Dette lurer unge på om aksjer

Interessen for investeringer i aksjemarkedet er økende blant unge, og de oppsøker informasjon hos DNB.

GODE RÅD: Levi deler sine beste råd med de unge som har spørsmål om aksjer. Foto: Stig B. Fiksdal
Lesetid 3 min lesetid
Publisert 27. okt 2022
Artikkelen er flere år gammel

Dagens unge er mer opptatt av aksjemarkedet og alternative sparings- og investeringsmåter enn før. Det sier en undersøkelse Ipsos har gjennomført på vegne av DNB.

I 2020 og 2021 var veksten på antall nye aksjeeiere enorm, og aller størst blant de unge og relativt uerfarne. De investerer gjerne mindre beløp enn de som er litt eldre, og bygger kunnskap underveis.

Den økende interessen for aksjemarkedet merkes også blant de som henvender seg til DNB Ung-ambassadørene, Levi Try og Connie Adelina Lunde.

– Vi får inn mange spørsmål fra følgerne våre gjennom våre kanaler, og vi ser at stadig fler lurer på ting som har med aksjer og fond å gjøre, sier Levi. 

NYBEGYNNER? Det er viktig å tilegne deg kunnskap om aksjemarkedet. Foto: Stig B. Fiksdal

– Jeg er ikke noe aksjeekspert, men jeg har lært en del av alle de flinke ekspertene vi har i DNB mens jeg har jobbet her, og jeg videreformidler gjerne det jeg har lært på en måte som de unge forstår, forteller Levi.

Dette lurer de på:

Hvor, hvordan og hvorfor begynne med aksjer?

– Spare-appen til DNB er også er lurt sted å starte. Her har du tilgang til introduksjonsfilmer, og en fondsrådgiver som kan gi deg svar på hvor mye risiko økonomien din tåler at du tar, sier han. 

– Når det kommer til hvorfor, handler det mye om interesse, men også om hva slags planer du har for sparingen din. Om du har planer om å spare langsiktig, kan det lønne seg å spare i aksjemarkedet, enten i fond eller i enkeltaksjer, sier Levi. 

Nybegynnerguiden til hvordan kjøpe og selge aksjer

Hva skal jeg kjøpe?

– Det kan være lurt å investere i et selskap du interesserer deg for, eller har god peiling på. Er du for eksempel interessert i sminke, finn et selskap som eier favorittmerket ditt. Det er også viktig at du velger et selskap du har tro på at vil gjøre det bra i fremtiden, dersom formålet ditt er å tjene på investeringen. 

Og husk at det er alltid smart å lese seg grundig opp på selskapet du er interessert i. 

Ikke invester penger du ikke har råd til å tape
Levi Try

Hvor mye penger må jeg ut med?

– Her er det ingen fasit, men en god huskeregel er å aldri investere penger du ikke har råd til å tape. Det vil alltid være en risiko, og det vil alltid være en mulighet for at du taper pengene, sier DNB-ambassadøren.

Hva er kurtasje?

Kurtasje er et lite gebyr du må betale for at aksjehandelen din skal bli gjennomført. Summen varierer gjerne, men som UNG-kunde hos DNB er kurtasjeprisen din alltid bare 1 krone.

Hva betyr "Kjøp lavt, selg høyt"?

– Det betyr rett og slett at om du skal tjene penger må du selge aksjene dine når de er verdt mer enn de var da du kjøpte dem. Kjøp når du tror kursen er lavere enn den kommer til å være i fremtiden, og selg når den er vesentlig høyere.

Er det flaks?

– Aksjemarkedet er ikke flaks dersom man legger en innsats i å forstå sammenhengene, og bruker kunnskapen i investeringene dine. Hvis du derimot bare tilfeldig legger pengene dine i et selskap, kan det funke litt som Lotto, og det er ikke å anbefale. Da ville jeg heller investert i et aksjefond, sier Levi.

Hvilken aksje bør man investere i om man ikke har peiling og ikke har penger å tape?

– Dersom du ikke har penger å tape, ikke invester i aksjer!

Må man tenke på skatt når man investerer i aksjer?

– Det blir rapportert i skattemeldingen av seg selv, og at du må gjøre er å se over at det stemmer. Og det gjør det som regel, avslutter Levi.

Du kan lese mer om dette på Skatteetatens sider.

Merk: Å kjøpe og selge aksjer innebærer høy risiko fordi verdien i verdipapirer vil svinge med tilbud og etterspørsel. Historisk avkastning i aksjemarkedet er aldri noen garanti for framtidig avkastning. Framtidig avkastning vil blant annet avhenge av markedsutvikling, aksjeselskapets utvikling, din egen dyktighet, kostnader for kjøp og salg, samt skattemessige forhold.

Innholdet i denne artikkelen er verken ment som investeringsråd eller anbefalinger. Har du noen spørsmål om investeringer, bør du kontakte en finansrådgiver som kjenner deg og din situasjon.