Blander du innbo- og husforsikring?

Hvilken forsikring dekker vannlekkasje fra naboen?

Vet du hvem du tar kontakt med om det drypper vann fra naboen i leiligheten over?

SKREKK: En av de dyreste og mest vanlige skadene på bolig er vannskader. Nesten tre av fire skader meldt inn fra boligbygg, borettslag og sameier i 2019 var vannskader. Foto: NTB scanpix
Lesetid 4 min lesetid
Publisert 04. mar 2020
Artikkelen er flere år gammel

En av de dyreste og mest vanlige skadene på bolig er vannskader. Nesten tre av fire skader meldt inn fra boligbygg, borettslag og sameier i 2019 var vannskader. 

En prat med skadeforebygger Therese Nielsen avslører at mange ikke vet hva som forsikres gjennom borettslag eller sameie. 

- Noen blander innbo- og husforsikring. En enkel regel er at alt som sitter fast i leiligheten, som du ikke naturlig ville tatt med deg ved flytting, dekkes av boligforsikringen, resten går på innbo, forteller skadeforebyggeren.

Det er som regel sameie eller borettslag som står som forsikringstaker på husforsikring, det er derfor vanlig at beboer melder fra til for eksempel styreleder, som igjen melder skaden til forsikringsselskapet. 

- Men helst etter man har kontaktet brannvesen eller rørlegger selvfølgelig, avhengig av omfang på skaden, sier Therese. 

SLITEN: Studenter som sovner i dusjen etter en kveld på byen, er ikke en helt uvanlig skade i studentboliger. Foto: NTB scanpix

Studenter som sovner i dusjen

Vilkårene til forsikringsselskapet sendes kun til styret, så om du er usikker på hva forsikringen dekker må du ta kontakt med dem.

- En ikke helt uvanlig skade for dem som bor i studentbolig, er faktisk at folk sovner i dusjen når de kommer hjem fra byen, forteller skadeforebyggeren. – Da tettes sluket, og det tar ikke lang tid før vannet finner andre veier ut av leiligheten. 

Thereses råd er å vente med dusjen til morgenen etter.

- Den følelsen du får når du våkner opp til flere totalskadde leiligheter, ødelegger nok for følelsen av å våkne nydusjet, smiler hun. 

DETTE MÅ DU VITE: Du må vite hvor stoppekranen er, sier skadeforebygger Therese Nielsen.

Ikke alt er en stor overraskelse

- De som bor i leiligheter har et visst ansvar til å selv ta tak i skader som kommer snikende på. Drypper det for eksempel fra taket over flere måneder, vil det være lurt å ta tak i det med en gang. Du kan nemlig risikere mindre i erstatning eller at forsikringen ikke dekker skaden i det hele tatt, på grunn av manglende vedlikehold på en skade man har hatt god tid til å ordne opp i. 

Folk flest har ikke forutsetninger for å vurdere om noe er utført i forskriftsmessig stand, men det forventes at man benytter godkjente håndverkere der det er påkrevd, for eksempel til rør- og elektrisk arbeid.

Thereses råd for å unngå vannskader: 

  • Vit hvor hovedstoppekranen er! 
  • Uansett hvor og hva det lekker fra, så er det lurt å skru av hovedstoppekranen fram til man har skaden under kontroll. I borettslag og sameier er det ofte flere enheter som deler samme stoppekran. 
  • Ikke kjør vaske- og oppvaskmaskiner når du ikke er hjemme og våken.
  • Ikke senk innetemperaturen til under 10 grader på vinteren, selv om du skal reise bort. Varme på våtrom er ekstra viktig. 
  • Undersøk gamle vann- og avløpsrør når du skal pusse opp. Et pent ytre kan lure folk til å tro at alt er greit på innsiden.