Finansrådgiver Silje har cirka én kunde i uken som trenger rådgivning etter samlivsbrudd.
DNBs Silje Moslet Gulbrandsen har betjent boliglånskunder i Trondheim de siste åtte årene. Finansrådgiveren er utdannet økonom fra BI og har selv gjennomgått et samlivsbrudd.
– Noen ganger tar livet en vending vi ikke er forberedt på. Det å stå i et samlivsbrudd er sårt i seg selv, og uenigheter om det økonomiske oppgjøret gjør ting enda vanskeligere. Har dere snakket om økonomi og laget en samboeravtale på forhånd, har dere i alle fall et bedre utgangspunkt for å unngå konflikter, sier hun.
Avtal samtale med en rådgiver i banken her
Finansrådgiveren nevner egenkapital ved kjøp av bolig, midler benyttet til oppussing, verdistigning og betjening av boliglån som temaer som ofte er kilde til uenigheter. Irritasjon over den andre partens pengeforbruk, kan også bli en kilde til konflikt. Tidligere undersøkelser viser at nærmere 30 prosent krangler med partneren sin om økonomi.
– Ofte er det deling av bolig som skaper mest hodebry, ikke møbler eller pyntegjenstander. Boligen er gjerne det mest verdifulle du har. De fleste vet hva de har gått inn med av egenkapital, men mange er usikre på hva de ha lagt ned i for eksempel oppussing. Dette kan være vanskelig å nøste opp i, og det vil i verste fall ikke bli tatt hensyn til når verdiene skal fordeles, sier hun.
Hva angrer mange på?
– Mange angrer på at de ikke skrev en samboeravtale. Det er mye vanskeligere å bli enige om fordeling når du står midt i et brudd. Dere kan ha ulik oppfatning av økonomien og hvordan hver av dere har bidratt. En samboeravtale vil bidra til å sikre forutsigbarhet og oversikt i et økonomisk oppgjør.
Silje opplever også at mange angrer på at de ikke har satt seg inn i egen økonomi og spart opp en bufferkonto.
– Så snart beslutningen om et samlivsbrudd er tatt, vil de første økonomiske spørsmålene begynne å melde seg. Har du god innsikt i egen økonomi og en økonomisk buffer, har du et bedre utgangspunkt for å lage en god plan videre.
Relatert sak: Slik deler dere boligen
Finansrådgiveren gir her tre tips til hva samboere kan gjøre for at et eventuelt brudd skal bli så økonomisk rettferdig og lite konfliktfylt som mulig:
Hun oppfordrer kunder som rammes av samlivsbrudd om å ta kontakt med banken så snart som mulig – og til å lese om samlivsbrudd på dnb.no
Avtal samtale med en rådgiver i banken her
– Mange har høy terskel for å ta kontakt med banken. Det er det ingen grunn til. Vi er forberedt på at slike samtaler er krevende for de fleste og ønsker å være en støttespiller når det stormer litt ekstra i livet. Jeg og kollegene mine hjelper gjerne til med å legge en plan for å finne veien videre, avslutter finansrådgiveren.
Relatert sak: Dette bør dere skrive ned i en samboerkontrakt