Eivind Holtung er del av et rådgiverteam i DNB, som har spesialisert seg på å bistå unge som ønsker å kjøpe bolig.
– Disse kundene har mange spørsmål. De spør om alt fra hvordan de skal komme i posisjon for å få kjøpt sin første bolig til om til om det er lurt å kjøpe bolig nå, forteller Eivind.
Rådgiveren får også mange spørsmål om Ung-milliarden, hva det er og om den kan bidra til at de får lån.
DNB strekker seg langt for at unge førstegangskjøpere skal få lån, og gjennom Ung-milliarden kan banken bidra til at også de som ikke har 10 prosent egenkapital kan komme seg inn på boligmarkedet.
– Vi bruker handlingsrommet som banken har i lovverket. Det vil si at vi hvert halvår kan låne ut mer enn 1 milliard kroner til unge som har råd til å betale på lånet, men som ikke har tilstrekkelig egenkapital, forklarer Eivind.
Disse spørsmålene får rådgiverne ofte. Her svarer Eivind på dem:
1. Hvor mye kan jeg få i lån/hvor mye kan jeg kjøpe for når jeg er kommet ut i jobb?
– Når du skal kjøpe bolig bør du starte med å skaffe deg et finansieringsbevis. Med det garanterer banken deg et lånebeløp som banken vil bekrefte overfor megler hvis du skulle få tilslag på en bolig. Hvor mye lån du kan få avhenger blant annet av hvor mye inntekt og gjeld du har og om du kjøper alene eller sammen med andre. Dersom du er student, kan vi angi sannsynlig størrelse på et finansieringsbevis ut ifra fremtidig inntekt.
2. Hvor mye egenkapital trenger jeg for å kjøpe bolig?
– Banken kan normalt sett ikke gi mer enn 90 prosent av boligverdien inklusive kjøpsomkostninger i lån. Størrelsen på kjøpsomkostningene vil avhenge av hva slags type bolig du kjøper, hvor dyr den er og om du takker ja til tilbudet om boligkjøperforsikring. Men som nevnt vil vi om nødvendig vurdere om vi kan bruke DNB UNG-milliarden, altså handlingsrommet i lovverket, hvis du har råd til å betale på lånet, men ikke har tilstrekkelig egenkapital.
3. Hvordan kan jeg spare smart?
– Hvordan du bør spare avhenger av hvor lenge du kan avse pengene. Planlegger du å kjøpe bolig i nær fremtid bør du spare på konto og eventuelt i andre spareprodukter med lav risiko for å unngå å måtte selge for eksempel fond og/eller aksjer på et tidspunkt verdien er lav. Har du ikke BSU-konto bør du opprette det. BSU gir god rente og 10 prosent skattefradrag og er Norges kanskje beste spareordning.
4. Kan jeg bruke mine foreldre som realkausjonister eller medlåntakere?
– Det må vi vurdere i hvert enkelt tilfelle. Da tar vi gjerne også en prat med foreldrene som ønsker å bidra. Det gjør vi ikke bare for å undersøke mulighetene for at de faktisk har muligheten til å stille som realkausjonist/medlåntaker, men også for å informere dem om risikoen og hvordan dette kan begrense deres eget økonomiske handlingsrom.
5. Er det lurt å kjøpe bolig nå?
– Om du bør kjøpe nå avhenger av hva den alternative bokostnaden din er og hvor lenge du planlegger å bo i den. Historisk sett har langsiktig investering i egen bolig i Norge vært lønnsomt.