Supertips fra @fattig.student:
I snart to år har studenten Karen Elene Thorsen brukt Instagram til å inspirere andre til å spise billigere og sunnere. Her er en av hennes ukesmenyer og beste tips til hvordan du kan spare penger på mat i 2020.
I snitt bruker studenter 3.316 kroner i måneden på mat, ifølge undersøkelse gjennomført av Respons Analyse for DNB. Dette gjør mat til den nest dyreste utgiften til studenter, etter bolig.
– Det betyr også at det er her sparepotensial er størst for deg som student. Disse pengene kan komme godt med et annet sted, som for eksempel på en BSU-konto til din fremtidige bolig, sier Silje Sandmæl, forbrukerøkonom i DNB.
En som er ekspert på å spare penger på mat er student og influenser, Karen Elene Thorsen (21). På kontoen hennes @fattig.student på Instagram finner du inspirasjon til herlige middagsretter til en billig penge. Karen legger også ut handlelister og priser på ukesmenyer. Med andre ord alt du trenger for å spare penger på matfronten.
Jeg spiser sunt, godt og variert
– Jeg bruker mellom 300–400 kroner i uken på mat. Det er 1.200–1.600 kroner i måneden. Selv om jeg lever for mye mindre enn en gjennomsnittlig student spiser jeg sunt, godt og variert, forteller Karen.
Hva er nøkkelen til å spise så billig?
– Det viktigste for å kunne spare penger på mat er å kaste mindre. For å kaste mindre må man bli flinkere til å planlegge handleturen og hva du skal spise. Vær bevisst på at alt i kjøleskapet skal brukes opp, og dersom noe går ut på dato så er det «se, smake, lukt» som gjelder. Selv setter jeg opp en matplan hver søndag med hva jeg skal spise den kommende uken. Sa sjekker jeg hva jeg har i kjøleskapet, og om det er noe som snart går ut på dato passer jeg på å bruke det. Deretter skriver jeg en handleliste og handler alt på mandagen, forteller Karen.
Med «Morsom sparing», sparer du hver gang du trekker kortet eller betaler en regning
På en strengt matbudsjett er det viktig å være kreativ, påpeker Karen.
– Det er ikke så enkelt å kjøpe inn til kun én person fordi det meste gjerne kommer i større kvantum. Jeg hater å spise det samme til middag flere dager på rad, så derfor må jeg være litt kreativ med hvordan jeg bruker restene. La oss si at jeg spiser tomatsuppe en dag, så kan jeg bruke suppen som tomatsaus på pizza, i lasagne eller bolognese dagen etter.
Det er ikke så enkelt å kjøpe inn til kun én person
Det samme gjelder når man kjøper inn fersk frukt og grønt, som fort kan bli dårlig. Her gjelder det å kjøpe ting du kan bruke i flere retter.
– Kjøper jeg for eksempel en stor pose med spinat kan jeg bruke den i salat og wrap, men også i en gryterett eller i en smoothie, sier Karen.
DNB Nyheter har bedt Karen om å sette opp en typisk ukesmeny.
– Ukesmenyene mine er på fire middager. Dette er fordi jeg ofte har rester til dagen etter, jobber og ikke får laget middag og pleier å lage middager sammen med venner i helgene. Hvis jeg hadde kjøpt inn til sju middager, er min erfaring at jeg ville endt opp med å kaste mat, sier Karen.
Denne ukesmenyen koster 240 kroner med forbehold om at du har noe i skapet. Prisen vil selvsagt variere ut ifra hvor du handler.
HANDLELISTE:
Mais 11 kr
Kidneybønner 6 kr
2 søtpoteter 20 kr
Potetlomper 15 kr
Spinat 25 kr
Cherrytomater 14 kr
1 rødløk 8 kr
Spicy kyllingkrydder (rema 1000) 5 kr
2 stk. Avokado 24 kr (12 kr pr. stk.)
Rømme 15 kr
Ost 36 kr (prisen for revet ost. Om du spiser mye ost som meg, så anbefaler jeg å heller kjøpe 1 kg. Da har du nok ost til middagene + til pålegg!)
Kylling 55 kr
Hakkede tomater 6 kr
(Havremel / havregryn, 1 egg, bakepulver, 1 hvitløksfedd, salt og pepper, smør/olje til steking)
1/2 boks kidneybønner
1 søtpotet
2–3 potetlomper
1/4 løk
1/2 boks mais
Spinat
Rømme
1 hvitløksfedd
Salt og pepper
Olivenolje eller annen olje
1/2 pk. kylling (stek gjerne hele pakken og doble krydderet, så sparer du halvparten til i morgen).
2 ts spicy kyllingkrydder
Spinat
1 Avokado
1/2 pk. cherrytomater
1/4 rødløk
1/4 rømmedressing
2 potetlomper
Olivenolje
Salt
Pizzabunn (Linda Stuhaug sin oppskrift!):
1 søtpotet
2 dl havregryn / havremel (ev. annen mel)
1 egg
1 ts bakepulver
Topping:
1/2 boks hakkede tomater
Kyllingrester
1/2 pk. cherrytomater
1/4 rødløk
Mais
Ost
1/4 rømmedressing
3–4 potetlomper
200g kidneybønner
2 ts spicy kryddermi
1/2 boks hakkede tomater
Mais
Ost
Topping:
Avokado
1 hvitløksfedd
Rømmedressing