Boliglån:
Fastrentene steg på tampen av fjoråret etter at de var mye opp og ned. Nå er de opp igjen, men fortsatt lavere enn den flytende.
Fastrenteprisene svingte opp og ned også etter at de var oppsiktsvekkende lave i midten av september. Men de beveget seg oppover mot årsslutt, og nå er de opp igjen. Prisen på alle periodene er nå satt opp med ytterligere 0,20 prosentpoeng.
Da ser DNBs fastrentetilbud til unge under 34 år og SAGA-kunder i skrivende stund slik ut:
3 år: 5,09 prosent (dvs. 5,28 prosent effektivt) – opp 3,39 pp. fra 6. okt. 2020
5 år: 5,04 prosent (dvs. 5,23 prosent effektivt) – opp 3,24 pp. fra 6. okt. 2020
10 år: 4,99 prosent (dvs. si 5,18 prosent effektivt) – opp 2,95 pp. fra 6. okt. 2020.
Ordinære fastrentepriser ser slik ut:
3 år: 5,14 prosent (dvs. 5,34 prosent effektivt) – opp 3,39 pp. fra 6. okt. 2020
5 år: 5,09 prosent (dvs. 5,28 prosent effektivt) – opp 3,24 pp. fra 6. okt. 2020
10 år: 5,04 prosent (dvs. 5,23 prosent effektivt) – opp 2,95 pp. fra 6. okt. 2020
Merk at fastrenteprisene kan endres på kort varsel. Din pris bestemmes den dagen banken utbetaler lånet.
Fastrenteprisene var historisk og unaturlig lave i to omganger i 2020 som følge av koronapandemien, siste gang i oktober 2020. Deretter gikk de jevnt og trutt opp fram til desember 2023. Siden har de vært mye opp og ned.
Sjekk rentene på ulike typer boliglån i DNB her
Her finner du priseksempler på lån med fastrente versus lån med flytende rente
Du trenger ikke binde renten på hele lånet. Sjekk ut Kombilån her
Norges-sjef i DNB, Marinne Wik Sætre, er opptatt av at folk ikke skal binde renten fordi de tror de vil tjene på det. Eller la være å binde den fordi de tror de vil tape på det.
– Ikke se deg blind på renteforskjellen. Den flytende renten kan bli både lavere og høyere enn det du binder renten på. Fastrente må ses på som en forsikring mot fremtidig høyere rentekostnader, og en slik «forsikring» kan spesielt mange unge ha behov for. De har ofte trang økonomi og trenger økonomisk forutsigbarhet, i hvert fall i noen år fremover, erfarer Sætre.
Hun anbefaler alle som trenger, eller ønsker å forsikre seg mot høyere renteutgifter, å tenke gjennom hvorvidt de kan være tjent med å binde hele eller deler av boliglånet.
– Jeg vil ikke anbefale noen å spekulere i renten på boliglånet sitt. Du skal binde renten hvis du har behov eller ønske om forutsigbare på rentekostnader framover. Motivet for å velge fastrente bør ikke være at du skal tjene på det. Se heller på det som en forsikring. Føler du at det blir for lite fleksibelt, kan du binde bare en del av lånet. Du behøver ikke å binde hele, sier Sætre.
Hun minner samtidig om at banken har flinke rådgivere på kontorer i hele landet som kan gi deg råd og veiledning tilpasset ditt behov.
Sætre vet at mange nordmenn har hatt dårlig erfaring med fastrente og mener at det også kan være del av forklaringen på hvorfor så få velger å binde renten.
– Mange unge har ikke erfart høyere renter enn vi har i dag, og foreldrene deres har kanskje erfaring med et fallende rentemarked hvor nesten ingen tjente på å binde renten. Bildet er imidlertid et annet i dag enn for noen år siden, og hensikten med å binde bør uansett være å forsikre seg mot fremtidig høyere rentekostnader, ikke å tjene på det, sier hun.
I 1988 lå den flytende boliglånsrenten på i gjennomsnitt 16,46 prosent, ifølge SSB. Derfra og fram til 2018 gikk den i store trekk nedover. Bortsett fra i 2005 til 2008. Det var siste gangen vi i Norge opplevde et rentehopp av betydning fram til nå. Da steg den flytende renten fra 3,65 nominelt i 2005 til 7,08 i 2008.
Bankene har litt ulik praksis for fastrente. Ikke alle utbetaler gevinsten hvis du går ut på underkurs (*). Det gjør DNB dersom det er mer enn ett år siden du bandt renten.