Torsdag 13. mars kommer den

Dette bør du vite før skattemeldingen kommer

Er du spent på om du får tilbake eller må betale restskatt? Husk at skattemeldingen ikke er endelig. Du må selv sjekke den nøye.

GLEDE ELLER GRUE SEG? Fra torsdag 13. mars kommer skattemeldingen. Foto: Skatteetaten
Lesetid 3 min lesetid
Publisert 18. feb 2025
Artikkelen er flere år gammel

Skatteetaten sender ut de første skattemeldingene for 2024 torsdag 13. mars. Du får beskjed via e-post eller SMS når din er tilgjengelig. 

Skattemeldingen din er forhåndsutfylt, men ikke nødvendigvis ferdigutfylt. Du må heller ikke ta for gitt at alt som er utfylt, er riktig. Skatteetaten vet mye om deg, men ikke alt.

Du er selv ansvarlig for å påse at den er korrekt utfylt. Vær klar over at feil som du burde ha oppdaget, kan medføre tilleggsskatt.

Du kan også ha krav på fradrag som ikke er forhåndsutfylt i skattemeldingen.

Siste frist for å endre og levere skattemeldingen er 30. april.

Forbered deg nå

Det kan være lurt å finne fram relevant dokumentasjon allerede nå.

I løpet av januar skal du ha mottatt lønns- og trekkoppgave fra arbeidsgiver og andre som betalte deg lønn eller pensjon i fjor. I tillegg skal du ha fått årsoppgaver fra blant annet bank, forsikringsselskap og barnehage / SFO.

Du kan selv finne årsoppgaver i nettbanken din, hos Skatteetaten, NAV, arbeidsgiver, forsikringsselskaper og pensjonsleverandører, veldedige organisasjoner samt hos fonds- og aksjeforvaltere. 

Skatteetaten gjør oppmerksom på at mange av de ovennevnte kun sender deg en melding om at du må logge deg på nettsidene deres for å lese årsoppgaven.

Oppdager du feil, må du kontakte dem som sendte deg årsoppgaven. Ingen andre kan rette feil i de respektive årsoppgavene.

Kjøpt bolig eller skilt deg?

Det er ikke slik at Skatteetaten har full oversikt over hva som endret seg i livet ditt gjennom 2024. Endringer som gjelder økonomi eller livssituasjon kan ha mye å si for skatten din.

Tenk gjennom om det var noe som endret seg gjennom fjoråret når det gjelder din økonomi og livssituasjon.

  • Er inntekten din riktig? Vær klar over at feriepenger er skattepliktig inntekt i det året de utbetales.
  • Har du tjent penger på utleie, kjøpt eller solgt bolig, gått av med pensjon, eller fått barn?

Ovennevnte er eksempler på endringer som kan påvirke skatten din og hvilke fradrag du har krav på.

Ikke glem fradragene

I tillegg til å sjekke at lønn, gjeld, formue og eventuelt antall aksjer, er korrekt, sjekk også at du har fått med alle relevante fradrag. Det kan lønne seg å bruke litt tid på dette. Finner du noen ekstra fradrag kan timebetalingen for dette arbeidet fort bli god.

Husk å sjekke fordelingen av gjeldsrenter

Nytt i fjor var at eventuelle lån og gjeldsrenter kom likt fordelt på låntakerne. Det vil si 50/50 på hovedlåntaker og medlåntaker, f.eks. samboer, foreldre, ektefelle, venn. Men dere må selv sjekke at fordelingen er riktig og endre hvis den skal være annerledes. 

NB! Ektefeller og meldepliktige samboere (*) kan fritt fordele gjeldsrenter forutsatt at dette gjøres i skattemeldingen til alle som står ansvarlige for lånet. Samboere, venner og andre må fordele etter ansvarsforhold hvis ikke annet er avtalt.

Disse fradragene glemmer mange

Hvert år går mange glipp av fradrag de kunne ha fått. Mange vet for eksempel ikke at de kan ha krav på fradrag knyttet til utleie av bolig, refinansiering eller reisekostnader hvis du pendler til jobb.

Mange vet heller ikke om foreldrefradraget. Har du barn som er yngre enn 12 år kan du kreve foreldrefradrag på inntil 25.000 kroner for første barnet og inntil 15.000 for øvrige. Her kan det være store summer å hente.

For å finne ut av hvilke fradrag du har krav på, sjekk Skatteetatens fradragsveileder her

Slik kan du få skatteoppgjøret tidligere

Skal du gjøre endringer eller legge til mangler i skattemeldingen, må du gjøre dette innen fristen som er 30. april. 

Skatteetaten har tidligere år opplyst om at noen kan få skatteoppgjøret sitt tidligere hvis disse forutsetningene er på plass:

  • Du bruker ny skattemelding
  • Du og eventuell ektefelle må levere skattemeldingen
  • Du må ikke ha ubetalte krav
  • Skattemeldingen din må ikke ha blitt tatt ut til kontroll. 

Altfor mange venter til i siste liten med å levere, men da kan det fort bli hektisk hvis noe ikke stemmer eller du er usikker på hvilke fradrag som gjelder deg.

Sett heller av tid nå i forkant til å forberede deg: Finn fram relevant dokumentasjon og gå gjennom Skatteetatens fradragsveileder.

Trenger du mer informasjon eller har flere spørsmål angående skattemeldingen din, sjekk skatteetaten.no

(*) Ifølge Skatteetaten er definisjonen på meldepliktige samboere samboere med felles barn der minst én også har rett til å motta pensjon eller AFP fra folketrygden. Denne definisjonen omfatter også samboere som tidligere har vært gift.