Kan bli forskjellen på behandling eller ikke.
Et uhell i skogen kan koste deg 40.000 kroner på en søndag.
Enten du er hunde- eller kattemenneske, eller kanskje er du en hesteperson? Dyrene våre blir fort en del av familien, og fortvilelsen når de blir skadet eller syke kan være stor.
- Veterinærbehandling er ofte svært dyrt, og operasjoner kan fort koste flere titusener, sier Therese Nielsen, skadeforebygger i forsikringsselskapet vårt Fremtind.
For mange kan behandlingen bli så dyr at en forsikring i ytterste konsekvens kan være forskjellen på om man har råd til å behandle dyret eller ikke.
Dyrlege Marius Rudi, ved AniCura Dyreklinikk Drammen, mener dyreforsikring er en trygghet for dyreeieren.
- Forsikrer du dyret ditt har du mulighet til få den beste tilgjengelige behandlingen. Jeg anbefaler alle å forsikre dyrene sine, og jeg anbefaler alle å bruke dyreklinikker som er flinke til å oppdatere seg faglig. De fleste dyrleger er veldig dyktige, men det er forskjeller i bransjen på kompetanse og kvalitet blant annet på behandling og smertelindring, sier Marius Rudi.
En dyreforsikring dekker plutselig sykdom og ulykkesskade. Det kan være alt fra forgiftning og fallulykker, til fraktur på tenner og infeksjoner.
- En del har nok holdningen om at dyr er dyr, og at man ikke nødvendigvis vil gjøre «alt» for å behandle dem om de blir alvorlig syke eller skadet, sier Therese.
- Men så ser vi også at når uhellet først er ute, da er ikke Molly lenger «bare en hund», men et fullverdig medlem av familien, fortsetter skadeforebyggeren.
- Vanlige skader og lidelser som de aller fleste dyr, og spesielt hunder, får i løpet av livet kan fort bli veldig dyrt. Får hunden din et hoggormbitt på søndagstur kan det faktisk koste over 40.000 kroner om det må livreddende hjelp til, sier Marius.
Dyrlegen presiserer at prisnivået kan variere avhengig av hvor komplisert skadetilfellet eller lidelsen er, og om det er behov for dyrlegehjelp i helger og nattetid – kontra under vanlig åpningstid hos klinikken.
Tannlidelser er mer vanlig hos dyr enn det mange tror, og det går gjerne en stund før dyret «sier ifra» at den har det vondt.
- God tannbehandling krever godt utstyr og kompetanse, og startprisen er gjerne på 3000 kroner, sier Marius.
En skade som er lettere å oppdage er skade på en klo. Et klokapselbrudd, som det kalles, kan fort havne på mellom 6000 og 12.000 kroner.
En annen gjenganger er fremmedlegeme i tarm og mage. - Hunden har kanskje fått i seg en kongle eller prøvd å spise en maiskolbe etter at familien har grillet. Det kan også føre til magedreining som er en livsfarlig og akutt lidelse, og livreddende hjelp koster en del.
- Andre vanlige lidelser er livmorhalsbetennelse og akutt betennelse i hundens analkjertler. Da snakker vi om behandling som fort kommer opp i femsifret beløp, sier Marius.