Utenlandsturen er blitt dyrere:

Hvordan unngå at den blir altfor dyr

En historisk svak krone har gjort utenlandsturen dyrere. Her får du reiseekspert Odd Roar Langes tips om hvordan unngå at den blir altfor dyr.

Foto: The Travel Inspector
Lesetid 8 min lesetid
Publisert 18. okt 2019
Artikkelen er flere år gammel

En historisk svak krone har gjort utenlandsturen dyrere. Her får du reiseekspert Odd Roar Langes tips om hvordan unngå at den blir altfor dyr.

Denne uken har den norske kronen svekket seg mot de aller fleste valutaer og er nå historisk svak mot euro. Siden nyttår har den svekket seg mest mot canadiske og amerikanske dollar, mexicanske peso, yen, pund og sveitsiske franc, ifølge DNB Markets.

Både New York og London er populære reisemål for shopping-glade nordmenn. Mange har allerede kjøpt turer dit, og disse blir rammet av at den norske kronen nå er veldig svak mot både dollar og pund. I skrivende stund koster 1 dollar (USD) 9,20 kroner og et pund (GBP) 11,75 kroner.

Ekspertens tips til dem som vil ha mye for pengene

Odd Roar lange driver Nordens største reiseside, The Travel Inspector, og regnes som en av Norges fremste reiseeksperter. Han har to gode tips til reiseglade med stramt budsjett som føler seg handlingslammet fordi de nå får lite for pengene i utlandet:

  • Til dem som ønsker fortsatt levelige temperaturer og litt luksus: - Nå kan du få luksushotell ved den franske rivieraen til cirka halv pris. Luksushotellene i Nice, Cannes og Antibes, som du bare kan drømme om i sommerhalvåret, har ofte lave priser når det er lavsesong.
  • Til dem som liker London og shopping: - Hvorfor ikke reisen dit i uke 1 neste år? Da er London «på halv pris», og du kan gjøre shoppingkupp som virkelig monner. Flyselskapene starter lavpriskampanjene sine i romjula.

Mange nordmenn drar uansett til London og New York

Lange erfarer imidlertid at nordmenn flest uansett vil ta seg råd til å reise på shoppingtur nå i høst – hvis de allerede har planlagt det.

- Når det gjelder London har folk allerede vent seg til at det er dyrt der. Byen er nå julepyntet og klar for norske innrykk. Nordmenn elsker dette og vil dra dit uansett. De som drar til New York, derimot, blir nå overrasket over prisnivået der, spesielt prisene på mat og drikke, sier han.

GIR TIPS OM HVORDAN UNNGÅ AT UTENLANDSTUREN BLIR ALTFOR DYR: Reiseekspert Odd Roar Lange, her på Skagen. Foto: Odd Roar Lange
Derfor må du gi minst 20 prosent ekstra uansett om du er fornøyd eller ikke
Odd Roar Lange

- Alt er jo blitt dyrere for nordmenn fordi kronekursen har svekket seg. Hvis du vil unngå de høyeste prisene bør du holde deg unna de mest turistpregede bydelene. I New York bør du styre unna områdene rundt Times Square og heller finne steder i East Village eller på 2nd Avenue. Der, som andre steder, bør du alltid sjekke menyen og prisene før du setter deg ned. Ta også høyde for at du alltid må legge igjen minst 20 prosent i tips. Servering er ikke inkludert i prisene i New York. Derfor må du gi minst 20 prosent ekstra uansett om du er fornøyd eller ikke, forklarer han.

Hva koster det å spise og drikke ute i New York?

- Prisen på mat og drikke vil naturligvis variere veldig fra om du velger en typisk New York-diner eller en topp restaurant. Men en tommelfingerregel er at du må regne med fra 6,50 dollar og oppover for en halvliter fatøl. Og fra cirka 7 dollar og oppover til godt over 20 dollar for et glass vin. Her spiller selvsagt også kvaliteten på vinen inn.

- For en middag bør du regne med 25 dollar og oppover, men det er mulig å finne rimeligere steder hvis du er villig til å bruke tid på å lete.

Lønner det seg fortsatt å shoppe der?

- Mange opplever New York som et shoppingparadis. Utvalget er mye bedre enn i Norge, men prisgevinsten spises nå opp av den dårlige valutakursen. Byen har imidlertid mange outlets hvis du likevel vil jakte på kupp. Byen har også mange brukt- og antikvitetsbutikker hvis du er ute etter noe som ingen andre har. Ta i så fall med bobleplast hjemmefra (fås kjøpt på postkontorene) og pakk inn tingene du kjøper for å sikre at de ikke blir skadet på hjemreisen, råder han.

Vær obs i Danmark

Reiseeksperten gjør samtidig oppmerksom på at også den danske kronen nå er mye mer verdt enn den norske. I skrivende stund koster 100 danske kroner (DKK) cirka 136 norske kroner.

- Hvis du skal til København er det smart å handle andre steder enn i gågaten «Strøget» og de populære kjøpesentrene rundt. Ta heller turen ut i sidegatene eller til bydelen Nørrebro.

Han anbefaler også Nordsjælland og Jylland.

- På Nordsjælland finner du herlige byer som Helsingør, Hornbæk og Gilleleje. Og på Jylland, Aarhus og Aalborg. Også Skagen er hyggelig nå på høsten og i førjulstiden. Der er det mulig å handle til gode priser. Spesielt hvis du jakter på håndverk, mat og drikke, opplyser han.

Reiseeksperten har flere nyttige tips til utenlandsturen:

• Dersom du skal ta ut kontanter, gjør det alltid i ordinære bankers minibanker.

• Ved uttak i minibank, velg alltid «no conversion» og ikke «conversion», som tilbyr deg å omgjøre summen til norske kroner. I så fall gjør du det til en altfor dårlig vekslingskurs.

• Husk å ta med passet som identifikasjon når du handler. Kjente kjøpesentre i de store byene gir av og til 10 prosent rabatt hvis du viser at du er utenlandsk.

• Husk å benytte deg av tax refund-ordningen når du shopper i utlandet. Da får du igjen momsen på varene du har kjøpt. Registrer deg gjerne hos de største selskapene - som Global Blue - før du reiser fra Norge, så slipper du mye styr på reisen.

• Vær klar over at taxrefund-ordningen ikke gjelder ved handel i andre nordiske land.