#huninvesterer
Kine Haugen (52) gjorde alle "feilene i boken". I dag har hun eget klesmerke og butikk, men forblir likevel pensjonstaper.
Det er et pensjonsgap mellom kvinner og menn. Kine er et eksempel på hvorfor!
- Jeg hadde min egen leilighet, men utover det hadde jeg ingen mulighet for noe særlig livskvalitet. Jeg kunne aldri unne meg noe ekstra.
Etter at hun i flere år var langt nede og uten noen form for fast inntekt, er Kine idag stolt av det hun har fått til.
Bakgrunnen for at hun havnet i dette uføret var at hun gjorde alle "feilene i boken" da hun var småbarnsmor og godt gift.
Hun var utdannet i Firenze i Italia, dro hjem til Norge og jobbet som interiørdesigner til hun fikk barn. Da valgte hun å være hjemme. Men hun tok ingen forholdsregler, tenkte ikke på at uforutsette hendelser kunne inntreffe. Som at de kunne bli skilt.
Det ble de. Da hadde hun vært hjemmeværende i sju år i Norge.
- Da jeg begynte å søkte jobber ble jeg konfrontert med at jeg hadde et stort hull i CV-en min. Det gjorde at jeg ble møtt med tvil og skepsis. Jeg hadde ikke trodd at det skulle bli så vanskelig.
Jeg så ingen økonomisk trygghet i horisonten
Kine kom seg etter hvert inn på arbeidsmarkedet igjen ved å ta strøjobber her og der. Men det viste seg krevende å jobbe åtte til fire da hennes yngste sønn hadde begynt på skolen og trengte ekstra oppfølging. Hun begynte å jobbe som en selvstendig næringsdrivende interiørdesigner, men uten at det ga den tryggheten og forutsigbarheten hun så sårt trengte.
- I den perioden var det mye rot og lite inntekt. Jeg så ingen økonomisk trygghet i horisonten. Jeg jaget fram og tilbake mellom skoler, jobbsøk og oppdrag.
Jeg fikk ikke napp hos noen
Slik varte det i noen år. Helt til 2012. Da fikk hun en jobb hun egentlig trivdes godt med , men måtte si opp på grunn av omstendigheter hun selv ikke rådet over. Etter det søkte hun jobber på nytt i et helt år – uten resultat.
- Jeg fikk ikke napp hos noen. På den tiden søkte jeg på alt – personlig assistent, privatsekretær, resepsjonist. Jeg er en fikser, jeg kan fikse det meste, derfor hadde jeg lyst på en sånn type jobb. Men jeg fikk ingen respons.
I denne perioden ble hun deppa. Hun hadde dårlig råd og to barn å ta seg av. Alt virket vanskelig.
Jeg sa litt flåsete at jeg ville til Italia, for der får jeg energi
- Fastlegen foreslo en periode som sykemeldt. For meg var det helt feil medisin. Jeg trengte at noen ga meg en sjanse, jeg trengte å utrette noe! Jeg trengte ikke sykemelding.
En venn av henne, Bjørn, bekreftet dette til Kine. Han sa: "Å være sykemeldt er ingen løsning for deg. Du trenger noe å gjøre".
Bjørn motiverte henne til å tenke nytt, og finne ut hva hun ville med livet sitt.
- Jeg sa litt flåsete at jeg ville til Italia, for der får jeg energi. Greit det, sa han, men hvordan kan du få det til?
Det fikk henne inn på et nytt spor. Et riktig spor, skulle det vise seg.
Hun fikk agentur på My Style Bags i Norge og reiste rundt med en liten prøvekolleksjon bak i bilen. Det gikk bra fra dag én, hun fikk en liten positiv differanse på bunnlinjen som premie.
Hun oppdaget også et merke til som hun introduserte for klesbutikker i Oslo og deler av Sør-Norge. Det ble starten på en karriere innen klær og klesdesign.
Rundt påsketider 2015 bestemte hun seg for å prøve å selge fra butikk. Men å starte butikk er ikke gratis, og noe særlig overskudd eller likviditet hadde hun ikke.
- Da solgte jeg bilen min, for det trengs penger for å kunne tjene penger.
Da solgte jeg bilen min, for det trengs penger for å kunne tjene penger
Da hun startet butikk gikk hun over i det som hun beskriver som en helt ny tidsregning eller epoke.
- Skal du drive butikk må noen naturligvis være der i åpningstiden. Jeg gjorde alt selv i starten, men skjønte at jeg måtte ha en til på laget da en stor del av jobben min var å tilbringe mye tid på en fabrikk i Italia. Det satt langt inne å ansette en på deltid, for jeg var livredd for å bruke penger jeg ikke hadde.
Jeg er ikke bipolar, jeg er gründer
Men noen hadde advart henne mot å ansette for sent, og til slutt ga hun etter.
- Jeg var klok av skade og ville helst ikke risikere noe, så jeg tok ikke ut noe lønn til meg selv før i 2016. Det var viktigere å lønne en deltidsansatt for å få forretningen opp og stå.
Hun beskriver dette som en hektisk, men travel tid med mentale opp- og nedturer. Søsteren hennes lurte en stund på om hun kunne være bipolar.
- Nei, sa jeg, jeg er ikke bipolar, jeg er gründer!
Helt siden Kine åpnet butikken, Stories by Kine, på gateplan på Frogner i Oslo i 2015, har hun hatt en jevn og god vekst hvert år.
- Jeg satset på at flere var som meg, at de ønsket å følge seg vel ved å kle seg i gode materialer med god passform.
Kine fikk rett. Hun fant en nisje som voksne damer liker.
Kine har bygget sin egen business, skapt arbeidsplass for seg selv og andre. Dette etter at hun i mange år slet med å komme tilbake til arbeidslivet etter å ha vært hjemme med barna.
Det jeg har angret mye på er at jeg ikke tok forholdsregler og laget avtaler om pensjon eller lønn
Hun ser tilbake på de vanskelige årene og vet at hun aldri skal sette seg i en situasjon hvor hun kan havne utenfor igjen. Hun skal heller aldri gjøre seg avhengig av noen igjen, hun vil være fri. Det er det som gir henne energi og kreativitet.
Hun har likevel aldri angret på at hun var hjemme med barna da de var små.
- Det jeg har angret mye på er at jeg ikke tok forholdsregler og laget avtaler om pensjon eller lønn.
Selv om hun gjør det bra nå, blir hun fortsatt en pensjonstaper. Årene uten pensjonsopptjening får hun ikke tilbake.
Vil du ha hjelp med pensjonen din? Ring oss eller send en mail til pensjon.privat@dnb.no så kontakter vi deg.