Følg denne kalenderen måned for måned så skal du se at økonomien din får et skikkelig løft!
– Det er mange små grep du kan ta, for å få enda bedre kontroll på økonomien din.
Det sier Anniken Cappelen Søvik, finansrådgiver i DNB.
Hun har lagt opp en plan med små grep du kan følge gjennom et helt år.
Januar er måneden for å legge nye og bedre vaner. Mange av oss har som nyttårsforsett å leve sunt, trene mer og drikke mindre.
– Ikke glem økonomien din. Jeg vil råde deg til å sette opp et budsjett for det kommende året.
Det trenger ikke være så tidkrevende, men det gjør deg bevisst på hvor mye som kommer inn på konto, og hvor mye som går ut hver måned. Det bidrar også til at du får en oversikt over hva du eventuelt kan kutte og endre på.
Usikker på hvordan du setter opp et budsjett? Følg denne oppskriften
– Dette er kanskje den mest krevende posten, men også en av de viktigste. For her kan de fleste spare mye.
Derfor er det godt å få den unnagjort tidlig på året.
Avtaler: Viktige avtaler som forsikring, strøm og boliglån kan ofte reforhandles. Få oversikt og send en forespørsel på et nytt tilbud til flere selskaper.
Abonnementer: Her kan du spare penger raskt. Strømmetjenester, telefon og trening, hva kan du leve uten, hva kan du kutte? Kan du ha en mindre TV-pakke, trenger du det i det hele tatt? Finnes det et bedre mobilabonnement for ditt forbruk? Kan du samle noen abonnementer i en familieløsning?
Mat er ofte den største forbruksposten hos folk, så her er det mye penger å spare hvis du er bevisst og planlegger innkjøpene.
– Hver søndag bør du skrive opp hva du skal ha til middag den neste uken, samt hvilke andre dagligvarer du trenger å kjøpe inn.
Søvik mener at hvis du får en god rutine på dette, kan det gå nokså raskt.
– Lag deg for eksempel en mappe på mobilen med enkle og rimelige middagsretter som du kan velge fra. Dermed blir det mindre ork når du skal planlegge uka. Finn også ut hvilke produkter som er de rimeligste av basisvarer du handler ofte. Når du ukehandler sparer du også mye tid, samtidig får du et mer bevisst forhold til hva du har i kjøleskapet slik at du unngår matsvinn.
Hun anbefaler å storhandle én gang i uken, men om du klarer å handle bare to eller tre ganger i uken, er det også bra.
– Husk også å se på kiloprisen på varene. Det er den du se på når du skal sammenligne priser. Et siste tips er å ha noen gode handlenett liggende lett tilgjengelig.
Finansrådgiveren har sine liggende i gangen hjemme.
– Da er det enkelt å ta de med når jeg skal handle.
– Det er vår! Hva er vel ikke bedre enn å få god kontroll på garderoben?
Søvik anbefaler deg å gå gjennom alt av klær, sko, yttertøy, sportstøy og lignende.
– Det du ikke trenger lenger, legger du ut for salg. Ved å få god oversikt, er det også enklere å bruke det som du allerede har, fremfor å kjøpe nytt.
Husk også å gå gjennom skattemeldingen innen 30. april, som er siste frist. Sjekk at du har fått med alle fradragene som du har krav på.
Tenk gjennom hvor mye penger du trenger til årets sommerferie.
– Et feriebudsjett er lurt å ha, for da vet du hvilke kostnader som venter deg. Om du har mulighet, dra utenom fellesferien. Da er prisene gjerne lavere.
– Endelig kommer feriepengene! Da er det gull verdt at du allerede har laget et budsjett for ferien og kan beregne inntekter og utgifter for sommeren.
Finansrådgiveren anbefaler at du setter av feriepengene med engang du får dem, slik at de ikke blir brukt på daglig forbruk.
Noen velger å betale reiser med kredittkort fordi de da får reiseforsikring på kjøpet. I så fall bør du betale ned kredittkortregningen så fort du får muligheten, helst før dyre renter påløper.
– Det viktigste med et budsjett er å klare og holde seg til det. Vær også prisbevisst når du er på reise, så kanskje har du litt ekstra å rutte med mot slutten av ferien.
Du kan også utforske nærmiljøet ditt. Ta med deg lunsj og dra på utflukt. En billig og fin opplevelse som kan skape minner!
Det føles bra å ha kontroll og papirene i orden.
– Mange par kvier seg for å skrive samboeravtale fordi de frykter at det vil legge en demper på romantikken. Men det gir en trygghet som er veldig god å ha dersom det skulle bli brudd, forklarer finansrådgiveren.
En samboerkontrakt sier hvordan dere skal ordne økonomien mellom dere og hvordan dere kan få et ryddig oppgjør hvis dere mot formodning skulle velge å gå hver deres vei.
– Selv om det er dystert å tenke på, kan det være lurt å ha testamentet på plass også. Det er spesielt viktig for par som ikke er gift og har særkullsbarn.
Husk også å betale ned eventuell kredittkortgjeld fra sommereferien.
Sommeren er over, og mange går til innkjøp av vintertøy og utstyr til aktiviteter.
– Gå aktivt inn for å kjøpe brukt. Nå finnes det mange ulike plattformer å finne det du trenger på, og loppemarked-sesongen er i gang, sier Søvik.
Er det et spesifikt produkt eller merke du trenger, legg det inn som søk på for eksempel Finn eller på Tise, og du vil få varsler når det kommer ut noe.
– På den måten slipper du å følge med hele tiden. Det er bare å slå til når det tikker inn en mail eller et varsel på at noen vil selge det produktet du er på utkikk etter.
– Gå gjennom forsikringene dine på nytt. Kanskje har behovene endret seg.
Før du tegner private forsikringer, bør du sjekke hvilke forsikringer du er dekket av gjennom jobben.
Det er også flere organisasjoner som har gode rabattordninger på forsikringer, som både du og familien kan dra nytte av. Her kan det være store summer å spare.
Ta kontakt med banken og book et møte med en rådgiver som kan ta en forsikringsgjennomgang sammen med deg.
– Er det lenge siden du fikk en verdivurdering av boligen din? I så fall kan det være lurt å invitere en megler hjem og få ny takst, sier finansrådgiveren.
Hvis boligen din har økt i verdi, gi beskjed til banken. Det kan kanskje bidra til at du får bedre rentebetingelser.
Søvik anbefaler også å sette opp et budsjett for julegaver og andre utgifter i forbindelse med jula, slik at du er forberedt.
– Tenk tidlig på hva du vil gi i julegaver. Da kan du handle mange av disse på tilbud i november.
– Det nærmer seg årsslutt, og for de som sparer til bolig er BSU-en fin å fylle opp før året er omme.
Desember er også en måned med mange ekstra utgifter.
– Se på kreative måter å gi julegaver på. Hva med å lage noe selv eller gi invitasjon til en middag hjemme hos deg? Å få tid sammen med en du er glad i kan være mer verdt enn en dyr gave, avslutter hun.