Sparer til to drømmer:
Danseren Marita Hansen (30) venter sitt første barn med samboeren, men det er ikke bare familieliv som står i fokus om dagen.
Denne artikkelen er en del av DNB sitt arbeid med å minske pensjonsgapet mellom kvinner og menn.
- Jeg har blitt helt hekta på sparing! For ett år siden ble jeg inspirert gjennom #huninvesterer og spare-influencere, og har virkelig fått sansen for å se penger vokse på konto, forteller Hansen.
Hver måned siden mars har Marita Hansen spart 10.000 kroner til bolig og 2500 kroner i aksjefond, deriblant globalt indeksfond. Slik kommer hun litt etter litt nærmere sparemålene sine.
- Det er drømmen om et rekkehus og en solid pensjon som står høyest i spareprioriteringene, innrømmer Hansen.
Å bo billig en stund tar oss nærmere boligdrømmen
Marita Hansen er danser, og jobber både som selvstendig næringsdrivende og er deltidsansatt på kulturskole. Å sette til sides over 12.000 kroner i måneden til sparing, har vært enklere enn hun hadde trodd.
- Det handler om prioriteringer. Jeg begynte smått med noen hundrelapper, men bestemte meg for å spare mer. Livskvaliteten min ikke blir noe dårligere av å sette til side store summer, forteller Hansen.
Marita, samboeren, samt hans barn på åtte år fra et tidligere forhold og en hund, har valgt å bosette seg utenfor Oslo sentrum. Slik slapp de å makse boliglånet, som gjør det enklere å spare til boligdrømmen. Slik fikk hun også betalt ned billånet.
- Av lavere låneutgifter gikk jeg ned ti tusen i månedlige utgifter, så jeg anbefaler å bo billig en stund. Vi sparer også enormt mye på å ukeshandle, og spiser for omkring 850 kroner i uken, sier Hansen.
Hun har kuttet hverdagsluksus og søker smarte løsninger for å spare penger, også på babyutstyr.
- En ny barnevogn koster kanskje 13.000 kroner. Derfor har jeg lånt en av tanten min, forteller Hansen.
Samboerparet har arvet klær og utstyr fra familie, og kjøpt krybbe og bilsete fra bruktmarkedet.
- Hadde vi kjøpt alt nytt kunne vi brukt opptil 40.000 kroner, men det skal jo bare brukes en liten periode. Vi har kjøpt en del nytt også, men da helst fjorårets modell eller rabatterte varer. En baby bryr seg jo ikke, sier Hansen.
- Farmor inspirerte meg til å starte tidlig med pensjonssparing. Hun var hjemmeværende og satt igjen med lite. Det er ikke en god følelse å måtte være avhengig av mannen sin. På grunn av det står økonomisk uavhengighet høyt i kurs hos meg, sier Hansen.
Tidlig i 20-årene begynte hun derfor å sette av inntekt fra dansejobber til en trygg fremtid.
- Jeg skjønte raskt at pensjonssparing på vanlig konto ikke lønnet seg, og begynte derfor med IPS. Senere har jeg funnet ut at globalt indeksfond er en bedre løsning for meg, sier Hansen.
Med penger til overs etter boligkjøp, kunne Hansen investere i andre områder, og har derfor lært mye om fondssparing det siste året.
Å ha litt penger å «shoppe rundt for» har lært meg mye om alt fra risiko til avkastning
Å ha litt penger å «shoppe rundt for» har lært meg mye om alt fra risiko til avkastning. I de mer risikofylte fondene, som small cap og kombinasjonsfond, sparer jeg 500 kroner i måneden. Jeg har fått mye kunnskap jeg kan utveksle med andre venner som investerer, sier Hansen.
Marita går nå ut i mammapermisjon, og har planlagt hvordan hun kan holde økonomien gående underveis.
- Når man driver enkeltpersonforetak kan man skrive av mye på skatten, men det kan gjøre at årsinntekten din ser lavere ut. Jeg har unngått store avskrivninger, slik at det har blitt enklere å få boliglån og permisjonspenger – både til mammapermisjon og tilfeldigvis nå under pandemien, sier Hansen.
Hun skal gå i lønnet permisjon fram til april, men vurderer å gjøre litt av det selvstendige arbeidet underveis om hun får muligheten til det.
- Å spare litt hver måned gir deg fleksibilitet, samtidig som fast sparing i fond reduserer risikoen. De fleste får muligheten til å øke sparingen sin ved å gå gjennom forbruket sitt, eller å kjøpe brukt fremfor nytt slik som Marita, tipser finansrådgiver Behnaz Ganji.
Ganji har gitt kvinner mange tips på #HunInvesterer turné, og oppfordrer kvinner til å snakke mer om de økonomiske valgene de tar.
- Kvinner tar ofte kloke valg, som burde snakkes høyere om så flere blir inspirert til å gjøre endringer i sin økonomi. Slik får man mer kunnskap, og blir mer forberedt for endringer så man slipper bekymringer og stress, tipser hun.
*Historisk avkastning er ingen garanti for framtidig avkastning. Framtidig avkastning vil bl.a. avhenge av markedsutviklingen, forvalters dyktighet, verdipapirfondets risiko, samt kostnader ved tegning, forvaltning og innløsning. Avkastningen kan bli negativ som følge av kurstap.