Det er alltid mye snakk om renta. Men vet du hva renter egentlig er?
Renter er prisen du betaler for å låne penger, forklarer sjeføkonom Kjersti Haugland i DNB Markets.
– Hvis du for eksempel låner 100 kroner og renten er på 5 prosent, så vil du etter ett år skylde 105 kroner, fortsetter hun.
På samme måte som at du betaler banken renter for å låne penger av den, betaler banken deg renter på penger den «låner» av deg. Det vil si at når du har penger på en bankkonto, betaler banken deg renter på disse pengene. Dette heter innskuddsrente.
– Styringsrente er den renten som sentralbanken, altså Norges Bank, setter. Norges Bank er bankenes bank, sier Haugland.
Når Norges Bank setter styringsrenten opp eller ned, har det stor betydning for hva bankene bestemmer seg for å gjøre med sine renter.
– Det er typisk at når styringsrenten øker, så setter bankene utlånsrentene og innskuddsrentene opp. Mens når den går ned, så vil bankene sette sine renter ned. Mye av dette ligger jo i ordet "styring", forklarer økonomen.
Temperaturen i norsk økonomi går opp og ned. Da pandemien traff oss gikk temperaturen kraftig ned, og det ble dårlige tider for økonomien. Da hjalp Norges Bank til, og satt styringsrenten ned, som igjen gjør at bankene satt ned sine utlånsrenter.
– Da fikk de som har lån i banken lavere renteutgifter og hjelp gjennom den økonomisk vanskelige perioden.
Den nominelle renten er renten som settes fra banken og den du kan se i nettbanken din dersom du har lån.
Effektiv rente er den nominelle renten pluss gebyrer du må betale i forbindelse med lånet, altså det du faktisk betaler for å ha lånet. Etableringsgebyr og termingebyr er vanlige gebyrer i forbindelse med lån.
Effektiv rente inneholder også noe som kalles for rentesrente. Det vil si at om du har penger på en konto over tid, vil ikke rentene bare regnes ut fra beløpet du setter inn, men også fra rentene du tjener på å ha beløpet i banken.
Etter ett år har du 105 kroner på kontoen, og dermed må rentene regnes ut fra dette beløpet. Da vil du ha 105 kroner pluss 5 prosent renter av dette beløpet.
Regnestykket ser slik ut:
I perioder er det mye snakk om hvorvidt du bør binde boliglånsrenta eller ikke. Å binde renta betyr at du låser den på et nivå du er komfortabel med i enten 3, 5 eller 10 år. Da slipper du høyere rente ved eventuelle rentehevinger, men du står også fast dersom den skulle gått ned.
Dette vi si at du har en fast rente.
Dette kan gjøres på forskjellige måter. Les om bankens fastrentetilbud for unge her.
En flytende rente er en rente som følger bankens i opp- og nedgang.