Dette er Siljes tips til konfirmasjonsgave

Å gi penger blir aldri feil, men gi ikke kontanter.

SKAL DU I KONFIRMASJON? – Finn ut hva konfirmanten sparer til, oppfordrer forbrukerøkonom Silje Sandmæl. Foto: Stig B. Fiksdal
Lesetid 3 min lesetid
Publisert 04. jul 2024
Artikkelen er flere år gammel

Det sier forbrukerøkonom i DNB, Silje Sandmæl, og viser til at penger troner øverst på de fleste konfirmanters ønskeliste, ifølge undersøkelser som DNB har gjort.

– Men en opplevelse eller en ting kan også bli godt tatt imot. Det kan være noe som går i arv eller en bruksting som konfirmanten kan ha glede av i mange år fremover, som for eksempel sovepose, telt, liggeunderlag eller koffert, foreslår Sandmæl.

Å gi penger blir imidlertid aldri feil

– Derfor er det også det de fleste gir. Men gi ikke kontanter. Overfør heller til konto. Eller gi fondsandeler, oppfordrer forbrukerøkonomen. 

– Og gi ikke mer enn du har råd til. Det er det ingen som forventer, presiserer hun.

Kjøp fond i gave her

Hold konfirmasjonene kontantfrie

Sandmæl har vært i konfirmasjoner der konvolutter med penger blir åpnet mens navn på giveren og beløpet leses opp høyt foran alle gjestene.

– Det er ikke noe hyggelig – verken for den som gir mest eller for den som gir minst.

Hun oppfordrer derfor til å holde konfirmasjonene kontantfrie. 

– Det gjør også veien til sparing kortere. 

Det er fort gjort å føle seg litt nyrik etter konfirmasjonen
Silje Sandmæl

Slik lager du en kontantfri konfirmasjon

En kontantfri konfirmasjon må imidlertid planlegges og forberedes godt. Og gjestene må få oppfordringen og konfirmantens ønsker.

– Foreldrene bør starte med å snakke med konfirmanten om hva vedkommende ønsker å spare til og deretter opprette ulike kontoer til hvert av sparemålene, anbefaler hun.

Når sparemålene er satt kan potensielle gjester få listen og velge hvilket sparemål de vil bidra til. 

– Er du gjest eller vil gi en gave, skriv gjerne på kortet at du har gitt et bidrag til for eksempel mopedlappen, men ikke beløpet, anbefaler Sandmæl.

Sandmæl anbefaler foreldre å opprette følgende kontoer for barna før de skal konfirmeres:

– En eller flere sparekontoer kan opprettes til de ulike sparemålene konfirmanten ønsker seg. Opprett for eksempel en sparekonto til mopedlappen og en annen til ny telefon. Og BSU til boligsparing.

– Når barnet får inntekt på mer enn 80.650 kroner i året bør sparing i BSU prioriteres. Det gir 10 prosent skattefradrag og kjempegod rente. Penger på vanlige sparekontoer kan da overføres til BSU om ønskelig, det vil si maksimum 27.500 kroner i året.

Sandmæl sier at en aksjesparekonto opprettes for sparing i aksjefond til fremtidige sparemål.

– Til konfirmanten flytter for seg selv eller til studier i utlandet for eksempel. I en aksjesparekonto kan konfirmanten selv velge hvilke aksjefond eller enkeltaksjer pengene skal investeres i. Disse investeringene vil det være både spennende og lærerikt for konfirmanten å følge med på.

Relatert artikkel: Slik sparer du til barna

Penger til et formål er vanskeligere å rote bort

Sandmæl mener at du ved å gi penger kontantfritt til et øremerket formål bidrar til at konfirmanten ikke kaster bort pengene på noe han eller hun vil angre på etterpå. 

– Det er fort gjort å føle seg litt nyrik etter konfirmasjonen, og da sitter pengene gjerne løst, sier hun.

VIKTIG BIDRAG: Sandmæl mener at du ved å gi penger kontantfritt til et øremerket formål bidrar til at konfirmanten ikke roter bort pengene. Foto: Stig B. Fiksdal

Merk: Innholdet i artikkelen er å anse som markedsføringsføringsmateriale fra DNB og skal ikke oppfattes som et tilbud om å kjøpe eller selge finansielle instrumenter eller som investeringsrådgivning tilpasset den enkelte investors situasjon. DNB påtar seg ikke noe ansvar som følge av at innholdet i artikkelen legges til grunn for eventuelle investeringsbeslutninger. Historisk avkastning er ingen garanti for fremtidig avkastning. Avkastningen kan bli negativ som følge av kurstap.