Ikke glem skattemeldingen:
Har du sjekket at skattemeldingen er korrekt utfylt og startet jakten på flere fradrag? Det bør du gjøre nå – før det er for sent.
Oppfordringen kommer fra forbrukerøkonom i DNB, Silje Sandmæl.
Fristen for å korrigere feil og sjekke at du har fått med alle fradrag, er 30. april.
Skattemeldingen ble i år sendt ut puljevis mellom 7. og 22. mars. Det vil si at du skal ha mottatt en e-post eller SMS fra Skatteetaten hvor de ber deg gå til Skatteetaten. og logge deg inn på «Min side» for å se og gjennomgå skattemeldingen din.
Selv bruker Sandmæl alltid tid på å gjennomgå skattemeldingen for å påse at den er riktig utfylt og at hun har fått med alle fradragene hun har krav på.
Når Skatteetaten sendte ut skattemeldingen lå syv av ti an til å få tilbake penger på skatten.
Men selv om du er enm av disse bør du gjennomgår den. Sandmæl vil ikke anbefale noen å si seg fornøyd bare fordi de ser at de ligger an til å få igjen på skatten.
– Det lønner seg stort sett alltid å jakte flere fradrag, for noen må du fylle inn selv. Skatteetaten vet mye om deg, men ikke alt, poengterer hun.
Hvilke fradrag du har krav på og hvor mye, henger sammen med økonomien og livssituasjonen din, og den kan forandre seg over natten. Kanskje kjøpte du bolig i fjor, fikk barn eller gikk av med pensjon?
– I så fall har du helst sikkert mye å hente på å justere skattemeldingen din. Du plikter uansett å påse at den er riktig utfylt, presiserer hun.
Får du ikke med deg alle fradragene du har krav på, kan det bli en dyr affære
For å finne ut av hvilke fradrag du har krav på, anbefaler forbrukerøkonomen at du fyller ut www.skatteetaten.no/fradragsveileder
– Får du ikke med deg alle fradragene du har krav på, kan det bli en dyr affære. Du får 220 kroner mindre i skatt for hver 1000-lapp du kan trekke fra, så det er verdt jobben, mener hun.
Forbrukerøkonomen lister opp fradragene som mange mister:
Foreldre som har hatt utgifter til barnepass for barn som de bor sammen med, og som er 11 år eller yngre i inntektsåret, kan få foreldrefradrag.
– Halvparten av dem som har barn sjekker ikke foreldrefradraget. Det bør de gjøre, for her kan det være penger å hente, understreker Sandmæl.
– Du kan nemlig trekke fra utgifter du har hatt til barnehage, barnevakt, skolefritidsordning eller kjøring til og fra disse hvis det er omvei til jobb. Du kan kreve fradrag for inntil 25.000 kroner for det første barnet, deretter et tillegg på 15.000 kroner per barn.
– Har du to barn under 12 år i inntektsåret, og beløpet som står oppført i skattemeldingen er mindre enn 40.000 kroner (25.000 + 15.000), bør du derfor sjekke du har hatt utgifter som fyller opp fradraget til maksimalbeløpet for det antallet barn du har under 11 år.
Refinansierte du lån i fjor? Banken rapporterer inn alle renter og andre kostnader som er innbetalt til dem, og som du kan få fradrag for. Termingebyr og etableringsgebyr er også tatt med her. Du trenger derfor ikke å legge det inn selv.
– Men hvis du har hatt andre kostnader knyttet til refinansiering av lån, må du selv legge til beløpet som "Andre kapitalkostnader". Det kan være:
Nå får du reisefradrag hvis avstanden mellom hjem og jobb er minst 37 kilometer tur/retur mot 65 kilometer tur/retur tidligere. På grunn av at bunnfradraget er redusert fra 23.900 til 14.000 kroner overstiger du minstebeløpet hvis du reiser mer enn 37 kilometer 230 dager i året.
– Det betyr at flere enn før kan få fradrag, men du må selv føre det inn i skattemeldingen før fristen 30. april. Dette fradraget er ikke forhåndsutfylt av Skatteetaten.
– Kjører du firmabil, sykler eller sitter på med naboen tenker du kanskje at du ikke har krav på reisefradrag? Men det er altså ikke utgiftene eller transportmiddelet som avgjør om du får fradrag. Det er avstanden og antall reisedager.
Årsaken til at også de som kjører firmabil kan få reisefradrag, er at fordelen ved å ha firmabil skattlegges separat.
Vær obs på at firmabil er ikke det samme som «arbeidsgiver besørger transport».
– Det er yrkesbilsjåfører som bruker for eksempel firmaets varebilen mellom hjem og arbeid, som skal krysse av på det punktet, for da får de ikke reisefradrag, forklarer Sandmæl.
Alt du trenger å vite om skattemeldingen
– Gå nøye gjennom skattemeldingen uansett om du må betale restskatt eller får igjen på skatten. Det kan forekomme feil.
– Restskatt kan for eksempel skyldes at du har gått glipp av fradrag. Og oppdager du fradrag du har gått glipp av i årevis, kan du faktisk korrigere det for tre inntektsår tilbake i tid.
Trenger du mer informasjon eller sitter igjen med spørsmål angående skattemeldingen din, sjekk Skatteetaten.