Noen av Norges fremste eksperter på folkedrakten vår gir deg sine beste råd for bruk og oppbevaring.
– En del av de skadene vi får inn på bunader etter 17. mai, kan vi ikke reparere, sier daglig leder av Heimen Husfliden i Oslo, Hilde Øya, og nevner en rift i stakkestoffet som eksempel.
– Det blir aldri pent og det forringer verdien av bunaden fordi det forblir synlig, sier hun.
En del av de skadene vi får inn på bunader etter 17. mai, kan vi ikke reparere.
Ellen Øverland, som leder systuen på Heimen Husfliden, forteller at de aller fleste tar godt vare på bunadene sine.
– Alle vi som jobber her grøsser hver gang det kommer inn en krøllete bunad, men jevnt over er folk flinke. De vet hva de har betalt for bunadene og har respekt for høytidsplagget, sier Øverland.
Tap av søljer og bunadsvesker er vanlig på 17. mai.
– En del mister vesken sin. Et særdeles bra tips er å feste vesken med en sikkerhetsnål til stakken. Vi har også hempe i sølv som du kan sy på vesken. Den festes så i stakken, sier Øya.
Et annet tips fra bunadsekspertene er å gå inn nye bunadssko i god tid før 17. mai. Kjøper du nye sko, kan det være en idé å kjøpe sko som er et halvt nummer for store og så legge inn en såle.
– Ikke ta på deg helt nye sko på 17. mai. Gå inn nye sko med å ta på tynne, litt fuktige ullsokker. På selve 17. mai bør du gå med ordentlige strømper, ikke tynne nylonstrømper, det gir mindre sjanse for gnagsår.
Er uhellet først ute mener bunadsekspertene at det beste er å få tørket av søl med en klut og litt lunkent vann.
– Du må aldri bruke såpe. Bruk kun lunkent vann og til nød bitte litt Zalo om du har fått fet mat på skjorte eller stakk, sier Øya.
Du må ikke finne på å bruke flekkfjerningsspray
Øverland forteller at mange ødelegger både skjorte og stakk med å bruke flekkfjerningsspray som ofte inneholder blekemidler og andre kjemikalier.
– Du må ikke finne på å bruke flekkfjerningsspray. Vi har hatt skrekkeksempler med at det er brukt slik spray, men det vil bleke bunadsstoffet. Du må heller ikke bruke det på hvite linskjorter, det kan bli hvite flekker, sier Øverland.
Rødvin over hele bunadsskjorta eller at bunadsskjørtet har hengt seg fast i et gjerde og har spjæret, kan gjøre festplagget vanskelig å reparere.
Det er best å gå hjem og skifte før du går på fest
– Vi pleier å si at skal du ta seg en ordentlig fest på 17. mai, er det best å gå hjem og skifte til noe annet før du går på fest. Det er av respekt for plagget, men også fordi det kan koste svært mye å få det reparert. Flatfyll i bunad er heller ikke spesielt sjarmerende, sier leder av systuen på Heimen Husfliden, Ellen Øverland.
Når bunaden ikke er i bruk må den tas godt vare på. Her er bunadsekspertenes råd: