Pensjonsprepp:
– De siste årene i arbeidslivet kan bli dine beste, sier Kari Østerud i Kunnskapssenter for lengre arbeidsliv.
I DNBs sending Pensjonspreppen forteller Kari Østerud, som leder Kunnskapssenter for lengre arbeidsliv, både hvordan du kan forberede deg til tiden som pensjonist, men kommer med klare oppfordringer om å jobbe så lenge som mulig.
– Det å jobbe lenger er både nødvendig og lønnsomt, mener jeg. Det handler om demografi, det blir flere friske eldre, og vi trenger samtidig kompetansen og arbeidsinnsatsen. Hvis vi øker avgangsalder med ett år, så betyr det en samfunnsøkonomisk gevinst på omtrent 47 milliarder kroner, sier Østerud.
Hun mener det er viktig for både samfunnet og for bedriftene, men også for deg selv.
– Det er litt propaganda jeg kommer med nå, vi i Kunnskapssenteret for lengre arbeidsliv er finansiert av arbeidslinjen, sier Østerud.
Hun presiserer at de er et kunnskapssenter og det hun presenterer i Pensjonspreppen er både forsknings- og kunnskapsmessig veldig godt fundert. Hun nevner tre grunner til å arbeide lenger, disse punktene argumenteres det for i mer detalj i sendingen.
– Det er veldig mye med arbeidet som er bra for deg, reflekter gjerne over hva du vil savne den dagen du slutter å jobbe og hvordan du kan erstatte dette tomrommet, oppfordrer Østerud.
– Det har skjedd dramatiske forbedringer av de eldres helse og evner innen enn rekke områder siden 1970-tallet, sier Østerud.
Hun viser til undersøkelser i Sverige som viser til at de kognitive evnene, fysisk funksjon, hørsel, og velbehaget har blitt vesentlig forbedret på bare 50 år. I tillegg til har forekomster av sykdommer slik som depresjon, demens, og hjerte- og karsykdommer blitt vesentlig redusert.
– 70 åringene i dag har de samme fysiske og kognitive funksjonene som 50-åringene hadde på 1970-tallet. Det betyr at vi har de beste forutsetningene for et godt og langt yrkesliv, sier Østerud.
– Det er veldig mye med arbeidet som er bra for deg, reflekter gjerne over hva du vil savne den dagen du slutter å jobbe!
Østerud lister opp tre faktorer som spiller viktige roller dersom dine siste år i arbeidslivet skal bli de beste, for deg selv, arbeidsgiveren og de tillitsvalgte.
– Skal de siste årene i arbeidslivet bli de beste, så mener jeg at du ikke bør surfe inn mot pensjonstilværelsen, men heller bør søke utvikling og kompetansepåfyll, sier Østerud.
Hun peker på at det er ikke bare seniorene som trenger dette, det er et trekk i tiden at alle trenger kontinuerlig påfyll.
– Dine ledere bør også være faglig oppdatert om eldre i arbeid, og de bør ta beslutninger basert på fakta og ikke myter, sier Østerud.
– Ikke sats på at lederen din er tankeleser, har du spørsmål og ting du lurer på, ta det opp med personen, så kan dere sammen legge grunnlaget for at de siste årene i arbeidslivet blir de beste, fortsetter Østerud.
Hun mener at lederne må anerkjenne at seniorer har kompetanse og ressurser som kan være tidkrevende å erstatte, og de bør gå i dialog med sine medarbeidere slik at de kan lage gode planer for kompetanseutvikling for senkarrieren.
– Da ligger forutsetningene til stede for at de siste årene i arbeidslivet bli dine beste, sier Østerud.