Bunadseksperter: Slik tar du vare på bunaden din

Noen av Norges fremste eksperter på folkedrakten vår gir deg sine beste råd for bruk og oppbevaring.

PASS GODT PÅ BUNADEN DIN: - Alle vi som jobber her grøsser hver gang det kommer inn en krøllete bunad, sier Hilde Øya og Ellen Øverland. Foto: Ellen Dokk Holm
Lesetid 4 min lesetid
Publisert 14. mai 2024
Artikkelen er flere år gammel

– En del av de skadene vi får inn på bunader etter 17. mai, kan vi ikke reparere, sier daglig leder av Heimen Husfliden i Oslo, Hilde Øya, og nevner en rift i stakkestoffet som eksempel.

– Det blir aldri pent og det forringer verdien av bunaden fordi det forblir synlig, sier hun.

STASELIGE PLAGG: Hallingdal-bunader utstilt på Heimen Husfliden i Oslo. Foto: Ellen Dokk Holm
En del av de skadene vi får inn på bunader etter 17. mai, kan vi ikke reparere.

Respekt for bunadene

Ellen Øverland, som leder systuen på Heimen Husfliden, forteller at de aller fleste tar godt vare på bunadene sine.

– Alle vi som jobber her grøsser hver gang det kommer inn en krøllete bunad, men jevnt over er folk flinke. De vet hva de har betalt for bunadene og har respekt for høytidsplagget, sier Øverland.

Fest bunadsvesken

Tap av søljer og bunadsvesker er vanlig på 17. mai.

– En del mister vesken sin. Et særdeles bra tips er å feste vesken med en sikkerhetsnål til stakken. Vi har også hempe i sølv som du kan sy på vesken. Den festes så i stakken, sier Øya.

Gå inn skoene før den store dagen

Et annet tips fra bunadsekspertene er å gå inn nye bunadssko i god tid før 17. mai. Kjøper du nye sko, kan det være en idé å kjøpe sko som er et halvt nummer for store og så legge inn en såle.

– Ikke ta på deg helt nye sko på 17. mai. Gå inn nye sko med å ta på tynne, litt fuktige ullsokker. På selve 17. mai bør du gå med ordentlige strømper, ikke tynne nylonstrømper, det gir mindre sjanse for gnagsår.

GODT RÅD: Fest bunadsvesken med en sikkerhetsnål på innsiden av vesken. Foto: Ellen Dokk Holm

Ikke bruk flekkfjerningsspray

Er uhellet først ute mener bunadsekspertene at det beste er å få tørket av søl med en klut og litt lunkent vann.

– Du må aldri bruke såpe. Bruk kun lunkent vann og til nød bitte litt Zalo om du har fått fet mat på skjorte eller stakk, sier Øya.

Du må ikke finne på å bruke flekkfjerningsspray
Ellen Øverland

Øverland forteller at mange ødelegger både skjorte og stakk med å bruke flekkfjerningsspray som ofte inneholder blekemidler og andre kjemikalier.

– Du må ikke finne på å bruke flekkfjerningsspray. Vi har hatt skrekkeksempler med at det er brukt slik spray, men det vil bleke bunadsstoffet. Du må heller ikke bruke det på hvite linskjorter, det kan bli hvite flekker, sier Øverland.

STORE VERDIER: Folk tar jevnt over godt vare på bunadene sine forteller Hilde Øya og Ellen Øverland på Heimen Husfliden. Foto: Ellen Dokk Holm

Skift før du går på fest

Rødvin over hele bunadsskjorta eller at bunadsskjørtet har hengt seg fast i et gjerde og har spjæret, kan gjøre festplagget vanskelig å reparere.

Det er best å gå hjem og skifte før du går på fest
Ellen Øverland

– Vi pleier å si at skal du ta seg en ordentlig fest på 17. mai, er det best å gå hjem og skifte til noe annet før du går på fest. Det er av respekt for plagget, men også fordi det kan koste svært mye å få det reparert. Flatfyll i bunad er heller ikke spesielt sjarmerende, sier leder av systuen på Heimen Husfliden, Ellen Øverland.

RESPEKT: Bunadsekspertene på Heimen Husfliden i Oslo foreslår at du skifter fra bunad til annet plagg før du går på fest på 17. mai. Foto: Ellen Dokk Holm
BESKYTT BUNADEN NÅR DU PUSSER SØLVET: Legg papp rundt sølvet når du pusser. Foto: Ellen Dokk Holm

Slik oppbevarer du bunaden din

Når bunaden ikke er i bruk må den tas godt vare på. Her er bunadsekspertenes råd:

  • Luft bunaden etter bruk. Fjern flekker. Heng den opp med stropper og ikke på skuldrene. Bruk klespose.
  • Unngå rens så langt det lar seg gjøre. Bruk heller naturlig rens i tørr, kald snø. Legg bunaden i snøen og kast masse snø over og rist den skikkelig. Da får du vekk mye smårusk som støv og hår. Etterpå henger du den litt på badet så den er tørr før du henger den bort.
  • Oppbevar bunaden i klesskapet på soverommet. Der er det bra temperatur og luft. Ikke bruk loft og bod, og ikke der det er fuktig, da kan du få møll i plagget.
  • Oppbevar søljene i plastposer som er tette. Da oksiderer sølvet saktere og det holder seg fint.
  • Rens søljene etter bruk ved å legge de i en blanding av vann, bitte litt salmiakk og bitte litt Zalo en stund og følg med slik at støv og skitt forsvinner. Rist lett og legg det til tørk før du legger det bort.
  • Vask bunadsskjorta etter bruk og legg den bort. Oppbevares i en skjortepose. Har du ikke skjortepose, kan du bruke et gammelt putevar av bomull.
  • Ikke stryk skjorta rett etter vask, da kan den bli gul. Stryk den gjerne dagen før du skal bruke den, da er den kald og tørr når du tar den på og den krøller ikke så lett.
  • Noen bunader har påsydde knapper og annet sølv. Trengs det å pusses, bruk pussebrett og pusseklut, ikke pussemiddel. Har du ikke pussebrett, ta en pappbit og legg under knappen - se bilde lenger opp i artikkelen. Får du pussemiddel på bunad eller jakke blir det veldig stygt.
NYPUSSEDE BORER: Blanke borer på Nordhordalandsbunad. Foto: Ellen Dokk Holm