I lomma på Silje:
- Jeg vil gjerne åpne opp om mine egne utfordringer, sier Hoksrud.
I siste episode av TV-programmet «I lomma på Silje» var det Frp-politiker og stortingsrepresentant Bård Hoksrud (46) som fikk kontoutskriften sin gjennomgått av forbrukerøkonom Silje Sandmæl.
Og det var én viss type forbruk som skilte seg kraftig ut.
Hoksrud har en gigantisk samling av pins, særlig OL-pins og kommunepins. Denne hobbyen har han brukt hele 295.000 kroner på i året, avslører Sandmæl i episoden.
Jeg tror nok folk vil få seg et lite sjokk
- Jeg tror nok folk vil få seg et lite sjokk over den sære hobbyen min. Det er jo veldig privat og litt ubehagelig å åpne opp om egen økonomi. Men, nå blir jo folk kjent med den ekte og nå litt flaue Bård, sier Hoksrud.
Hoksrud trodde han hadde noenlunde kontroll over hva pengene gikk til. Problemet var at han gikk tom på konto hver måned, og ikke fikk spart noe til drømmen om pusse opp huset.
Ifølge Sandmæl er ikke Hoksrud alene om å tro at man har oversikt.
Tror selv at de har oversikt over hvor pengene deres går hen
- De aller fleste som spør meg om hjelp til å spare tror selv at de har oversikt over hvor pengene deres går hen . Spør jeg derimot om konkrete summer, er det et fåtall som kan svaret, sier Sandmæl.
Ifølge Sandmæl er det gjennom oversikt over egen pengebruk at man kan finne sparepotensialet sitt. I tjenesten "Pengebruk" i mobilbanken kan du få forbruket ditt sortert i poster.
Hoksrud sin kontoutskrift viste at det ikke bare var pins-samlingen som tømte kontoen. Den avslørte også et høyt forbruk på lettbrus og forsikringer.
- Jeg visste at Silje kom til å si noe på inntaket mitt av Pepsi Max. I programmet fant jeg ut at jeg drikker cirka 2.000 halvlitere i året. Ifølge Silje sine beregninger blir dette litt over 63.000 kroner i året, sier Hoksrud.
Jeg fant ut av at jeg har seks ulykkesforsikringer
Sandmæl fant også flere andre lommetyver i Hoksrud sin kontoutskrift.
- Bård var overforsikret. Dette med unødvendige abonnenter, forsikringer og tjenester, er en gjenganger som sluker store summer, sier Sandmæl.
- Det var jeg ikke klar over engang. Jeg fant jo ut at jeg hadde seks ulykkesforsikringer. Her var det masse penger på spare, sier Hoksrud.
Hovedgrunnen til at Hoksrud ble med i programmet er, ifølge ham selv, at han ønsker å få vekk tabuet rundt privatøkonomi.
- Det kriblet jo veldig i magen før programmet og jeg var spent på hva kolleger og andre ville si. Men, det er viktig å gjøre folk bevisste på egen økonomi. Jeg vil gjerne stille opp og åpne opp om mine egne utfordringer slik at andre kan lære og føle at det er greit å snakke med andre om det, sier han.
Det er viktig at barn og unge får nok kunnskap om privatøkonomi
For å hjelpe fremtidige generasjoner ønsker Hoksrud å være en pådriver for mer privatøkonomi inn i skolen.
- Det er viktig at barn og unge får nok kunnskap om privatøkonomi til å kunne håndtere egne penger fornuftig når de skal ut på egenhånd, sier han.
DNB har laget undervisningsopplegget Lærepenger som gir barn og unge en innføring i sunt pengevett. Kan brukes av foreldre og i klasserommet.