Kommer du til å tjene mer enn 70.000 kroner?

Du kan endre skattekortet ditt når som helst

– Det lønner seg å gjøre justeringer jevnlig, sier forbrukerøkonomen.

FOR MYE? DNB Ung-ambassadør Connie trodde det var lurt å betale for mye i skatt, slik at hun kunne få tilbake senere. Foto: Stig B. Fiksdal
Lesetid 2 min lesetid
Publisert 18. jan 2024
Artikkelen er flere år gammel

Dersom du tjener mindre enn 70.000, skal du ikke betale skatt og det holder å bestille et frikort. Hvis du derimot har tjent, eller kommer til å tjene, mer enn 70.000 kroner i løpet av 2024 er det lurt å fylle ut et skattekort, slik at du unngår å måtte betale restskatt.

– Det er mange ting som kan påvirke hvor mye du skal betale i skatt, ikke bare inntekten din. Derfor er det lurt å ta en gjennomgang jevnlig, tipser forbrukerøkonom i DNB, Silje Sandmæl.

Det lønner seg ikke å få igjen på skatten

Om skattekortet ikke stemmer overens med økonomien din, ender du opp med å enten betale for mye eller for lite.

– Mange jubler når de får mye tilbakebetalt på skatten. Men det er det egentlig ingen grunn til, for med dagens inflasjon har disse pengene tapt seg i verdi, forklarer Sandmæl.

ENDRE NÅR SOM HELST: Å endre skattekortet gjør du enkelt ved å logge inn på Min side på skatteetaten.no.

Å betale for mye skatt, for å få det utbetalt senere, er altså ikke lønnsomt.

– Du får langt bedre rente på pengene hvis du setter dem på BSU-kontoen, som er Norges kanskje beste sparetilbud for unge, sier Sandmæl.

Sjekk BSU-renten og start boligsparing her

Vær bevisst på renten

Noen vil si at restskatt er et billig lån fordi du nå betaler 3,51 prosent i rente på pengene – eller null hvis du tilbakebetaler innen 31. mai.

– Det kan det være. Men for dem som ikke har planlagt dette, og det gjelder nok de aller fleste, kommer restskatten som julekvelden på kjerringa. Altså som en kjip uforutsett utgift, som de fleste er tjent med å slippe, mener forbrukerøkonomen. 

Den samme renten gjelder hvis du har betalt for mye i skatt. Derfor lønner det seg heller å ha disse pengene på en sparekonto eller på en BSU-konto som har en bedre innskudsrente enn 3,51 prosent. 

Å få igjen på skatten er ikke noe å juble for
Silje Sandmæl, forbrukerøkonom i DNB

Kommer i desember – kan endres hele året

Nytt skattekort sendes ut i desember hvert år og viser hvilke inntekter, utgifter, formue og gjeld Skatteetaten tror du vil ha det kommende året.

Hvis det som står i skattekortet ikke stemmer overens med inntekten din slik den er i dag, så kan du selv når som helst endre det. Skatteetaten lager da et nytt skattekort som arbeidsgiveren din kan hente elektronisk.

Det kan også være andre ting enn endringer i inntekt som gjør at du bør justere opplysningene i skattekortet ditt.

Her er sjekklisten for når du bør endre skattekortet:

Har du hatt, eller vet du vil få store endringer i inntekt, formue eller fradrag, bør du endre skattekortet. For eksempel hvis du:

  • begynner å jobbe eller bytter jobb
  • har blitt permittert
  • har fått lengre eller kortere vei mellom hjem og arbeidssted
  • blir ufør
  • har kjøpt bolig eller bil og tatt opp lån
  • har endringer i renteutgifter
  • ser at opplysningene i skattekortet ikke er riktig

Kilde: Skatteetaten.no