Hva betyr utvidet permitteringsperiode i praksis?

Regjeringen utvider permitterngsperioden og foreslår en arbeidsgiverperiode ll. Hva betyr dette for den enkelte?

UTVIDER TIL MAKS 52 UKER: Regjeringen utvider permitteringsperioden til å kunne vare i 52 uker fra 1. november. Foto: NTB scanpix
Lesetid 2 min lesetid
Publisert 14. aug 2020
Artikkelen er flere år gammel

Da pandemien brøt ut i Norge og landet ble nedstengt, utvidet regjeringen permitteringsperioden til 26 uker, det vil si ut oktober. Torsdag 13. august ble det klart at regjeringen utvider permitteringsperioden ytterligere til maksimum 52 uker fra 1. november.

I tillegg foreslår regjeringen en arbeidsgiverperiode II på fem dager etter 30 ukers permittering fra 1. januar 2021. «Arbeidsgiverperiode II vil gjelde alle som har vært permittert i 30 uker eller mer per 1. januar», heter det i pressemeldingen som ble sendt ut av regjeringen torsdag 13. august.

FORKLARER: Forbrukerøkonom i DNB, Silje Sandmæl. Foto: Stig B. Fiksdal

Full lønn i fem dager

Etter å ha sjekket med Arbeids- og sosialdepartementet, forklarer forbrukerøkonom i DNB, Silje Sandmæl, hva dette betyr for arbeidsgivere og permitterte i praksis:

- For arbeidsgiver betyr endringen at bedriften kan permittere en arbeidstaker uten å måtte betale lønn i 52 uker i løpet av en 18-månedersperiode, istedenfor 26 uker.

- For den permitterte arbeidstakeren  betyr det at vedkommende vil motta dagpenger under permittering i 52 i stedet for 26 uker innenfor en 18-månedersperiode. Videre betyr det at arbeidsgivere som velger å permittere i mer enn 30 uker, må betale permitteringslønn i nye fem dager. Det vil si at disse permitterte da vil motta lønn istedenfor dagpenger i disse fem dagene.

Hun utdyper sistnevnte:

- Når en permittering har vart i 30 uker, vil en arbeidsgiverperiode II med fem dagers lønnsplikt inntre. Arbeidstakeren mottar permitteringslønn i denne perioden. Permitteringslønn beregnes som sykepenger, uten taket på seks ganger folketrygdens grunnbeløp. Det vil i de aller fleste tilfeller tilsvare "full lønn".

Rettigheter ved oppsigelse

Men hva skjer med permitterte som likevel blir sagt opp etter perioden på 26 uker? Hvilke rettigheter har de og hva må de selv foreta seg?

- Ved oppsigelse har arbeidsgiver plikt til å betale lønn i oppsigelsesperioden. Dersom den oppsagte arbeidstakeren går ut i arbeidsledighet etter oppsigelsestiden, kan vedkommende ha rett til dagpenger.

Arbeidstakeren må da søke om dagpenger.