Statsbudsjettet 2024

Dette betyr statsbudsjettet 2024 for pensjonistene

Pensjonistene skal fortsatt ikke betale skatt av minstepensjon.

NORGE HAR 1 MILLION PENSJONISTER: - God helse og livskvalitet er viktig for pensjonistene, sier Silje Sandmæl, her sammen med moren sin. Foto: Stig B. Fiksdal
Lesetid 2 min lesetid
Publisert 06. okt 2023
Artikkelen er flere år gammel

Saken oppdateres fortløpende.

Regjeringen foreslår i statsbudsjettet for 2024 at innslagspunktet for å betale skatt på pensjon justeres til nivået for enslig minstepensjonist på 262 500 kroner.

Pensjonen justeres også opp i tråd med trygdeoppgjøret, som tar hensyn til prisveksten vi har opplevd. Les mer om trygdeoppgjøret for 2024 her

- De med lav pensjon, har merket prisøkningen godt, og dette gjør at denne gruppen får det litt bedre, sier Silje Sandmæl, DNBs forbrukerøkonom.

Flere og flere pensjonister

I statsbudsjettet for 2024 foreslår regjeringen å bevilge 316,7 milliarder kroner til alderspensjon i 2024. Det er en økning på 27,1 milliarder kroner eller rundt 9,4 prosent. Økningen skyldes at gjennomsnittlig alderspensjon blir høyere som følge av trygdeoppgjørene, og at antallet alderspensjonister er forventet å øke med 22 000 neste år. Budsjettforslaget innebærer ikke en reell økning av kjøpekraften utover prisstigning.

- Alderspensjonistene utgjør nå godt over 1 million personer. Siden pensjonistene blir stadig flere er det litt utklart hvordan dette vil påvirke den enkelte. Slik systemet er i dag får pensjonister en mindre økning i pensjonsutbetalingen enn lønnstakere. Det er derfor grunn til å tro at kjøpekraften deres svekkes mer enn den styrkes, sier Sandmæl.

Formueskatten endres ikke for 2024, det er en reell skjerpelse av skatten.

- Formuende pensjonister får ingen vesentlige endringer i skattetrykket på formuen, sier hun.

Øker egenandelene

Ellers kom det en dårlig nyhet for pensjonistene. Regjeringen foreslår følgende økningner som vil påvirke mange eldre:

  • Regjeringen foreslår å øke egenandelene med 4,35 prosent for lege-, psykolog- og fysioterapitjenester, poliklinikk, lab/røntgen, opphold ved opptreningsinstitusjoner, behandlingsreiser til utlandet, og pasientreiser.
  • Regjeringen foreslår å øke egenandelen for pasientreiser og opphold ved opptreningsinstitusjoner og behandlingsreiser til utlandet fra 1. januar 2024. De øvrige egenandeler er foreslått økt fra 1. juli. Dette tilsvarer en økning på 2,2 prosent for året under ett. Regjeringen foreslår også å øke egenandelstaket med 125 kroner til 3 165 kroner.

Strømstøtten fortsetter

- Strømstøtten fortsetter og det er positivt, sier Sandmæl.

Regjeringen foreslår strømstønad til husholdninger ut hele 2024, og setter av 9,75 milliarder kroner til dette i budsjettet.

- Forslaget innebærer at staten for hver enkelt time og i alle måneder vil dekke 90 prosent av strømprisen over 73 øre/kWh i det prisområdet husholdningen tilhører, opptil et månedlig forbruk på 5000 kWh.

Avgifter på bil

- Trafikkforsikringsavgiften reduseres med 400 kroner i året for å kompensere for at avgiftene på drivstoff økes, sier Sandmæl.

For årlig kjørelengde under 40 000 km blir det netto avgiftslettelse, riktignok om bilens drivstofforbruk ikke ligger langt over gjennomsnittet.

Forventet økt kostnad for en dieselbil med årlig kjørelengde på 12 000 km og et drivstofforbruk på 0,6 liter per mil, vil være på knapt 200 kroner i 2024. Bileiere som opplever økte kostnader får tilbakeført dette i form av redusert trafikkforsikringsavgift på 400 kroner.

I tillegg reduseres veibruksavgiften per liter for bensin og diesel med henholdsvis 26 og 32 øre per liter.  

Fordelen for ladbare hybridbiler i engangsavgiften ved nybilkjøp fjernes.