Gunhild bekymrer seg for pensjon – og med god grunn

Journalist og programleder Gunhild Dahlberg (44) bekymrer seg for hva hun skal leve av når hun blir gammel. “I lomma på Silje” på TV 3 fikk hun bekreftet at det har hun god grunn til.

MÅ SPARE TIL PENSJON: I programmet "I lomma på Silje" får journalist Gunhild Dahlberg (t.h.) pensjonsbekymringen sin bekreftet av programleder og forbrukerøkonom i DNB, Silje Sandmæl. Foto: TV 3
Lesetid 7 min lesetid
Publisert 04. mar 2020
Artikkelen er flere år gammel

Denne episoden av "I lomma på Silje" ble første gang  sendt på TV3 tirsdag 3. mars klokken 21.30. Du kan også se den her på Viafree

Gunhild er kjent for mange som mangeårig programleder i P3 på NRK Radio. Hun er også programleder i TV2 for “Jakten på kjærligheten” og “Reisen”. 

Til tross for at hun tjener bra og har egen leilighet sentralt i Oslo sammen med samboeren og barna deres på 4 og 7 år, har hun en stor økonomisk bekymring– pensjon! Derfor stilte hun opp i programmet “ I lomma på Silje”, for å få hjelp til å finne ut hva hun har å leve av når hun blir gammel.

Pensjonssystemet i Norge fungerer nå slik at du kan velge å få pensjon utbetalt fra folketrygden fra du er 62 år – selv om normal pensjonsalder nå er 70 år – uansett om du fortsetter å jobbe eller går av. Forutsatt at du ha tilstrekkelig pensjonsopptjening.

Sjekk hvor mye du får i pensjon her. 

Du kan ikke gå av når du er 62 år.
Silje Sandmæl
PENSJON: - I bunn får alle nordmenn pensjon fra folketrygden. På toppen av dette kommer tjenestepensjon og egen sparing., forklarer programleder og forbrukerøkonom i DNB, Silje Sandmæl. Foto: TV 3

Må ta grep om fremtidig pensjon 

Gunhild har pensjonsangst og det med god grunn. I programmet får hun bekreftet frykten når programleder Silje Sandmæl avslører at hun ikke har nok pensjonsopptjening til å kunne gå av tidlig.

- Du kan ikke gå av når du er 62 år. Slik det ser ut nå må du jobbe til du er minst 67. Og da kan du ikke forvente å få utbetalt mer enn cirka 300.000 i året før skatt. Det vil si 18.000 kroner i måneden, sier Sandmæl. 

Forbrukerøkonomen forklarer enkelt bakgrunnen for hvorfor dette blir utfallet – hvis hun ikke tar nødvendige grep.

- I bunn får alle nordmenn pensjon fra folketrygden. På toppen av dette kommer tjenestepensjon og egen sparing. Du er din egen arbeidsgiver, og du sparerikke til egen pensjon. Da blir det slik, konstaterer Silje.

Er du selvstendig næringsdrivende? Start pensjonssparing med skattefradrag her

Her finner du de grepene du bør gjennomføre for å få best mulig pensjonistilværelse. 

Vil ha råd til ferier også som pensjonist 

Gunhild er veldig glad i caffè mocha og å dra på ferie. Dette har hun lyst til å kunne ta seg råd til også som pensjonist.

Men da kan hun ikke fortsette å bruke like mye penger som hun gjør i dag.

Ut fra Gunhilds ønsker, behov og forbruk, foreslår Silje en supersmart spareplan som gjør at hun kan spare 1,5 millioner kroner til hun blir pensjonist, inklusive 1000 kroner til barna hver måned og 1400 ekstra til nedbetaling av boliglånet. I så fall vil hun være gjeldfri som pensjonist. 

AS gir mulighet til "gullpensjon" 

Silje råder Gunhild til å spare gjennom aksjeselskapet sitt. Da får hun fratrekk for det på skatten. Hun kan spare 7 prosent av det hun tjener og få 22 prosent av det igjen på skatten. Dette er gull verdt. Siden Gunhild er trygghetssøkende bør hun putte penger i både renter og aksjer, mener forbrukerøkonomen. 

Det betyr at du bruker rundt 2.000 kroner bare på plastposer!
Silje Sandmæl

Dyre uvaner

For Gunhild har et stort sparepotensial. Når Silje går gjennom kontoutskriftene hennes ser hun at caffè mocha og proteinshake er blitt en dyr vane. Hvert år bruker hun: 

  • 12.500 kroner på caffè mocha! 
  • 2.000 kroner på proteinshake!  

Gunhild bruker overraskende mye på mat totalt sett. På ett år går hun 260 ganger på kafé og 480 ganger i matbutikken. Der legger hun igjen til sammen 157.000 kroner! I tillegg kjøpet hun alltid plastposer til å ha varene i.

- Det betyr at du bruker rundt 2.000 kroner bare på plastposer, utbryter Silje. 

Gunhild bruker også altfor mye penger på ferie. For eksempel brukte familien 100.000 kroner på en treukers tur til Frankrike, derav 10.000 kroner i løpet av en dag 

- Det er altfor mye, fastslår Silje.

Familien har også en bil som de nesten ikke bruker. Silje foreslår at de selger den og heller går inn på en bilordning. 

Stort sparepotensial – men klarer hun det? 

Gunhild elsker å trene. Dette er så viktig for henne at hun ikke er villig til å bytte ut et dyrt medlemskap med et billigere. Hun er imidlertid villig til å følge denne “kuttplanen”, som Silje foreslår for henne:

  • Mat og drikke: Bruker nå 157.000 kroner året, kan kutte med 22.000 kroner 

  • Transport: Bruker nå 49.500 i året, kan kutte med 10.800 kroner

  • Ferie: Bruker nå 204.000 kroner i året, kan kutte med 42.000 kroner 

  • Trening: Bruker nå 20.000 kroner i året, kan kutte med 2.000 kroner 

Det vil si at Gunhild totalt sett kan kutte forbruket sitt med 76.800 kroner i året.

Se om Gunhild lyktes med sparingen i episoden “I lomma på Silje” med Gunhild på Viafree her.