Derfor må dere planlegge fødselspermisjonen

For nybakte foreldre er barnetrygden den eneste ytelsen fra det offentlige som kommer av seg selv. Resten må dere søke om.

PLANLEGG: Det er mye å sette seg inn i når du venter barn, blant annet kan permisjonsordningen virke komplisert. Foto: NTB
Lesetid 4 min lesetid
Publisert 23. okt 2023
Artikkelen er flere år gammel

– Planlegg permisjonen godt for å få mest ut av tiden og pengene, oppfordrer forbrukerøkonom i DNB, Silje Sandmæl.

Det er mye å sette seg inn i når du venter barn, blant annet kan permisjonsordningen virke komplisert. Her er noen enkle råd som kan gjøre prosessen litt enklere.

Forskjellen på barnetrygd og foreldrepenger

Barnetrygd: Det er en støtteordning som slår inn automatisk når du får barn og som skal bidra til å dekke utgifter som følger med det å ha barn.

Du får nå 1.766 kroner i måneden i barnetrygd for hvert barn under 6 år og 1.310 kroner i måneden for hvert barn over 6 år. Hvis du er enslig forsørger kan du ha krav på utvidet barnetrygd. Barnetrygd blir utbetalt til og med måneden før barnet fyller 18 år.

Foreldrepenger: Det skal sikre inntekt til foreldre i forbindelse med fødsel og adopsjon og er en stønad du må søke om selv. Disse pengene skal erstatte lønn i den perioden dere er hjemme med barnet.

– Finn ut hva dere har krav på. Alle som har vært yrkesaktiv og har hatt pensjonsgivende inntekt i minst 6 av de siste 10 månedene før stønadsperioden begynner, kan få foreldrepenger. Også selvstendig næringsdrivende har rett på foreldrepenger. Søk informasjon hos NAV og pass på at alle papirer er sendt i god tid før fristen.

Sandmæl legger til at engangsstønad kan være en mulighet for dem som ikke kvalifiserer til å få foreldrepenger.

Hvis du venter barn og ikke har hatt inntekt minst 6 av de siste 10 månedene, sjekk her på NAVs sider om du kan få engangsstønad i stedet for foreldrepenger. 

Ta gjennomtenkte valg

Skal dere velge 100 prosent lønn i 49 uker eller 80 prosent lønn i 59 uker? Skal far / medmor ta ut bare fedrekvoten / medmorkvoten eller deler dere permisjonen likt? Det er mange ting å ta stilling til når permisjonskabalen skal legges.

– Økonomisk vil det som regel alltid lønne seg å velge 100 prosent dekningsgrad, mener Sandmæl.

Mange velger 100 prosent dekningsgrad og kombinerer heller med ulønnet permisjon hvis de ønsker å være hjemme utover de 49 ukene.

– Vær obs på at NAV ikke dekker det som overstiger en årslønn på 711.720 kroner, som er 6 ganger folketrygdens grunnbeløp i 2023. Det er opp til arbeidsgiver å avgjøre om de vil dekke et eventuelt mellomlegg.

Barnehageplass er ofte jokeren

Tidspunktet for når dere får barnehageplass er for mange et avgjørende element i planleggingen av foreldrepermisjonen. 

Noen foreldre opplever å måtte strekke permisjonen så langt som mulig ved bruk av ferie, permisjon og ulønnet permisjon for å være dekket fram til de kan regne med å få barnehageplass.

– Spørsmålet om å ta ulønnet permisjon må hver enkelt avklare med sin arbeidsgiver, påpeker Sandmæl.

Relatert artikkel: Slik unngår du å bli pensjonstaper

Hvis barnehageplassen lar vente på seg eller er langt unna kan dagmamma eller familiebarnehage være en mulighet.

– Noen steder er det egne Facebook-grupper der dagmammaer og foreldre finner hverandre. Et annet tips er å sjekke oppslagstavler på helsestasjonen, i åpne barnehager/lekeparker og på kafeer i nærområdet, sier Sandmæl.

Kontantstøtte 

Kontantstøtte kan også være et alternativ for noen. Ifølge NAV kan du få kontantstøtte hvis du har barn mellom 1 og 2 år som ikke er i barnehage på full tid. Hvis barnet ditt er adoptert kan du få kontantstøtte selv om barnet er over 2 år.

Dette er NAVs kriterier for å gi kontantstøtte:

  • For å ha rett til kontantstøtte må barnet ditt være fylt ett år og ikke gå i fulltids barnehage med offentlig tilskudd
  • Hundre prosent kontantstøtte tilsvarer 7.500 kroner i måneden. Hvis barnet har deltidsplass, kan du ha rett til 20, 40, 60 eller 80 prosent kontantstøtte
  • Som hovedregel må både du og barnet bo i Norge. Hvis barnet ditt oppholder seg i Norge i minst 12 måneder sammenhengende, blir barnet regnet som bosatt. For EØS-borgere gjelder det egne regler
  • Fra 1. juli 2017 må du i tillegg ha minst 5 års medlemskap i folketrygden. Når barnet bor sammen med begge foreldrene må begge foreldrene ha vært medlemmer i folketrygden i 5 år

Still spørsmål

Ofte er det noen andre som har lurt på akkurat det samme som deg. NAV Foreldrepenger er en nyttig facebookside der du finner svar på det meste. Og hvis du ikke finner svaret, er det bare å legge igjen en kommentar.

Huskeliste til vordende foreldre:

  • Barnetrygd er det eneste du får automatisk. Husk å søk om foreldrepenger innen fristen
  • Finn ut hva dere har krav på og fordel foreldrepermisjonen mellom dere
  • Når kan dere forvente å få barnehageplass? Finn ut om dere må strekke permisjonen ut i tid
  • Oppsøk informasjon og spør om råd