Unge får god rente på boligsparing:

Husk å sette penger på BSU-konto før året er omme

Du kan hvert år sette maksimum 27.500 kroner på BSU-konto, som gir god rente og inntil 2.750 kroner i skattefradrag.

NÅR MÅLET ER EGEN BOLIG: Spar jevnt. Må du også ha kausjonist eller medlåntaker, sett dere inn i hva det innebærer,. Foto: NTB
Lesetid 3 min lesetid
Publisert 10. des 2024
Artikkelen er flere år gammel

BSU-ordningen gir mulighet til å spare inntil 27.500 kroner i året og totalt 300.000 kroner til bankens beste innskuddsrente. I tillegg kan du trekke fra 10 prosent av det årlige sparebeløpet på skatten, det vil si inntil 2.750 kroner. 

Sjekk renten og start BSU-sparing her

Skattefradraget får du ikke utnyttet fullt ut før du har begynt å betale skatt og har tilstrekkelig inntekt over frigrensen på 70.000 kroner, det vil si minst 80.650 kroner. 

Klarer du å spare rundt 75 kroner dagen fra årets begynnelse til slutt, vil deg gi deg maksimum årlig sparebeløp. 

Start BSU-sparing her

Litt er bedre enn ingenting

Rekker du å sette inn årsbeløpet før årsslutt er det kjempebra. Men jo tidligere på året du setter inn penger på BSU-kontoen, jo bedre. Klarer du å sette inn hele årskvoten tidlig i januar får du den gode BSU-renten på pengene i ett år mer enn om du setter dem inn i slutten av desember. 

Klarer du å spare litt, er det mye bedre enn ingenting. For plutselig vil du kjøpe egen bolig, og da er det surt å stå der med tom sparekonto. 

Mydighetene endrer låneforskriften fra 1. januar 2025 slik at bankene kan senke kravet til egenkapital fra 15 til 10 prosent. Det vil si at du må ha 300.000 kroner i egenkapital ( mot 450.000 kroner tidligere) for at banken skal kunne gi deg lån til en bolig til 3 millioner kroner.

Slik bruker DNB «Ung-milliarden» til å hjelpe unge inn i boligmarkedet

Her kan du avtale samtale med en av bankens rådgivere

Dette kan BSU-sparingen brukes til

Myndighetene har satt følgende forbehold om hva BSU-sparingen kan brukes til:

  • BSU-pengene er forbeholdt boligformål. Det betyr at du kan bruke dem som egenkapital når du kjøper bolig, til å nedbetale lån på egen bolig eller til oppussing.
  • Skal du bruke penger fra BSU-kontoen til oppussing, må du fylle ut skjema om «Annet godkjent boligformål». Dette skjemaet finner du i nettbanken under «Avslutt konto», så «Avslutt/Deluttak BSU». Fyll ut «påkostninger/vedlikehold»; hva er gjort, adresse og tidsperiode.
  • Som oppussing regnes alt du gjør av påkostninger og vedlikehold. Dette gjelder også arbeid i hagen, montering av elbil lader i garasjen eller på parkeringen tilhørende primærboligen. Det som gjøres må følge eiendommen ved et eventuelt senere salg, og aktiviteten må være gjennomført i 2021 eller etter, siden dette formålet ble gyldig fra da.
  • Hvis du ikke avslutter kontoen når du kjøper bolig, kan du til og med året du fyller 33 år fortsette å spare i BSU til du har nådd maksimumsbeløpet på 300.000 kroner. Men da får du altså ikke skattefradraget
  • For alle formålene må du eie hele eller deler av boligen. Den må være din primærbolig. Du må bo i den og ha fast adresse der.

Slik kan du få boliglån

Men uansett om du har spart eller ikke, er det kanskje ikke nok til at du kan få kjøpt deg bolig: 

  • For bankene må ha tilstrekkelig sikkerhet. Sikkerhet er pantet som banken tar i boligen din. Har du ikke 10 prosent egenkapital må banken ta realkausjon i noen andres bolig.
  • Banken må også påse at den samlede gjelden din – det vil si summen av kredittrammene dine, studielån og boliglån – ikke blir større enn fem ganger inntekten din. 
  • Har du ikke dette på plass, kan løsningen være at foreldre eller andre stiller realkausjon eller er medlåntakere – eller begge deler.

Foreldre bør i så fall sette seg godt inn i hva det innebærer – og hva de risikerer – før de sier ja til å være kausjonist eller medlåntaker. 

Dette er å være kausjonist:

At foreldre stiller realkausjon vil si at banken i tillegg til å ta pant i boligen du kjøper også får ta pant i deres bolig. Hvis du ikke klarer å betale det lånet koster, kan banken gjøre kausjonen gjeldende. Det vil si at foreldrene dine må bruke sparepengene sine eller ta opp lån for å innfri den manglende egenkapitalen de har kausjonert for. Får de ikke gjort det, kan banken kreve at foreldrenes bolig, som banken har pant i, selges.

Dette er å være medlåntaker:

At foreldre stiller som medlåntakere betyr at de stiller seg solidarisk ansvarlige for at hele lånet tilbakebetales. Å ha medlåntakere er ofte nødvendig for at studenter eller andre med lav eller ingen inntekt skal få lån.