Hele syv av ti nordmenn sier at de føler på stort kjøpepress denne julen. Det er flere enn på mange år.
Det viser en fersk undersøkelse som Ipsos har gjennomført for DNB.
– Mange føler på et kjøpepress, men dette er nok aller vanskeligst for dem som er i en økonomisk sårbar situasjon, som lavtlønte, minstepensjonister, enslige forsørgere og familier som kanskje må etablere seg på nytt og klare seg på bare én inntekt.
Det sier finansrådgiver i DNB, Silje Moslet Gulbrandsen. Hun har betjent boliglånskunder i Trondheim de siste åtte årene. Og i hele den perioden har hun hatt minst én kunde i uken som trenger økonomisk rådgivning etter samlivsbrudd.
– De fleste ønsker å gi like fine gaver som de selv får. Og like fine og mange som de kanskje har kunnet gi tidligere, opplever hun.
Derfor bruker nok mange kredittkortet eller kjøpskreditter til å kjøpe dyrere gaver enn de egentlig har råd til. Det advarer finansrådgiveren sterkt mot.
– Selv om andre gir dyre gaver, så behøver ikke du eller dere å gjøre det. Husk det! De som gir dyre gaver, mener neppe å sette en standard for andre selv om det ofte blir utfallet, sier hun.
Relatert artikkel: Slik bruker du kredittkortet til din fordel
Virke (hovedorganisasjonen for handeles- og tjenestenæringen) har anslått at norske husholdninger i snitt vil bruke nesten 25.000 kroner på julegaver og mat og drikke i desember. Hun håper at folk ikke ser på det som en rettesnor for hva jula skal koste.
– Denne summen kan gi noen og enhver prestasjonsangst, sier Gulbrandsen.
Hun mener at forventningene til at det skal handles julekalendere, julemat, juletre, julegaver og i tillegg kanskje gjøre noe sosialt som å spise ute, dra på kino eller teater, er blitt vanskeligere for stadig flere å innfri.
– Alt dette er blitt dyrere samtidig som levekostnadene har økt, minner hun om.
Relatert artikkel: Brukte julegaver er blitt trendy
Finansrådgiveren oppfordrer derfor alle, uavhengig av økonomisk situasjon, til å sette seg ned med barna og øvrig familie og bli enige om hvor dere skal legge listen.
– Det er ikke hyggelig å få for mye heller. Snakk derfor med barna om at det kan være like hyggelig å gi som å få. Hør også om de vet om noen som kan trenge en ekstra oppmerksomhet i jula og om de har ideer til hva dere kan finne på.
Foreldre som ser at julefeiringen kan koste mer enn de har, mener hun har alt å vinne på å være åpne om dette.
– Da vil flere forstå og ha mulighet til å hjelpe om nødvendig. Snakk også med barna og involver dem i å lage en best mulig jul uten at det koster for mye. Selv om små barn ikke har et bevisst forhold til penger, forstår de nok mer enn vi tror.
Relatert artikkel:
Har du økonomiske utfordringer og trenger råd? Ta kontakt. Vi er her for å hjelpe
Gulbrandsen minner også om at kjøpepresset har negative konsekvenser også for miljøet og at nordmenn er på europatoppen i forbruk.
Mye tyder på at dette, og det at mange har fått mindre å rutte med, har bidratt til at brukt er blitt trendy også i julegavehandelen.
For den ovennevnte undersøkelsen viser at mer enn 6 av 10 nordmenn synes det vil være fint å få bruk gave til jul, men at bare 2 av 10 har sagt det til sine nærmeste.
– Der betyr at flere enn du kanskje tror vil sette pris på å få en brukt julegave. Se etter kvalitetsvarer i bruktmarkeder, i bruktbutikker, på finn.no eller tise.no, så kan det være bra for både mottakeren, miljøet og lommeboka.
Samtidig minner hun om at tiden din kan være gaven noen ønsker seg mest av alt.
– Alle kan ikke kjøpe dyre gaver, men alle kan glede andre. Tid og omtanke kan ikke kjøpes for penger. Derfor er det noe de aller fleste vil sette stor pris på, tror hun.