Og det er «klespakker» som seiler opp som den nye favoritten.
Nå har hele 3 av 5 voksne nordmenn kjøpt brukt. Fordi det er billigere og mer miljøvennlig enn å kjøpe nytt. Det fremkommer av en undersøkelse gjort for FINN av Opinion i februar i år.
Antallet som sier at de har handlet brukt har økt med hele 14 prosentpoeng siden undersøkelsen ble gjennomført for første gang for fire år siden.
– Dette bekrefter det vi ser på bruken av markedsplassen vår, sier bruktekspert og leder i FINN Torget, Kathrine Opshaug Bakke, i en pressemelding.
Hun mener at økningen i stor grad skyldes at også de eldste har kastet seg på gjenbruksbølgen de siste årene.
Det er kvinnene som totalt sett leder an i gjenbruksrevolusjonen. De unge og småbarnsforeldre er mest bevisste på fordelene ved å kjøpe brukte klær; det er billigere og mer miljøvennlig enn å kjøpe nytt.
Dette er kanskje årsaken til et annet funn i undersøkelsen; kjøpsfrekvensen av klær generelt har sunket betydelig de siste årene. Nå sier kun 12 prosent av de spurte at de kjøper klær månedlig eller oftere, mot hele 21 prosent i fjor.
Forbrukerøkonom i DNB, Silje Sandmæl, er en av mange som både selger og kjøper på FINN Torget. Hun anbefaler spesielt småbarnsforeldre å gjøre det samme.
– Noe av det smarteste du kan gjøre for familieøkonomien, er å handle brukte klær istedenfor nye. Barn vokser fort ut av klær, derfor er klespakker du kan kjøpe på FINN genialt når du trenger klær til en ny sesong.
Begrepet «klespakker» er godt etablert blant FINN-brukere og har hittil i år blitt søkt på 150.000 ganger på FINN. Akkurat nå ligger det rundt 25.000 annonser for klespakker på markedsplassen i kategorien «foreldre og barn».
Sandmæl oppfordrer flere til å ta en sesongopprydning i skuffer, skap og boder og selge unna det som ikke passer eller blir brukt lenger.
– Gjør dette til en vane vår, høst og før jul. Kjøp brukt. Og selg unna det som ikke blir brukt, men som andre kan ha bruk for. Det vil være vinn-vinn og alle parter, ikke minst for lommeboka og miljøet. Og det er nettopp derfor stadig flere gjør det, konstaterer hun.