Det er mye snakk om skattemeldingen om dagen, men hva er det egentlig og hvordan skal du forholde deg til den?
DNB Ung-ambassadørene har tatt en prat med forbrukerøkonom i DNB, Silje Sandmæl.
– Veldig mange unge er ikke klar over at de kan spare penger ved å sette seg inn i hva som står i skattemeldingen, opplever Nathaniel Ottersen.
I mars hvert år sendes det ut en oversikt som viser hvor mye du tjente, og hvor mye formue og gjeld du hadde i det foregående året.
Denne oversikten kalles for skattemeldingen. Tidligere kaltes den for selvangivelse.
Det er ikke sånn at Skatteetaten vet alt om deg!
Skattemeldingen viser hvor mye du kan forvente å betale i restskatt, hvor mye du eventuelt får igjen på skatten eller, om du har gjort alt riktig, har gått i null.
Meldingen som sendes ut i mars er basert på informasjonen Skatteetaten har om deg og det forrige inntektsåret.
For å sjekke hvilke fradrag du har krav på, bruk fradragsveilederen på skatteetaten.no Fristen for å gjøre endringer er 30. april.
Når skattemeldingen din er tilgjengelig, får du en e-post eller SMS fra Skatteetaten hvor de de ber deg gå til skatteetaten.no og logge deg inn på «Min side».
– Selv om skattemeldingen kommer utfylt, må du selv kontrollere opplysningene og korrigere eventuelle feil og mangler. Du er selv ansvarlig for å passe på at alt som står i skattemeldingen, er korrekt. Dersom det er feil som du kunne ha oppdaget, kan det føre til en tilleggsskatt, sier forbrukerøkonom i DNB, Silje Sandmæl.
Da er det lurt å ha en oversikt selv over inntekter, formue og gjeld. Dette kan du bruke til å sjekke opp mot informasjonen som står i skattemeldingen.
– I løpet av januar skal du ha mottatt lønns- og trekkoppgave fra arbeidsgiver og andre som betalte deg lønn eller pensjon i fjor. I tillegg skal du ha fått årsoppgaver fra blant annet banken og forsikringsselskapet du bruker. Alt dette har du fått tilsendt, enten per post, i nettbanken din eller så vil du finne det på Altinn, sier forbrukerøkonomen.
Du er selv ansvarlig for å passe på at alt som står i skattemeldingen er korrekt
Gikk du for eksempel fra å ha deltidsjobb ved siden av studiene til å jobbe fulltid? Kjøpte du deg bolig?
Da kan det hende du må endre skattemeldingen.
– Det er ikke sånn at Skatteetaten har full oversikt over hva som endret seg i livet ditt gjennom 2023. Endringer som gjelder økonomi eller livssituasjon kan ha mye å si for skatten din, så da lønner det seg å ta en ekstra titt, sier Sandmæl.
I tillegg til lønn, formue og gjeld er det noen andre punkter i skattemeldingen.
Blant annet anbefaler forbrukerøkonomen alle om å gå på fradragsjakt.
Et skattefradrag er utgifter du kan trekke fra inntektene dine i sammenheng med utregningen av skatten din. Jo flere utgifter du kan få fradrag for, jo mindre må du betale i skatt.
Du har kanskje hørt om skattefradraget du kan få dersom du sparer til bolig i BSU?
Dersom du fylte opp BSU-kontoen din i 2023 (27.500 kroner), får du et skattefradrag på 10 prosent (2.750).
MEN, det finnes også en rekke andre fradrag du kan ha krav på.
– Det lureste er å ta fradragsveilederen på skatteetaten.no. Der kan du få en oversikt over om du har krav på for eksempel reisefradrag eller fagforeningsfradrag.
Dette kan du gjøre for å unngå at det skjer til neste år:
Skattekortet ditt (som er noe annet enn skattemeldingen), er det som bestemmer hva du skal betale i skatt for dette inntektsåret. Skattemeldingen er det som sjekker om du har betalt riktig skatt for det foregående året.
– Informasjonen som er i skattekortet ditt er faktisk to år gammel, så det er mye som kan ha skjedd. Derfor er det viktig å gå inn i skattekortet og endre det, slik at det blir riktig, forteller forbrukerøkonomen.
En tidligere undersøkelse gjennomført av Norstat på vegne av DNB viser at det er unge som i minst grad vet hva de kommer til å få igjen på skatten eller hva de eventuelt får i restskatt.
– Hvis du ikke har lyst til å bli overrasket når du åpnet skattemeldingen neste år, er det lureste du kan gjøre og sørge for at du betaler riktig skatt i år. Det gjør du ved sørge for at skattekortet ditt er oppdatert, sier Sandmæl.
Trenger du mer informasjon eller sitter igjen med spørsmål angående skattemeldingen din, sjekk skatteetaten.no.