Denne budsjetteringsmetoden er langt fra ny. Likevel har videoer av «cash stuffing» tatt av på Tiktok og Youtube.
Cash stuffing er enkelt forklart å budsjettere ved å putte kontanter i konvolutter øremerket ulike utgifter. Et velkjent konsept for de som husker tiden før kredittkort, minibanker og Apple Pay, skriver E24 i en artikkel om en norsk bestemor som har slengt seg på trenden.
Ifølge nettavisen er videoene om cash stuffing blitt sett rundt 400 millioner ganger på TikTok. Og på emneknaggen #cashstuffing på YouTube er det over 13.000 videoer.
Forbrukerøkonom i DNB, Silje Sandmæl, er ikke overrasket over at metoden har bidratt til at bestemoren i e24-artikkelen har fått bedre kontroll på økonomien sin.
- Det beste du kan gjøre for privatøkonomien din er jo å spare og budsjettere. Hvordan du gjør det er mindre viktig, konstaterer hun.
Sandmæl er likevel ikke begeistret for fenomenet.
- Jeg vet at noen fortsatt sverger til kontanter, men å bruke kontanter er både dyrt, tungvint og usikkert, gjør hun oppmerksom på.
Dette er forbrukerøkonomens oppskrift på hvordan få kontroll over utgiftene og dermed bedre privatøkonomi.
I appen Spare kan du enkelt følge med på sparingen din
Av E24-artikkelen fremkommer det også at nevnte bestemor Helmsgård ikke er helt analog selv om hun har tatt i bruk "cash stuffing". Hun bruker også nettbank og har både bufferkonto og en egen konto for å betale regninger og gjeld. Hun har heller ikke mye kontanter liggende hjemme. Når kontantene i konvoluttene har overstiger et visst beløp, setter hun dem i banken.
Merk: Innholdet i denne artikkelen er ikke ment som investeringsråd eller anbefalinger. Har du noen spørsmål om fondene det refereres til, bør du kontakte en finansrådgiver som kjenner deg og din situasjon. Husk også at historisk avkastning i fond aldri er noen garanti for fremtidig avkastning. Fremtidig avkastning vil blant annet avhenge av markedsutvikling, forvalterens dyktighet, fondets risiko, samt kostnader ved kjøp, forvaltning og innløsning. Avkastningen kan også bli negativ som følge av kurstap.