– Det er ekstremt mange som drar på dyre ferier selv om de ikke har råd til det, sier forbrukerøkonom Silje Sandmæl.
Norske barnefamilier føler på et press om å reise bort i sommerferien, slik at barna kan ha noe å fortelle til venner når skole og hverdag starter opp igjen.
Det kommer fram i en fersk undersøkelse som Ipsos har gjort for DNB.
Av de spurte oppgir mer enn annenhver forelder (52 prosent) at de føler på et slikt press. Det er en økning på seks prosentpoeng sammenlignet med fjoråret. Det er også en betydelig høyere andel enn tidligere år, også når vi sammenligner med før koronapandemien.
– Foreldre som sier de føler på feriepress, bruker kanskje mer penger enn de burde fordi de kjenner mer på presset enn på lommeboken, frykter forbrukerøkonom Silje Sandmæl i DNB.
Les også: Slik regner du ut hvor mye feriepenger du får
Det er spesielt de som har opplevd en trangere økonomi det siste året, som kjenner på et høyere feriepress.
– Om man har vært vant til å dra til utlandet i ferien, føler nok mange at de er nødt til å gjøre det samme også i år. Man sammenligner seg, men det er jo ikke slik at man får noe dårligere ferie fordi man ikke drar til utlandet, sier forbrukerøkonomen.
Forbrukerøkonomens råd er imidlertid å la økonomien få bestemme hvor ferien skal tilbringes.
– Jeg oppfordrer foreldre til å følge lommeboken og ikke presset, selv om jeg forstår godt at det kan være vanskelig når barna argumenterer for at «alle andre får», sier Sandmæl.
Hun minner om at slike argumenter ikke alltid stemmer.
– Det enkle er å følge strømmen, uten å tenke på økonomiske konsekvenser. Men det betyr ikke nødvendigvis at det blir en bedre ferie enn hva du selv hadde planlagt i utgangspunktet. Dette behøver heller ikke handle om pengesekken, men om verdier i familien, sier Sandmæl.
Dette behøver heller ikke handle om pengesekken, men om verdier
Snakk med barna om økonomiske forskjeller, og forklar at penger er noe som må prioriteres.
– Hvis ikke barn får vite hva strøm, mat og tak over hodet koster, vil de heller ikke forstå argumentasjonen for hvorfor dere kanskje ikke skal reise til akkurat det stedet barna snakker om i sommer, sier forbrukerøkonomen.
Sandmæl mener foreldre kan ha mye å hente på å tenke over hvordan de legger fram familiens reiseplaner til barna.
– Presenter ferien dere skal på med entusiasme. Ikke fremlegg planene som noe dere «bare» skal eller noe dere må «nøye» dere med, da bygger du kun oppunder en skuffelse. Presenterer du ferien som et eventyr, er sannsynligheten større for at barna vil føle seg tilfreds, sier Sandmæl.
Ikke fremlegg planene som noe dere «bare» skal eller noe dere må «nøye» dere med
Teltturer, fisketurer og kanoturer er eksempler på ting som skaper gode minner for barna uten at det koster skjorta.
– Ikke gjør noe som lommeboka ikke tåler, bare fordi barna skal ha noe å snakke om. De kan også ha masse å prate om, om man fyller ferien med gratis aktiviteter. Det er innholdet i ferien som betyr noe, sier Sandmæl.
For små barn kan en tur i skogen være like spennende som et besøk i en fornøyelsespark.
– Barn er blanke ark, de vet ikke hvordan et sted er før de har vært der. Foreldre vet derimot mer om hva man går til, og hvor kostbart og stressende det kan være å reise på for eksempel en charterferie til Spania, smiler hun.