du har på lånet ditt. Hovedregelen er at du får utbetalt rentegevinst dersom det er mer enn ett år siden du bandt renten. Merk at bankene her har ulik praksis og at du derfor bør se på dette også når du sammenligner bankenes fastrentetilbud.
  • Du kan trekke rentetap/overkurs fra på selvangivelsen, mens rentegevinst/underkurs er skattepliktig. 

Sjekk ut fastrentelån i DNB her