Finansrågiver til unge i boligmarkedet:

- Ha is i magen og finansieringsbeviset klart

Ikke mist motet selv om 2022 startet med boligprishopp. Ta boligdrømtesten og søk finansieringsbevis.

SNAKK MED BANKEN: - Ikke start på finn.no. Snakk først med banken for å finne ut hvor mye du kan by, oppfordrer finansrådgiver Andrea M. H. Bjønnes. Foto: INVISO/Christine Rosenberg
Lesetid 4 min lesetid
Publisert 08. feb 2022
Artikkelen er flere år gammel

Det sier finansrådgiver i DNB Kristiansand, Andrea Madelen Hauge Bjønnes (26), med klar henvisning til DNBs eksperter.

Både DNB Eiendom-sjef Terje Buraas og sjeføkonom i DNB, Kjersti Haugland, mener at prishoppet i januar i stor grad skyldes at det er få boliger til salgs som følge av strengere boligsalgsregler som trådte i kraft fra årsskiftet.

I januar lå det ute hele 22 prosent færre boliger enn i samme måned i fjor, ifølge Eiendom Norge. Effekten av dette er at prisene har steget mer enn normalt. 

Andrea erfarer også at de fleste boligeiere ønsker å kjøpe ny bolig før de selger den gamle.

- Og når det ikke er så mye å velge mellom, presses prisene opp samtidig som prosessen med å få kjøpt tar lengre tid. Dermed tar det også lengre tid før de gamle boligene blir lagt ut til salg. Det blir som en ond sirkel, sier hun.

- Ta testene

Andrea anbefaler unge i å ta bankens to tester, boligdrømmetesten og den privatøkonomiske personlighetstesten.

Boligdrømmetesten gir deg svar på hvordan du kan få tatt opp lån til å kjøpe bolig. Den forklarer også en rekke begreper, som realkausjonist og medlåntaker.

Den privatøkonomiske personlighetstesten gir deg svar på hvor flink du er til å spare og hva du må gjøre for å bli en bedre utgave av deg selv når det kommer til økonomi. Der kan du også be om å bli kontaktet av en rådgiver.

- Bildet kan fort forandre seg

Andrea begynte som finansrådgiver i starten av 2020 og har betjent boliglånskunder gjennom hele pandemien.

I begynnelsen av pandemien var det mange som ble permittert fra jobben sin, og det førte til at hun fikk et rush av kunder som vil ha avdragsfrihet.

- Da trodde også de fleste at boligprisene skulle falle, og mange ville kjøpe sekundærbolig for å leie ut. Så skjedde det motsatte, prisene gikk i taket.

Deretter kom oppussingsbølgen. Mange ville ha lån til å pusse opp. En del fant også ut at det ikke var optimalt å bo i en bitte liten leilighet midt i Oslo, og etter hvert normaliserte markedet seg.

- Bildet har forandret seg hele veien, og det kan det fort gjøre igjen, tror hun. 

- Start med å avtale et møte i banken

Finansrådgiveren oppfordrer alle som vurderer å kjøpe bolig om å be om et møte med banken for å få innføring i hvordan få lån samt betydningen av alt fra fellesgjeld og ulike eierformer til samboeravtale.

- Ikke start på finn.no. Snakk først med banken for å finne ut hvor mye du kan by, slik at du er klar hvis muligheten plutselig byr seg. Har du allerede et finansieringsbevis, forny det fortløpende. Ikke gi opp!

Søk finansieringsbevis her

Slik får du boliglån

Sparing og egenkapital er viktig for at banken skal kunne gi boliglån.

- Vis oss at du har sparevilje. Vi elsker å se at du har orden på økonomien, gode økonomiske holdninger og klarer å spare målbevisst hver måned over tid. Det kan faktisk være viktigere enn hvor mye du har spart. God økonomi er ikke ensbetydende med høy inntekt, presiserer Andrea.

Finansrådgiveren gir også disse tipsene til deg som skal kjøpe bolig for første gang:

  • Få foreldre med på laget. Hvis de ikke kan hjelpe økonomisk, kan de gi deg trygghet og gode tips. De har ofte erfaring og vet hva du skal se etter på visning.
  • Husk at borettslagsleiligheter har fellesgjeld og at du må legge til den for å finne ut hva boligen egentlig koster.
  • Vær klar over at du på selveierleiligheter i tillegg til kjøpesummen må betale 2,5 prosent av den i dokumentavgift. Dette tar imidlertid banken høyde for i finansieringsbeviset ditt.
  • Ha en langsiktig plan med boligen du kjøper. Hvis du må selge boligen etter kort tid, kan et eventuelt prisfall og kostnadene ved å kjøpe, eie og selge boligen fort gjøre det dyrere å eie enn å leie i den aktuelle perioden.

Andrea kjøpte bolig som student

Andrea kjøpte bolig i Kristiansand for fire år siden. Hun kjøpte sammen med kjæresten. Begge var studenter.

- Vi hadde spart en del, nok til å innfri egenkapitalkravet på 15 prosent. Derfor trengte vi ikke realkausjonist. Men siden vi var studenter og inntekten vår var for lav, måtte vi ha medlåntaker, forteller hun.

Paret har hele tiden hatt samboerkontrakt og en klar exit-plan i tilfelle brudd. Men til sommeren gifter de seg, så da byttes samboerkontrakten ut med ekteskapsloven.