Parøkonomi

Dette bør dere skrive ned i en samboerkontrakt

– I stedet for å legge en demper på romantikken, vil jeg si at samboerkontrakten kan bidra til at kjærligheten blomstrer.

RETTFERDIGHET: - En samboerkontrakt gir mer rettferdighet i forholdet, sier Silje Sandmæl, forbrukerøkonom i DNB. Foto: Stig B. Fiksdal
Lesetid 2 min lesetid
Publisert 21. mar 2024
Artikkelen er flere år gammel

Altfor mange dropper samboerkontrakten, og det kan få store konsekvenser både for relasjonen og for bruddet. 

I en undersøkelse blant samboere gjennomført av DNB, svarte hele fire av fem at de ikke hadde en samboerkontrakt. 

Her kan du avtale samtale med en av bankens rådgivere

Hvorfor bør par ha en samboerkontrakt?

- En samboerkontrakt sørger for en rettferdig fordeling ved et brudd, i tillegg kan den være et prevensjonsmiddel for irritasjoner. Det er mange økonomiske feller å gå i når dere flytter sammen. Manglende oversikt og dokumentasjon, samt skjevheter i eierforholdet av boligen, tror jeg er roten til mange krangler, sier Silje Sandmæl, forbrukerøkonom i DNB. 

I samarbeid med Ally advokater kan DNB tilby programkunder hjelp til å sette opp samboeravtale, testament og andre aktuelle kontrakter

Dette bør dere skrive ned i kontrakten

Forbrukerøkonomen sier at viktige forhold å ta med i en samboerkontrakt kan være eierandel i bolig og fritidseiendom, verdiutvikling og påkostning på eiendom, verdigjenstander og arv, samt nye ting som anskaffes.

- Det er viktig å avklare hvem som er ansvarlig for hvor stor del av boliggjelden og annen gjeld. Er du hjemmeværende eller jobber redusert, bør du sørge for å få kompensasjon. Dette er ting som bør inn i samboerkontrakten. Husk at du blir liggende etter når det gjelder pensjonsopptjening.

Sandmæl påpeker viktigheten av å sette opp klare regler for hva som skjer når noen dør. Skal én av partene kunne sitte i uskiftet bo

Avtalen bør oppdateres én gang i året
Silje Sandmæl

«Exit»-strategi 

Dere bør også ha med en «exit»-strategi hvis forholdet skulle ryke. Dere bør skrive ned hvem som skal få hva og ikke minst hva som skal skje med boligen. 

- Det viktigste er å få ned på papiret hvem som eier hva og å avklare hvordan fordelingen blir ved et brudd, mener hun. 

Avtalen bør oppdateres én gang i året. En samboeravtale har ingen formelle krav, men i praksis må den opprettes skriftlig og underskrives av begge parter. Det kan også være lurt å lage tre kopier, én til hver av samboerne og én til en tredjeperson begge stoler på.

Tre grep for en ryddig parøkonomi

Det er kort oppsummert tre enkle grep som skal til for å danne grunnlaget for en ryddig parøkonomi:

  1. Lag en samboerkontrakt.
  2. Skriv testament. Last Uten felles barn (eller om dere venter felles barn) har samboere ingen arverett. Med testament kan du testamentere bort alt hvis dere ikke har barn.
  3. Sørg for å ha livsforsikring, utbetalingen holdes utenfor et arveoppgjør.