Bilutleie gir Anniken råd til ny julekjole og ferie

Anniken sper på inntekten ved å leie ut sin fine Hyundai Kona. Pengene skal brukes på julekjole, ferie eller kos.

LEIER UT BILEN: Når Anniken Storbrua ikke bruke den fine, tre år gamle el-bilen selv, leier hun den ut via Getaround. Foto: Privat
Lesetid 3 min lesetid
Publisert 27. nov 2023
Artikkelen er flere år gammel

Barneskolelærer Anniken Storbrua (29) er opprinnelig fra Sandefjord, men bor og jobber i Oslo. Hun er forholdsvis ny i bilutleiemarkedet, men har erfaring med Airbnb.

– Jeg leide tidligere ut leiligheten min på Kalbakken i Oslo når jeg ikke var der selv. Men jeg har bare ett soverom, og da ble det litt for privat, synes jeg.

Storbrua opplever at det er mye enklere å leie ut bilen.

– Leiligheten måtte jeg ordne og klargjøre før utleie, og jeg visste aldri hvordan den så ut etterpå.

Hun legger til at hun ikke behøver ekstra inntjening for å få økonomien til å gå rundt, men at det gir henne anledning til å kjøpe eller gjøre ting hun ellers ikke ville hatt råd til.

– Jeg har hund og lever på én lærerlønn i Oslo. Da sier det seg vel selv at det ikke er mye rom for å bruke penger på fine klær eller dyre ferier.

Relatert artikkel: Så mye kan du tjene på Airbnb-utleie

Gode erfaringer

Derfor begynte hun for to, tre måneder siden å leie ut bilen sin når hun ikke bruker den selv. Hun leier ut via bildelingsselskapet Getaround.

– Det er veldig bekymringsløst. Getaround har en app, som både utleier og leietaker bruker til å legge ut eller reservere bilen. Utleier kan sette prisen selv eller velge flytende pris; det vil si at den tilpasses markedet. Jeg har valgt det siste.

Dekker bilutgiftene

Så langt sitter hun igjen med 3.500 kroner etter å ha leid ut bilen en helg og et par ettermiddager. Da har Getaround tatt sine 20 prosent, et beløp som også inkluderer forsikring. Utleier må selv forsikre seg om at leietaker oppfyller forsikringsvilkårene.

– Det er ikke like mye å tjene på bilutleie som på å leie ut leiligheten, men det ser ut til å kunne dekke avgiftene jeg har på bilen samt rentene på billånet, som jeg har innbakt i boliglånet mitt.

Julebordkjole eller ferie

Foreløpig har Anniken bare gode erfaringer med å leie ut bilen.

– Jeg har satt som betingelse at jeg vil ha den tilbake 80 prosent fulladet og med all søppel fjernet, og det har jeg fått hver gang.

Hun har ennå ikke helt bestemt seg for hva hun skal bruke de ekstra pengene til.

– Det blir kanskje en ny julebordkjole, noe ekstra å kose seg med i hverdagen eller innskudd på feriekontoen, som jeg har opprettet. Den er det foreløpig null penger på.

HEIER PÅ UTLEIE: Silje Sandmæl roser Anniken for at hun bidrar til å holde antall biler nede samtidig som hun tjener ekstra penger på å leie ut bilen. Foto: Stig B. Fiksdal

Bidrar til gjenbruk

Forbrukerøkonom i DNB, Silje Sandmæl, merker at mange nå skaffer seg ekstra inntekt fra å leie ut bolig, hytte, bil eller annet.

– Det er veldig bra, for da får andre dra nytte av det du har. Da bidrar du også til gjenbruk, og det er bra for miljøet, fastslår hun.

Silje roser Anikken for bidra til å holde antall biler nede ved å leie ut sin. Og fordi hun på den måten skaffer seg ekstra inntekt.

– Samtidig er det viktig at Anniken og andre setter seg inn i skattereglene knyttet til denne typen utleie, minner hun om.

Skatt

Anniken trenger så langt ikke å betale skatt eller rapportere inntekt på bilutleien. Ifølge Skatteetaten skal kun inntekt over 10.000 kroner rapporteres i skattemeldingen som inntekt.

Som utleier kan hun uansett få fradrag for kostnadene ved å leie den ut:

  • Hvis Anniken som utleier hadde dekket alle kostnadene ved bilholdet, her under drivstoff, kunne hun fått fradrag for 3,50 koner per kilometer.
  • Men fordi leietaker dekker drivstoff selv, får kan hun trekke fra kun 2,80 kroner per kilometer.