Derfor krangles det om arv

Har du opplevd krangel om arv? Du er ikke alene. Tre av ti nordmenn har direkte eller indirekte vært involvert i en arvekonflikt.

SNAKK ÅPENT OM ARV: Finansrådgiver Silje anbefaler alle å planlegge arveoppgjøret sitt og snakke åpent om det i familien eller blant arvingene. Foto: Stig B. Fiksdal
Lesetid 2 min lesetid
Publisert 22. des 2023
Artikkelen er flere år gammel

Mange opplever arv som et vanskelig tema, som kan skape uro i familien hvis de snakker om det. De færreste er opptatt av å planlegge arveoppgjøret sitt.

Dette viser en landsdekkende undersøkelse som Ipsos har gjennomført for DNB.

Av undersøkelsen fremgår det også at én av fem av nordmenn over førti år som har livsarvinger (barn), har gitt forskudd på arv. Flertallet av disse har imidlertid ikke formalisert dette i en skriftlig avtale.

Avtal samtale med en rådgiver i banken her

I samarbeid med Ally advokater kan DNB tilby programkunder hjelp til å sette opp samboeravtale, testament og andre aktuelle kontrakter

Planlegg arveoppgjøret og skriv testament

DNBs Silje Moslet Gulbrandsen har betjent personkunder i Trondheim de siste ni årene og vil oppfordre alle til å snakke åpent om arv slik at det ikke blir misforståelser eller mistenksomhet når du ikke her lenger.

- Når ting ikke formaliseres eller snakkes om, er det ikke rart at det blir krangel og konflikter, kommenterer finansrådgiveren.

Hun anbefaler alle å planlegge arveoppgjøret sitt og at dette snakkes åpent om i familien eller blant arvingene.

- Skriv helst testament slik at arvingene dine slipper å lure på om oppgjøret ble slik du ønsket. Om det stemmer at en søster var tiltenkt noe spesielt. Eller om vedkommende bare forsøker å ta seg til rette. Og kanskje mener noen at bror bør få mindre enn de andre søsknene fordi han allerede har fått forskuddsarv.

Relatert artikkel: Skriv fremtidsfullmakt mens du fremdeles kan

Vær åpen om arv - dokumentér gaver eller forskuddsarv

Silje erfarer at slike uavklarte spørsmål fort kan føre til mistenksomhet og uvennskap mellom arvinger:

- Gaver du gir og avtaler du inngår mens du er i live, bør du være åpen om. Slikt bør dokumenteres skriftlig, sier hun og gir et eksempel:

- Har du flere barn og hjelper ett av dem med egenkapital til bolig, bør dette samtidig nedfelles i en skriftlig avtale hvor det fremkommer om dette er en gave eller om det er  forskudd på arv som skal avkortes på den endelige arven etter deg. Og dette bør alle i familien informeres om.

Siljes fem råd om hvordan unngå krangling om arv:

  • Planlegg arveoppgjøret mens du er i live og oppegående
  • Snakk åpent om arv i familien for å avklare forventninger
  • Unngå «hemmelige» prosesser der det blir gjort avtaler med noen uten at andre blir informert eller involvert.
  • Lag testament og skriftlige avtaler for å sikre at arven fordeles rettferdig og at du får tilgodesett dem du ønsker
  • Inngiftede eller samboere bør ikke involveres i spørsmål om fordeling eller i arveoppgjør. Dette bør være mellom arvgiver og arvinger.